Siófok  16.1  •  6.4 kn       

Keszthely  15.9  •  8 kn       

Balatonfüred  15.8  •  5.2 kn       

Balatonboglár  16.3  •  8 kn       

Orfű  16  •  5 kn       

Velencei-tó  15.1  •  8.1 kn       

Tiszafüred  14.4  •  3.7 kn       

Mályi-tó  14  •  5.3 kn       

2024. április 26., péntek

WING Asso Európa Bajnokság Balatonfüreden

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

2009. szeptember 17-e és 20-a között rendezi meg a Magyar Asso Osztály és a Balatonfüredi Yacht Club a WING Asso Európa Bajnokságot Balatonfüreden.

WING Asso Európa Bajnokság Balatonfüreden

A kontinens viadalon 19 egység 114 vitorlázója állt rajthoz. Itt van a címvédő olimpiai bronzérmes Detre páros, a kilencszeres Kékszalag győztes Litkey Farkas, a többszörös repülő hollandi Európa és világbajnok Majthényi Szabolcs is. Az első versenynapon a háromszoros olimpikon Nyári Zsolt kormányozta HUN-142-es egység verhetetlen bizonyult, magabiztos vitorlázással rajt-cél győzelmet aratott.

Az Asso osztály specifikussága, hogy csupán néhány európai országban (olasz, osztrák, német, magyar) honos ez a hajótípus, így ezzel magyarázható a résztvevő nemzetek viszonylag kevés száma. Az ünnepélyes megnyitón - az esemény rangjához méltóan - jelen volt Wossala György, az Európai Vitorlás Szövetség elnöke,  Nagy Attila, az MVSZ társelnöke, Kiszeli Pál Balatonfüred város alpolgármestere és Simon Károly az idén 142 éves Balatonfüredi Yacht Club elnökségének tagja.

A megnyitót követő kormányos értekezleten a borongós időben még alig rezdültek a hajókon a lobogók, így halasztással kezdődött a vitorlás verseny. Nem sok idejük volt azonban a vitorlázóknak unatkozni, ugyanis a rendezőség alig fél óra után lehúzta a halasztás zászlót, és vízre indultak a csapatok. 5-6m/s-os É-ÉK-i szélben indult az első futam. A rajtnál már remekül tiszta szélben vitorlázott az élre, a Nyári Zsolt (HUN-142) kormányozta YUPPIE nevű egység és ezt a helyét meg is tartotta a futam végig. Mögötte jól tartotta a második helyet Dr Kovács János Balázs (HUN-123) a Picaboval. A harmadik lett az olasz Ivano Brigenti (ITA-95) a Bete hajóval. A címvédő Detréék (HUN-133) a negyedikek, Litkey (HUN-145) csupán a 10. helyen futott be.

A második futamra kicsit frissült a szél, de még továbbra is kitartóan ÉK felől fújt. Nyáriék a második rajtot is pazarul elkapták és hamar az élre vitorláztak. Mögöttük az olasz Ivano Brigenti (ITA-95), Detréék (HUN-133) az Erste hajóval  és Bartos Zoli (HUN-127) a BDO-val is jól teljesített az első kreutz szakaszban. Nyáriék magabiztos előnyre tettek szert a leé bójánál mögöttük az olasz, de a Szilvássy Attila (HUN-139) irányította Peecasso-GRID is jól feljött a hátszélben. Végül az első két befutó igen szorosra sikeredett, de a kiválóan teljesítő Nyárit ezen a napon nem tudta megelőzni az olasz Brigenti sem. Detréék a harmadik helyen futottak be, mögöttük nem sokkal lemaradva érkezett Szilvássy. Az első két futam után az összetettben vezet Nyári, mögötte 3 ponttal lemaradva Brigenti, majd a címvédő Detréék. Folytatás holnap, az előrejelzések szerint hasonlóan jó szél várható, így akár négy futam is vár a résztvevőkre.

Az Asso EB címvédő Detre Szabolcs kormányos kiemelte: „Nagyon sokat fejlődött és javult a magyar asso mezőny, jóval kiegyenlítettebb mint néhány éve. Sokan új vitorlával és láthatóan felkészült csapattal érkezetek ide. Ez leginkább a kreutz bójánál mutatkozik meg, hiszen a hajók szinte egyszerre érnek oda. Az első két futam után úgy látom, hogy izgalmas és kemény küzdelem várható, több hajó is jó eséllyel indul a dobogós helyezésekért. Mi is az első három helyek egyikre várjuk magunkat.”

Duplázott a Jampec Előző

Duplázott a Jampec

Két nap után 6 vitorlázott futam a Finn OB-n! Következő

Két nap után 6 vitorlázott futam a Finn OB-n!