Siófok  23.2  •  14.8 kn       

Keszthely  22.9  •  11 kn       

Balatonfüred  22.9  •  9.6 kn       

Balatonboglár  23.7  •  14.3 kn       

Orfű  26  •  14 kn       

Velencei-tó  23.9  •  13 kn       

Tiszafüred  25.2  •  7.4 kn       

Mályi-tó  25.6  •  7.6 kn       

2024. május 21., kedd

Óriás busát fogtak a Balatonban

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Egy hatalmas busa akadt a napokban a halászok horgára. Bár hivatalos rekordlista nincs, a most kifogott, 51 kilós példány minden bizonnyal a legnagyobbak közül való.

Óriás busát fogtak a Balatonban

Az se jó ám, ha tele van hallal a Balaton. Ott van például a busa: a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. egyik legfontosabb feladata, hogy gyérítse az állományt, mert ez a távol-keleti származású, planktonevő hal súlyosan veszélyezteti a Balaton ökológiai állapotát. Szóval nem jó, ha túlszaporodik.

Senki nem tudja egyébként pontosan, hogy mekkora a balatoni busaállomány, bár a kutatások szerint ma a Balatonban élő összes halmennyiségnek körülbelül egyharmadát, ötezer tonnányit tesz ki. Az a vicces, hogy a direkt telepítés harminc évvel ezelőtt befejeződött: 1972 és 1983 között összesen közel 1,8 millió darab kétnyaras busát telepítettek a Balatonba.

Azóta is folyik a vita a szakemberek között, hogy honnan származnak a rendszeresen fogott, fiatalabb egyedek. Bizonyos megfigyelések szerint esetenként le is ívhat a távol-keleti jövevény a tóban (korábban telepítésének egyik magyarázata éppen az volt, hogy karbantartható az állomány, hiszen hazai körülmények között nem szaporodhat), de valószínűbb magyarázatnak látszik a busaállomány folytonos utánpótlására, hogy a befolyó vizekkel, a környékbeli halgazdaságokból szökik be a fiatal busa a Balatonba.

Szóval fontos feladat a ritkítás, és a halászok tudják is a dolgukat. A napokban egy 51 kilós busát fogtak ki a Balatonból, rekordlista ugyan nincs, de nem sokan láttak ennél nagyobbat.

A pecások miatt módosítják a Balaton-törvényt Előző

A pecások miatt módosítják a Balaton-törvényt

Tolnay Kálmán László Emlékverseny - Bujtor István szobor avatás Következő

Tolnay Kálmán László Emlékverseny - Bujtor István szobor avatás