Siófok  13.9  •  3.5 kn       

Keszthely  12.9  •  5 kn       

Balatonfüred  13.5  •  7 kn       

Balatonboglár  14.1  •  3 kn       

Orfű  12  •  5 kn       

Velencei-tó  14.6  •  5.3 kn       

Tiszafüred  11.8  •  1.9 kn       

Mályi-tó  9.6  •  6.2 kn       

2024. április 19., péntek

ILCA Európa-Bajnokság Hyéres: Mindhárom Magyar hajó az aranycsoportban

ILCA Európa-Bajnokság Hyéres: Mindhárom Magyar hajó az aranycsoportban

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

A november 16-án szerdán kezdődött Európa-bajnokság első két versenynapján ideálisak voltak a körülmények, szerdán 10-15 csomós, csütörtökön 15-20 csomós szél, viszonylag kis hullámok, napsütés fogadta a lasereseket.

Szombattól három napon át már a döntő futamokra kerül sor.

A november 16-án szerdán kezdődött Európa-bajnokság első két versenynapján ideálisak voltak a körülmények, szerdán 10-15 csomós, csütörtökön 15-20 csomós szél, viszonylag kis hullámok, napsütés fogadta a lasereseket. Sikerült is minden osztálynak és minden csoportnak a kiírt napi két futamot megrendezni. Péntekre megváltozott az időjárás, reggel 25 csomósnál is erősebb szél fújt, halasztották a rajtokat. Kora délutánra legyengült a szél, ám bizonytalanná, forgolódóvá vált, az ILCA 6 futamát félbe is szakították, az ILCA 7-nek pedig tovább halasztották a rajtot. Rengeteg próbálkozás, pályamódosítás után végre stabilizálódott a 10-15 csomós szél. Kicsit mindenki már biztos ideges és fáradt volt, talán emiatt többszöri általános visszahívás után indultak csak el a futamok, az idő persze elment, így minden osztálynak csak 1-1 futamot sikerült megrendezni. Öt futammal zárult tehát a kvalifikáció, és mindhárom magyar hajó jó pozícióban vághat neki a jövő hétfőig tervezett hat döntő futamnak.

Az ILCA 7 olimpiai kategóriában 169 versenyző indult, Vadnai Jonatán a remek hetedik helyen kezdi meg a hajrát. Az öt selejtező futam közül négyben haton belüli helyeket csinált, fantasztikusan egyenletesen versenyzett, teljesült az a stratégiai célja, hogy a selejtezőkön minél kevesebb pontot gyűjtve kezdhesse meg a lényegesen nehezebb aranycsoportos küzdelmeket, ahol már a legjobbak vannak együtt a pályán. A mezőny színvonalára és tömörségére jellemző, hogy Vadnai Benjamin pillanatnyilag a 18. helyen áll úgy, hogy az öt kvalifikációs futamból négyben a legjobb tízben végzett, ő is nagyon egyenletesen teljesített.

A női olimpiai egyszemélyes dingi, az ILCA 6 109 indulója közül olimpikonunk, Érdi Mári pillanatnyilag az Európa-bajnoki sorrendben a 10. helyen áll, kifejezetten javuló tendenciát mutatnak a futameredményei, az utolsó válogatófutamon negyedik lett. Ha ez a sorozat folytatódik, még előrébb kerülhet. 

Izgalom tehát maradt az Európa-bajnokság utolsó három napjára bőven, és az időjárás is megkavarhatja a kártyákat. A tengeri meteorológiai előrejelzés szerint a hétvégén az eddigieknél gyengébb, 5-15 csomós, viszonylag egyenletes északias szél várható, ami aztán hétfőre tovább gyengülhet, 3-10 csomósra, és az iránya is bizonytalanná válhat. Az Európa-bajnokság tehát november 21-én hétfőn ér véget, a díjkiosztó és hivatalos végeredmény a délutáni-koraesti órákban várható.

Eredménylisták

visyla

Kiváló téli kiruccanásnak ígérkezik a Düsseldorfi Boot Előző

Kiváló téli kiruccanásnak ígérkezik a Düsseldorfi Boot

Magyar sikerrel véget ért az ILCA EB és nyílt Európa Kupa Hyéres - ben Következő

Magyar sikerrel véget ért az ILCA EB és nyílt Európa Kupa Hyéres - ben