Siófok  13.3  •  7.8 kn       

Keszthely  13.9  •  9 kn       

Balatonfüred  13  •  7.9 kn       

Balatonboglár  13.3  •  8.3 kn       

Orfű  12  •  8 kn       

Velencei-tó  12.6  •  6.6 kn       

Tiszafüred  15  •  4.5 kn       

Mályi-tó  14.5  •  2.3 kn       

2024. október 06., vasárnap

Döntetlen állás a Louis Vuitton Cup döntőjének első napja után

Döntetlen állás a Louis Vuitton Cup döntőjének első napja után

A nap másik fénypontja a Louis Vuitton Cup döntőjének első két futama volt.

A versenynap az Unicredti Youth America’s Cup döntőjével kezdődött csütörtökön. Ezt az összecsapást talán nem nagy meglepetésre a Luna Rossa fiataljai nyerték. A futam elején az American Magic fiataljai összegyűjtöttek egy büntetést és ezután már nem igazán volt esélyük a fordításra.

Az ifjúsági America’s Cup - al kapcsolatban talán érdemes megjegyezni, hogy a hathajós csoportokkal és az AC40 - esekkel folyamatosan izgalmas futamokat tudtak produkálni, ami talán érdekfeszítőbb is volt, mint a Louis Vuitton Cup Round Robin - jai.

A nap másik fénypontja a Louis Vuitton Cup döntőjének első két futama volt. A két futamot hullámos vízen 16 - 21 kts - es délnyugati szélben kezdték a csapatok, amihez talán elsőre inkább az olaszok tudtak alkalmazkodni. A futamok 4 körösek voltak.

Az első futamnál már nem a tökéletesen időzített rajt volt a cél, hanem a match race, ennek függvényében nem is értek a vonalhoz időben a csapatok. A rajtot a Luna rossa kapta el jobban. Az INEOS a rajt után egyből jobbra nyitott, míg az olaszok mentek sebességből balra. Az első keresztezésnél már 130 méter előnye volt a Luna Rossa - nak, amit az első szakasz végén 11 mp előnyre tudtak váltani. Innen már nem igazán volt esélye a briteknek és végül 46 mp hátránnyal futottak be a célba. Ami talán még említésre méltó, hogy a hajók többször is 45 - 50 kts -es sebességgel haladtak lefele a pályán.

A második futamban, ahogy Sir Ben Ainslie is ígérte kicsit agresszívabb rajtot láthattunk. Ezután mind a két hajó koppantott balra a pálya széléig, majd indiltak jobbra. Ezen a szakaszon az angoloknak már volt annyi sebességelőnyük, hogy az olaszok elé tudtak fordulni. Az első pályajelnél 7 mp előny volt a briteknek, ami a hátszél kapunál már 17 mp lett. A második kreutzban ismét hoztak 10 mp - t az olaszok, hátszélben pedig kicsit még el tudtak lógni a britek, ami 13 mp - t jelentett a második kör végén. Innen már nem tudtak mit újítani Jimmy Spithill - ék, így végül 18 mp előnnyel az INEOS húzta be a második futamot. A nap végé 1 – 1 állt az eredményjelzőn. Folytatás szombaton.

Ami érdekes volt és talán itt lehet lemérni az igazi változást, hogy mennyi idő kell egy csapatnak hogy új setuppal tudjon reagálni. Kicsit több mint tíz évvel ezelőtt (2013 - ban) San Francisco – ban ehhez legalább nyolc futamra volt szüksége az Oracle Team USA - nak. 2021 - ben a Kiwiknek 2 - 3 futamra, most az INEOS - nak kevesebb, mint egy órára…

A Kupa mellett a kisérőprogramok sem maradhattak el, és ami a Katalán fővárostól elválaszthatatlan az az FC Barcelona.

A Club is fontosnak tartja a város életében az America’s Cup - ot, így az FCB Getafe CF elleni, La Liga mérkőzésére meghívott két vitorlás kiválóságot a kezdőrúgás elvégzésre.

Peter Burling, az Emirates Team New Zealand skippere olimpiai arany- és ezüstérmes és kétszeres kupagyőztes, mellett Silvia Mas spanyol olimpikon és 470 - es világbajnok, a Sail Team BCN vitorlázója kapott meghívást.

Az ünnepélyes kezdőrúgás azért is volt különleges esemény, mert egyrészt az FCB ebben a szezonban ünnepli alapításának 125. évfordulóját, másrészt ezzel a köszöntéssel, vagy kezdőrúgással szeretne tisztelegni a 173 éves America’s Cup előtt, amely jelenleg Barcelonában zajlik.

A zsúfolásig megtelt Estadi Olímpic Lluís Companys, az FC Barcelona otthonában a hazai szurkolók hangosan éljeneztek Burling - et és Mas - t.

Burling így nyilatkozott erről:

„Ez egy nagyszerű lehetőség volt arra, hogy egy pillanatra megtapasztaljam, hogy milyen érzés a világ egyik legikonikusabb sportklubjának tagja lenni, és arra is tökéletes alkalom volt, hogy az America’s Cup - ot bevigyük az Olimpiai Stadionba, amely tele volt szenvedélyes Barça-szurkolókkal.”

A pályán Burling és Mas is egy gránátvörös - kék mezt viselt, melynek hátán a „37. America’s Cup” felirat szerepelt…

Befejeződött a 22. Rolex Swan Cup a Szardínián a Yacht Club Costa Smeralda rendezésében Előző

Befejeződött a 22. Rolex Swan Cup a Szardínián a Yacht Club Costa Smeralda rendezésében

3 - 3. Ma sem lett kétpontos vezetés a Louis Vuitton Cup döntőjében Következő

3 - 3. Ma sem lett kétpontos vezetés a Louis Vuitton Cup döntőjében