Siófok  24.4  •  4.7 kn       

Keszthely  25.2  •  4 kn       

Balatonfüred  24.1  •  6.1 kn       

Balatonboglár  24.5  •  3.7 kn       

Orfű  26  •  3 kn       

Velencei-tó  26.2  •  5.6 kn       

Tiszafüred  27.8  •  7.3 kn       

Mályi-tó  24.6  •  5.4 kn       

2024. augusztus 22., csütörtök

Szép magyar siker az O'pen Skiff világbajnokságon

Szép magyar siker az O'pen Skiff világbajnokságon

A Garda-tavon rendeztt vébén összesen hét versenyző képviselte a magyar vitorlázást.

Korosztályban a 8. helyen végzett az O'pen Skiff utánpótlás hajóosztály világbajnokságán Szalay Zsolt, a Balatonmáriafürdői Vizisport Egyesület (BMFVSE) versenyzője. A Garda-tavon rendeztt vébén összesen hét versenyző képviselte a magyar vitorlázást.

A Balatonmáriafürdőn májusban rendezett Európa kupa fordulón elért 5. helye után az O'pen Skiff osztály július 28. és augusztus 2. között az olaszországi Garda-tavon, Arcoban rendezett világbajnokságán is a közvetlen élmezőnyben versenyzett és végzett is Szalay Zsolt, a máriafürdőiek versenyzője. Az U17 korosztályban versenyző 61 vitorlázó között Szalay a 8. helyen zárta a vébét. Rajta kívül a fonyódi Vagabund SE versenyzői vettek részt a világbajnokságon, közülük U15 korosztályban, ahol összesen 188 versenyző állt rajthoz - Bakai Csongor az ezüst csoport 61. helyén (összetettben a 125.), Berend Barna pedig a bronz csoport 42. helyén (168.) zárta a vébét. A legfiatalabbak (U12) csoportjában 48 induló közül Károlyi-Terták Miklós a 24, Károlyi-Terták Barnabás a 27., Semegi-Nyulas Anna Léna a 40., Márton Berta pedig 42. lett

A vébén háromkorosztályban összesen 297 fiatal vitorlázó szállt vízre összesen 17 ország – közöttük Ausztrália, India, az USA, Új-Zéland – képviseletében. Sőt, edzői minőségben jelen volt Russell Coutts finnes olimpiai bajnok (1984, Los Angeles), kormányosként és vezérigazgatóként ötszörös America’s Cup győztes és sokszoros világbajnok, a hajóosztály „atyja” is. A mezőny erősségére jellemző, hogy rajthoz állt a lengyel optimist bajnok és több spanyol, valamint francia optimistes menő is.

Hamisítatlan gardai időjárásban rendezte az O'pen Skiff utánpótlás hajóosztály idei világbajnokságát az arcói klub, azaz minden nap egy körül megérkezett az időnként 20 csomó fölé erősödő déli szél, amiben Mario Lupinelli rendező gyors egymásutánban lepörgetett naponta három futamot. A verseny utolsó előtti és utolsó napján azonban kissé késett a déli, így mindkét napon csak délután kettő felé rajtolt el az első csoport, és egyi napon sem tudtak több futamot rendezni a délután közepére várt – az előrejelzések szerint 40 csomós széllel érkező – vihar miatt.

Az első két napon teljesítették a mezőnyök a selejtezőket (6 futam), majd a döntő során összesen további 5 futamot vitorláztak. Szalay a selejtezőben nem kezdett jól, rögtön az első napon össze is hozott három kiesőt (16., 23. és 15. helyeket), utána azonban 12-nél rosszabb futama nem volt, sőt, három futamot is az 5., egyet pedig a 6. helyen zárt. Ezzel az első nap kivételével végig az első tízben.

A világbajnoki címet U12-ben az olasz Samuele Piantoni, U15-ben az új-zélandi Ewan Brazle (akinek az utolsó futamban „becsúszott egy 2. hely, a többit nyerte), U17-ben pedig a szintén olasz Federico Poli szerezte meg. A részletes eredmények itt nézhetőek

Helly Hansen: A siker kulcsa az egymásba vetett bizalom Előző

Helly Hansen: A siker kulcsa az egymásba vetett bizalom

Vadnai Jonatán már a 8. az olimpián Következő

Vadnai Jonatán már a 8. az olimpián