Siófok  16.1  •  4.6 kn       

Keszthely  14.9  •  3 kn       

Balatonfüred  15.8  •  3.5 kn       

Balatonboglár  16.1  •  3.5 kn       

Orfű  14  •  6 kn       

Velencei-tó  14.1  •  4.8 kn       

Tiszafüred  13.2  •  2.5 kn       

Mályi-tó  15.7  •  2.4 kn       

2024. május 23., csütörtök

Boat Show és Regatta mix!

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Erős hétvégét zárt a lellei kikötő, Balaton Boat és Bahart Regatta együtt, egy időben, azonos helyszínen. Korábbi – jobb éveket – idéző, sok kiállítós seregszemle és egy 52 hajós regatta hozta lendületbe a BAHART 170. hajózási szezonját.

Boat Show és Regatta mix!

A jelentősebb gyártók valamennyien képviseltették magukat, mind a vitorlások, mind az elektromos hajók frontján. Kisebb-nagyobb standok színes kínálata és az érdeklődők forgataga életet vitt a Lellére visszatért kiállítás mindennapjaiba. Vitathatatlanul a lellei kikötő a legalkalmasabb a Balaton Boat rendezésére és ez idén újra bebizonyosodott.

A versenyen 52 hajó vett részt, 17-en voltak a yardstick I osztályban, 24-en a II-ben és mindössze 11-en a YS III-ban, ami meglepő, hiszen a Balaton Regatta egyik legnépszerűbb kategóriája éveken át pont a kis túrahajókat tömörítő yardstick III volt.

A szombati túraverseny – a mérsékelt szélviszonyok okán – a Balatonlelle, Balatonszemes, Balatonlelle, Balatonboglár, Balatonlelle távon került megrendezésre. Tíz órakor rajtolt a mezőny, gyenge északnyugatról fújó szélben, többnyire bőszeles vitorlákkal. A szél iránya legalább annyi problémát okozott, mint a gyengesége. A versenyt végig a bőszeles vitorlák cserélgetése és olykor genoára, fockra váltása jellemezte. Különösebb taktikai nehézséget nem okozott a futam, elsősorban a hajó sebességének folyamatos optimalizálása és szinten tartása volt az eredményes szereplés kulcsa.

Yardstik I-ben Soponyai Géza nyert egy extrán tuningolt kis Nautic 220 Hornettel, megelőzve a Lábady Zsolt kormányozta X-33-ast és Simó Béla Gardazzurráját. Nagy csata volt a legnépesebb yardstick II-ben is, melyet a PilsnerÚr (Enter 29) nyert meg a SailVész (Saturn 720) és a Szélvezet (MoDe 967) előtt. YS III-ban egy Balaton 19-es, egy Sportina és egy Rebel osztoztak a dobogón. A Csibor nevű B19-es nyert, mega mögé utasítva a túraverseny egyetlen dobogón végzett női kormányosát a Hablaty-ot irányító Stankovics Rékát. A bronzérmek, a Fishbone team versenyzőihez kerültek.

Vasárnap borult idő és élénk északi szél fogadta a kitartóbb csapatokat, az 52 hajóból 30 vállalta a pályaversenyzés kihívásait. Az elszánt csapatok jutalmul korrekt vitorlásélményben részesültek a stabil 4-es északi szélben rendezett up & down futamon. A 8 hajóra zsugorodott YS I-et a Lábad-X nyerte a Fazekas György kormányozta Asso és a Rose nevű First előtt. A yardstick II-t a Macska behúzta magának, második helyen a Rácz, Kruss, Márton, Becker kvartett végzett a H-Boattal, míg a dobogóra sikerült felkapaszkodnia a Dolce Vita csapatának. A lassabb hajók között női győzelem született Stankovics Réka a szombati ezüstöt vasárnap aranyra cserélte a Penny-t és a Vino-bá 2.0-t maga mögé utasítva.

Végeredmény: http://compassmagazin.hu/esemenynaptar/verseny/balaton-regatta-20161-673/

Wéber Viktor képei hamarosan a http://compassmagazin.hu/galeria/ képei között.

J24 és Melges 24 flottabajnokság Előző

J24 és Melges 24 flottabajnokság

KEREKED IFI KUPA - Két pályán, közel 200 hajós nemzetközi mezőny Következő

KEREKED IFI KUPA - Két pályán, közel 200 hajós nemzetközi mezőny