Siófok  8.3  •  7.8 kn       

Keszthely  5.9  •  6 kn       

Balatonfüred  •  4.4 kn       

Balatonboglár  8.2  •  9.1 kn       

Orfű  •  3 kn       

Velencei-tó  4.9  •  5.9 kn       

Tiszafüred  2.8  •  5.3 kn       

Mályi-tó  7.4  •  2.9 kn       

2024. április 20., szombat

KEREKED IFI KUPA - Két pályán, közel 200 hajós nemzetközi mezőny

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

A közel harmincéves hagyományoknak megfelelően az idén is a május eleji hosszúhétvégén Csopakon került megrendezésre a Kereked Serdülő és Ifjúsági és Ranglista Verseny, két önálló pályán.

KEREKED IFI KUPA - Két pályán, közel 200 hajós nemzetközi mezőny

A versenyen összesen 183 hajó (230 versenyzővel) indult: az első versenyükön résztvevő Optimistesektől, a már nemzetközi szintű Optimsiteseken, valamint Lasereseken és 420-asokon át, egészen a 2020-as olimpiára készülő 470-es egységig. 

Három nap alatt összesen 6 futam került megrendezésre első napon gyenge, míg utolsó napon közepesen erős szélben, szombaton közbeiktatott szélcsend miatti kényszerpihenővel. 

420-as hajóosztály komoly nemzetközi mezőnnyel (1/3 magyar, 1/3 osztrák, 1/3 lengyel)
Az idei év legnépszerűbb ifjúsági hajóosztálya a 420-as hajóosztály volt, amely osztályban a Kereked Kupát több éves építő munkának köszönhetően sikerült stabil regionális nemzetközi szintre emelni.  

A korábbi években már bevett osztrák-magyar részvétele mellett, idén a versenyt a lengyel 420-as mezőny is meglátogatta.  Így a 42 hajós (84 fős) mezőnyt közel egyharmad-egyharmad-egyharmad arányban alkották az osztrák a lengyel és a magyar (valamint az osztrákokkal utazó svájci) egységek.

A versenyre ellátogatott az idei ISAF világbajnok női 420-as (Julia Smit / Hanna Dzik) páros Lengyelországból, akik magabiztos vitorlázással a hat futamból öt futamot nyertek meg, és ezzel nem találtak komolyabb kihívóra.   A mezőny 10 női egységéből hárman végzetek abszolút első hatban. A legjobb magyar Wolf-Szabolcs / Csébfalvi Andris (Kereked) páros a nyolcadik helyen végzett.

Optimist hajóosztály népes mezőny - rutinos menőkkel és újoncokkal
Optimist hajóosztálynak idén teljesen önálló pálya (és telephely) jutott (utóbbi a CsVI jóvoltából).
A versenyen 88 versenyző vett részt, közülük 8 versenyzőnek a Kereked Ifi Kupa volt élete első versenye, valamint volt 23 másodéves is (az első és másodéves újoncokat az eredménylistában külön oszlopban UC1, és UC2 kategóriákban is értékelve).  Op-s lányok közül 19-en indultak.  

Az abszolút versenyt főlényes előnnyel Bányai Attila (BYC) nyerte, serdülő kora ellenére megelőzve többek között a már nemzetközi porondon is sikeres Spartacusos ifi versenyzőket.  

Laser hajóosztályok
Laser Radiál és Laser 4,7 hajóosztályokban a Kereked Kupa kiélezett versenyt hozott mind a balatoni (SVE, MVM, BYC, THE), a fertő-tavi (SÉP) és velencei tavi klubok (YKA, VVSI) versenyzői között.  

Olimpiai hajóosztályok (470 és Laser Standard)
Feltehetően a zsúfolt nemzetközi programjaik és egyes versenyzők hazai érettségei miatt a Laser Standard hajóosztályban egyáltalán nem, a 470-es hajóosztályban pedig 5 hajó nevezett.  

A 470-esek versenyét a Gyapjas testvérpár (Spartacus) nyerte főlényes vitorlázással, míg a második és harmadik helyeken egymással szoros versenyben végzett a Bihary testvérpár (Spartacus), és a Szilasi és Bonifert páros (Kereked).

Köszönjük az O’Neill / Dockyard támogatását az értékes és hasznos kategóriadíjazásokban, akinek a meghívásából a díjakat Berecz Zsombor olimpikonunk adta át. 

Az MVSZ jóvoltából hamarosan a versenyről készített kisfilm is elérhető lesz.

Jövőre Veletek Csopakon ugyanitt a Kereked Ifi Kupán!

Eseményről készült további fényképek és videók:  https://www.facebook.com/kereked 

A részletes eredmény ide kattintva tölthető le

 
Boat Show és Regatta mix! Előző

Boat Show és Regatta mix!

Megkezdődik a vitorlás és a turisztikai szezon a Balatonon! Következő

Megkezdődik a vitorlás és a turisztikai szezon a Balatonon!