Siófok  21.9  •  13 kn       

Keszthely  23.9  •  10 kn       

Balatonfüred  21.5  •  12.2 kn       

Balatonboglár  21.9  •  13 kn       

Orfű  23  •  13 kn       

Velencei-tó  20.4  •  9.9 kn       

Tiszafüred  21.7  •  12.3 kn       

Mályi-tó  17.9  •  3.3 kn       

2024. április 15., hétfő

A pecások miatt módosítják a Balaton-törvényt

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Jó a Balaton-törvény, de nem eléggé: a csónakkikötőkre vonatkozó szabályozás enyhítése érdekében a jogszabály módosítását kezdeményezte a három megye közgyűlésének elnöke.

A pecások miatt módosítják a Balaton-törvényt

Nyilván nem véletlen, hogy a Balaton-törvény szigorú korlátozásokat tartalmaz, a tó védelme megköveteli ezeket. Hiszen tudjuk, mi lett abból, amikor mindenki azt csinált, amit akart. Megesik viszont, hogy a tilalmak miatt jóhiszemű kezdeményezések is elbuknak, emiatt kértek most törvénymódosítást.

A mostani szigorú előírások szinte lehetetlenné teszik például, hogy a horgászegyesületek törvényes módon csónakkikötőt alakítsanak ki. Az évtizedekkel ezelőtt létrehozott csónakmenhelyek zöme a jelenlegi jogszabályok szerint illegálisnak minősíthető, létük a hatóságok fellépésétől függ. Igény lenne ezekre, tudjuk azt is, hogy a tavon több ezer csónak van a nádhoz, vagy illegálisan levert karóhoz kötve. Ezt pedig tavaly óta büntetik, és ez így probléma.
A törvénymódosítás célja, hogy könnyebb feltételekkel lehessen csónakkikötőt létesíteni, illetve a már meglévők is megmaradhassanak. Rövidebben: elérhető csónakkikötési alternatívát kell biztosítani a pecásoknak. A javaslatot a héten három parlamenti bizottság is támogatta, a jövő héten akár el is fogadhatják. A könnyítés ebben az esetben június elsején léphet hatályba.

Őrizzük meg a vizet a Balatonban! - olvasói levél Előző

Őrizzük meg a vizet a Balatonban! - olvasói levél

Óriás busát fogtak a Balatonban Következő

Óriás busát fogtak a Balatonban