Siófok  7.7  •  6.8 kn       

Keszthely  8.9  •  7 kn       

Balatonfüred  7.4  •  6.1 kn       

Balatonboglár  7.4  •  6.1 kn       

Orfű  •  6 kn       

Velencei-tó  6.7  •  9.8 kn       

Tiszafüred  9.5  •  3.5 kn       

Mályi-tó  8.6  •  2.9 kn       

2024. április 24., szerda

Kiváló téli kiruccanásnak ígérkezik a Düsseldorfi Boot

Kiváló téli kiruccanásnak ígérkezik a Düsseldorfi Boot

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Minden eddiginél nagyobb élményt ígérnek a rendezők a világ legnagyobb vízisport kiállításán, a düsseldorfi BOOT-on, amelyet 2 év kihagyás után 2023. január 21. és 29. között rendeznek meg.

A vízisportok szerelmesei már januárban ráhangolódhatnak a szezonra. Minden eddiginél nagyobb élményt ígérnek a rendezők a világ legnagyobb vízisport kiállításán, a düsseldorfi BOOT-on, amelyet 2 év kihagyás után 2023. január 21. és 29. között rendeznek meg.

A BOOT több, mint egy szakmai kiállítás. A BOOT egy fesztivál: élmény, inspiráció mindazoknak, akik vitorlával, motorral, deszkával, búvármaszkban vagy evezővel hódítják meg a tavakat, tengereket. A szervezők 2 év kihagyás után minden eddigiéknél nagyobb, igazi élményközpontú kiállítást álmodtak meg a düsseldorfi vásárváros területére.

A BOOT nemzetközi sajtótájékoztatóján, - melyet Bécsben tartottak, - Petros Michelidakis, a rendezvény igazgatója elmondta, hogy az utóbbi 2 évben Európa-szerte megnövekedett a vízisportok vonzereje. A vírus és a válság az utazási lehetőségek beszűkülését hozta magával, így nemcsak a Balatonon növekedett meg a helyi vízisportok népszerűsége. Számunkra ez nem vigasztaló, de megtudtuk, hogy Németországban is súlyos kikötőhelyhiánnyal küzdenek. A kiállítás ezt nem tudja megoldani, de a vízi és vízparti nyaralásokhoz, vízisportokhoz számos inspirációt tartogat majd a látogatók számára.

2023-ban 16 tematikus pavilonban 1500 kiállító és számtalan élmény várja a látogatókat. A kiállító országok listája Ausztráliától Pápua-Új-Guineán át Törökországig terjed.

Saját pavilonja lesz a búvársportnak profi búvárshowval és búvártoronnyal, amelybe akár a látogatók is lemerülhetnek. Ugyanitt megismerhetjük a világ legegzotikusabb búvárközpontjait is. Egy másik pavilonban a deszkásokat várják, ahol egy 60 méter hosszú, 34 szélgéppel ellátott szörf medencében wingfoil és szörf bemutatókat tartanak majd. A kajak-kenu pavilonban egy 90 méter hosszú kajak csatornán mutatják majd be a legújabb sporteszközöket, amelyet a látogatók ki is próbálhatnak.

Követve a piaci igényeket, minden eddiginél nagyobb területen, 5 pavilonban csodálhatjuk majd meg a motoros és elektromos hajókat és hajómotorokat. A világ legnevesebb gyártói mutatják be luxusjachtjaikat, de a szervezett Motor Walk bemutató séta során megismerhetjük a legújabb, alternatív hajtással rendelkező hajókat is. A szuperjachtok között – a rendezők reményei szerint – megtekinthetjük majd a kiállítás várhatóan leglátványosabb hajóját, egy 95 lábas Sunseeker jachtot.

A kiállítás gerincét természetesen továbbra is a vitorlázás képezi majd. Ide várják a legnagyobb európai hajóépítőket, akik legújabb hajóikat, leginnovatívabb megoldásaikat mutatják be. Közelről nézhetjük meg, - szinte az összes vitorlás jachtokat gyártó hajógyár - 22 és 70 láb közötti vezető modelljeit. Itt a sztár várhatóan egy Wallynano37-es lesz, aminek megtekintésére nem sok más helyen lehet lehetőségünk. A klasszikus hajók rajongói a Classic Forumon gyűlnek majd össze, ahol például a szakma nagy öregje, Bernd Klabunde és csapata a fából épült hajók világába kalauzolnak el minket. A Boot második hétvégéjén, a klasszikusok pavilonjában kiemelkedő élmény lehet még a hajóárverés is. A Sailing Center színpadán a nemzetközi vitorlázás sztárjai számolnak be a világ tengerein tett lélegzetelállító utazásaikról. Természetesen helyet kap a kiállításon minden, felszerelés, szerelvény, ruházat és kiegészítő szolgáltatás.

A látványos showelemek, bemutatók mellett szakmai és üzleti fórumokkal, workshopokkal is várják a vízi sportágakban üzletileg érdekelt vállalkozásokat, klubokat, szövetségeket. A Blue Innovation Dock például egy olyan színpad és vitafórum lesz, ahol a hajógyártás és a vízisportok fenntarthatóságáról, valamint a hajókikötők és a nagy sportkikötők környezetkímélő felszereléséről folytatnak eszmecserét. A Refit Centernél élőben követhetjük a hajófelújítók munkáját, akik értékes jótanácsokkal is szolgálnak majd.

Az aktív nyaralást keresőknek a Destination Seaside pavilont érdemes felkeresni, ahol világ minden tájáról képviseltetik magukat az üdülőövezetek, megtekinthetők a legújabb lakóhajó-költemények, hajókölcsönzők és kikötők, valamint szabadidős tevékenységek széles tárházát ismerhetik majd meg Európa vízisportra alkalmas régióiból és megjelennek az egzotikus tengerentúli úticélok is.

A szervezők a látogatók egészségére is gondoltak; egy korszerű légszűrő rendszer fogja a levegőt szűrni, a pavilonokat csak 19 fokra fűtik fel, és a medencékben használt vizet a kiállítás után megtisztítják és újra felhasználják.

Igazi vízisportos fesztiválnak ígérkezik az idei BOOT Düsseldorfban, amely Magyarországról is megér egy rövid kirándulást. A napijegyet előre, online a www.boot.de weboldalon 19 euróért lehet megvásárolni, de ha a BOOT Club-ba regisztrálunk vagy ADAC klubtagságunk van, akkor 2 euró kedvezményt is kaphatunk.

Düsseldorfba közvetlen fapados repülőjárat indul Budapestről, januárra még igen kedvező árakkal. Kedvezményes szálláslehetőséget kínál a Messe Düsseldorf lakóautó-központja (éjszakánként 25,00 € fejében).

Szöveg: Szeremley László
az MVSZ Nagyhajós Bizottságának tagja

Szabi Ocean Racing - Frontról frontra Délnyugat felé Előző

Szabi Ocean Racing - Frontról frontra Délnyugat felé

ILCA Európa-Bajnokság Hyéres: Mindhárom Magyar hajó az aranycsoportban Következő

ILCA Európa-Bajnokság Hyéres: Mindhárom Magyar hajó az aranycsoportban