Siófok  13.9  •  8.1 kn       

Keszthely  14.9  •  7 kn       

Balatonfüred  13.5  •  3.5 kn       

Balatonboglár  13.9  •  7.3 kn       

Orfű  14  •  7 kn       

Velencei-tó  12.7  •  6.7 kn       

Tiszafüred  16.1  •  3.5 kn       

Mályi-tó  12.9  •  3.5 kn       

2024. október 06., vasárnap

Befejeződött a 22. Rolex Swan Cup a Szardínián a Yacht Club Costa Smeralda rendezésében

Befejeződött a 22. Rolex Swan Cup a Szardínián a Yacht Club Costa Smeralda rendezésében

A Rolex Swan Cup mindig több mint egy egyszerű vitorlásverseny, amit talán egyrészt a Swan márkának másrészt a helyszínnek a Yacht Club Costa Smeralda - nak köszönhet.

A Rolex Swan Cup mindig több mint egy egyszerű vitorlásverseny, amit talán egyrészt a Swan márkának másrészt a helyszínnek a Yacht Club Costa Smeralda - nak köszönhet. A verseny csak kétévente kerül megrendezésre, idén 22. alkalommal rendezték meg.

A versenyre közel száz Swan nevezett, a One Design és az előnyszámos osztályokban. Az eseményen debütált az új kis OD Swan a Swan 28 - as.

A B divízió S&S Classic osztályban igen szoros küzdelmek voltak ahol a német Swan 36 - os Isabella, a Nautor Swan által épített első modell, mindössze egy ponttal zárt az első helyen az 1978 - ban épített finn Swan 57 - es a Lintu előtt.

Több osztály is volt ahol egy - egy yacht dominált, mint például Freya (Swan 90) az A divízió Maxi osztályában, a Sea Quill (Swan 60 CR) az A divízió Mini Maxi osztályában.

Más osztályokban csak néhány, szám szerint két pont döntött a győzelem sorsáról: a B divízió S&S Racing osztályában, ahol egy módosított Swan 38 - as a Mascalzone Latino XXXIII tudott nyerni az Elan (Swan 48) előtt, illetve a C divízió Cruiser osztályában a Katima (Swan 54) nyert, Bedouin (Swan 53) előtt. Végül de nem utolsó sorban a C divízió Grand Prix osztályában az ausztrál From Now On (Swan 45) tudott nyerni egy szintén Swan 45 a Tengher előtt.

Az eseményen debütáló vadonatúj ClubSwan 28 osztály négy izgalmas futamot vitorlázott. Az első regatta összesített győztese a YCCS tagja, Philippe Ligot, lett Marcello nevű hajójával, ahol Andrea Cherin taktikus segítette a csapatot. A második helyen pontazonossággal de „csak” egy győzelemmel Giulio Gatti, Anya Race - e végzett ahol Enrico Zennaro diktálta a taktikát. A harmadik helyet mindössze két ponttal lemaradva a Django szerezte meg.

A ClubSwan 50 osztályban az utolsó napi remek szereplésével Graeme Peterson Moonlight - ja, nyert Hamish Pepperrel a taktikusi pozícióban, egyetlen ponttal megelőzte az előző nap még vezető Olymp - ot. A harmadik helyet Marcus Brennecke, Hatari - ja szerezte meg pontazonossággal az Olymp - al.

A ClubSwan 36 osztályban a Pavesio fivérek tulajdonában lévő Fra Martina nyert, ahol Lorenzo Bressani volt a taktikus. Második lett Edoardo Ferragamo Cuordileon – ja, ahol Diogo Cayolla diktálta a taktikát, a harmadik helyen pedig a Black Seal végzett.

ClubSwan 42 osztályban Adriano Majolino Canopo - ja győzött, második lett, Jose Maria Meseguer, Pez de Abril - ja, harmadik pedig a belga Andante 4.

Swan 45 osztályban Stefano Masi, Ulika - ja győzött, második lett Georgios Petrochilos, Ex Officio - ja, harmadik pedig a hazai színekben induló Thetis.

Mint a korábbi rendezvényeken mindig, a díjátadó ünnepség a Piazza Azzurra - n volt, amely most is zsúfolásig megtelt. A Rolex Italia vezérigazgatója, Stephan Müller, a Nautor Swan vezérigazgatója, Giovanni Pomati és a YCCS elnöke Andrea Recordati adták át a díjakat.

A klubelnök így nyilatkozott: „Ez a Rolex Swan Cup is egy csodálatos verseny volt, valami kis extrával, hiszen pontosan 40 éve, ezzel a regattával kezdte meg a Yacht Club Costa Smeralda sikeres együttműködését a Rolex - el, amit ezúton is szeretnék megköszönni. Továbbra is olyan közös értékeket tartunk fontosnak, mint a kiváló minőség, az innováció, a technológia és a tenger tisztelete. Szeretnék köszönetet mondani Nautor Swan - nak, amiért 1980 óta kétévente visszatér ide a Costa Smeraldára, ezzel a hihetetlen flottával, az első történelmi 36 lábas modelltől a legmodernebb versenygépekig, a maxi Swanokig. Gratulálunk a nyerteseknek, és köszönjük a jelenlévő tulajdonosoknak és csapatoknak, akik a világ minden szegletéből ideutaztak. Most is azt tudjuk mondani, hogy - Önök tették ilyen egyedivé ezt az eseményt. Várunk mindnekit szeretettel 2026 - ban a 23. Rolex Swan Cup - on!”

Olasz - Amerikai döntő lesz az Unicredit Youth America’s Cup - on Előző

Olasz - Amerikai döntő lesz az Unicredit Youth America’s Cup - on

Döntetlen állás a Louis Vuitton Cup döntőjének első napja után Következő

Döntetlen állás a Louis Vuitton Cup döntőjének első napja után