Siófok  4.8  •  1.4 kn       

Keszthely  2.9  •  6 kn       

Balatonfüred  4.8  •  2.3 kn       

Balatonboglár  3.1  •  4.2 kn       

Orfű  •  7 kn       

Velencei-tó  4.9  •  2.9 kn       

Tiszafüred  6.1  •  13.1 kn       

Mályi-tó  6.2  •  9.3 kn       

2024. március 19., kedd

Szomorú és felemelő pillanatok az 52. Kékszalag díjkiosztóján

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Szomorú és felemelő pillanatok az 52. Kékszalag díjkiosztóján

Szomorú és felemelő pillanatok az 52. Kékszalag díjkiosztóján

Néma főhajtással búcsúztak a vitorlázók Pomucz Tamástól az 52. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj díjkiosztóján. A magyar vitorlázás egyik legnagyobb egyénisége a Kékszalag alatt távozott az égi vizekre. Pomucz Tamás Argay Bélával a magyar vitorlássport első Európa-bajnoki aranyérmét szerezte 1989-ben, amikor Balatonfüreden győzött repülő hollandiban. Ebben a hajóosztályban 1992-ben indult a barcelonai olimpián, sokszoros magyar bajnok, hajóosztályában Kékszalag-győztes is volt, később edzőként tevékenykedett, és szövetségi kapitány is volt.

Megható volt, amikor a 70-es cirkálók eredményhirdetése közben a színpadon, közösen, fekete szalagot a magasba emelve emlékeztek meg a csapattársról, barátról. Pomucz Tamás 63 évet élt, emlékét a hazai vitorlázás örökké megőrzi.

A szomorú pillanatok után kissé lassan oldódott a hangulat a balatonfüredi Gyógy téren, ahol az 52. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj díjkiosztóját tartotta a Magyar Vitorlás Szövetség, de mindenki tudta, hogy Pomucz Tamás is azt akarta látni odaföntről, hogy ünnepel a sportág, hiszen véget ért az év legjobban várt vitorlás eseménye.

A díjkiosztón az RSM2 legénysége emelhette magasba a Herendi Porcelánmanufaktúra gyönyörű trófeáját, és természetesen a második New Black Jack, valamint a harmadik MKB-Prospex csapata is nagyon boldog volt a dobogón. Bár a befutó után még biztos, hogy inkább a szomorúság volt jellemző az abszolút győzelemben reménykedő többi legénységre, de a díjkiosztón már nyoma sem volt ennek.

Nem csak az abszolút helyezettek, hanem a különböző hajóosztályok dobogósai is nagyon boldogan vették át méltó elismeréseiket. Nagy küzdelemben dőltek el a vízen az érmes helyezések és az ellenfelek mellett ezúttal az időjárás is alaposan próbára tette a versenyzőket, hiszen nagyon gyenge szélben kellett körbe vitorláznia a Balatont az 535 benevezett hajónak. Végül 339-en teljesítették limitidőn belül a távot. 

A koronavírus járvány miatt, a Magyar Vitorlás Szövetség kollégái és a díjátadók csak kézfertőtlenítést követően léphettek színpadra, mellőzték a kézfogást és az érmeket a sportolók kezébe adták, melyeket ők maguk akasztottak saját nyakukba. Természetesen, ennek ellenére valamennyi díjazott rendkívül büszkén vette át az érmeket.

A Magyar Vitorlás Szövetség megköszönte a részvételt, a kitartást, valamint a sportszerű vitorlázást a versenyzőknek, és köszönetet mondott a támogatóknak is, akik a járvány okozta nehéz helyzet ellenére is kitartottak a sportág és a Kékszalag mellett.

A részletes eredmények az alábbi linken elérhetőek és letölthetőek:

https://hunsail.hu/mvsz-versenyek_2020_52_kekszalag     

A verseny percről-percre közvetítése a kekszalag.reblog.hu oldalon található meg.

Az RSM2 nyerte az 52. Kékszalag Raiffeisen nagydíjat Előző

Az RSM2 nyerte az 52. Kékszalag Raiffeisen nagydíjat

Csütörtökön kezdődik a Nagyhajós Országos Bajnokság Következő

Csütörtökön kezdődik a Nagyhajós Országos Bajnokság