Siófok  23.9  •  11.9 kn       

Keszthely  22.9  •  13 kn       

Balatonfüred  23.5  •  7.8 kn       

Balatonboglár  23.4  •  10.7 kn       

Orfű  24  •  6 kn       

Velencei-tó  24.6  •  13.2 kn       

Tiszafüred  22.1  •  8.2 kn       

Mályi-tó  24  •  9 kn       

2024. április 28., vasárnap

VI. Lelleiszél Topcat Kupa – a Balaton legrégebbi katamarán versenye

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Az idén június 19. és 20. között került megrendezésre a VI. Lelleiszél Topcat Kupa. Az idei évvel új fejezet nyílt a verseny történetében.

VI. Lelleiszél Topcat Kupa – a Balaton legrégebbi katamarán versenye

Az egész hétvégéssé váló rendezvény egyre több külföldi egységet vonz a Balaton partjára. Ez nagyban köszönhető a Nemzetközi Topcat Szövetségnek (International Topcat Class Assosiation), mely beemelte ezt a versenyt a nemzetközi versenynaptárba. Ennek következtében az itt szerzett eredmények beleszámítanak a nemzetközi pontvadászatba.

Így idén a magyar egységeken kívül osztrák és szlovén katamaránokat is köszönthettünk BL Appartements & Yacht Club homokos strandján.
Összesen 15 egység állt a rajthoz. Három kategóriában hirdettek eredmény. A Topcat K1 ISAF versenyosztályban 9 katamarán külön rajtolt és versenyzett. Az összesített eredményt a Catstick értékelés alapján számolták. A magyar Topcatesek pedig a magyar bajnoki címért versenyeztek. 

A szombati nap kissé felhős eget és kevés szelet hozott. Így is sikerült a nap folyamán négy futamot lebonyolítani. A változó, forgolódó szélben egyaránt próbára volt téve kormányos és legénysége. Vasárnap a heves esőnek köszönhetően nem csak a felfröccsenő víztől ázott el a teljes mezőny. Szerencsére az eső nem jött egyedül, így egy közepesen erős szélben sikerült még két futamot rendezni. A verseny összességében igen technikásra sikeredett, mind a gyenge, mind az erős szeles tudására szüksége volt a versenyzőknek. A balatoni hullámzás pedig a külföldi egységek közül „tréfált meg” sokakat.

A Topcat K1 hajóosztályban diadalmaskodtak az osztrák egységek. Első a Dreier-Dreier páros lett, a második helyet a Schreder-Kirst egység szerezte meg, harmadik helyre pedig a Steiger-Wiedermann egység futott be.

Az összesített versenyt a Páczai-Bergmann egység nyerte, második lett a Dreier-Dreier páros Ausztriából, míg a harmadik helyet a Wagner-Márkó duó szerezte meg.
A Topcat magyar bajnoki címet a Gáthy Marcell-Treer Ferenc egység (Topcat K1) nyerte, második Gáthy Gergely (Topcat K3), harmadik Bálint Benedek-Szoboszlai Tamás páros (Topcat F2) lett. 

Idén tanúi lehettünk egy kiváló nemzetközi katamarán versenynek. Reméljük, hogy jövőre még nagyobb hazai és nemzetközi részvétel mellett, még több egységet köszönthetünk a Balaton legrégebbi katamarán versenyén.

Vitorlázók az árvízkárosultakért! Előző

Vitorlázók az árvízkárosultakért!

Erőss Zsolt hegymászó hajót avat a Kékszalagon Következő

Erőss Zsolt hegymászó hajót avat a Kékszalagon