Siófok  16  •  17.4 kn       

Keszthely  15.9  •  12 kn       

Balatonfüred  15.7  •  17.4 kn       

Balatonboglár  16.1  •  19.1 kn       

Orfű  15  •  10 kn       

Velencei-tó  15.8  •  10.1 kn       

Tiszafüred  15.5  •  10.5 kn       

Mályi-tó  16  •  9 kn       

2024. március 29., péntek

Sikerült a rekordkísérlet!

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

A Groupama 3 trimarán a hétvégén megdöntötte a Marseille/Karthágó földközi-tengeri átkelés rekordját, miután Marseille-ből Karthágóba 17 óra 08 perc, 23 másodperc alatt ért át a veresnyhajó.

Sikerült a rekordkísérlet!

Franck Cammas és legénysége felállította 2009-es idényük első rekordját, és az ötödiket a 105 láb hosszú trimarán 2006. júniusi színrelépése óta. A Groupama 3 elnevezésű trimarán Marseille-ből május 15-én, pénteken 9 óra 19 perckor startolt el azzal a céllal, hogy a Bruno Peyron által 2004-ben felállított, Marseille és Karthágó közötti rekordot megdöntse. A versenyhajó május 16-án, szombaton, 2 óra 27 perc, 23 másodperckor lépte át a Karthágó-foknál a Ras Quartajamah-i világítótorony magasságában fekvő célvonalat. A 17 óra 8 perc és 23 másodperces versenyidővel – ameddig Sylvain Mondonnal, a csapat meteorológiai tanácsadójával folyamatos kapcsolatban álltak a szél legjobb kihasználása érdekében – a trimarán legénysége elégedett lehet, hisz jóval a korábbi rekord előtt sikerült célba érniük (a versenyidő hitelesítése a WSSRC által jelenleg folyamatban van). Másfél évvel a „Trophée Jules Verne” rekorddöntési kísérlet alkalmával történt borulásuk után Franck és társai ötödször is csúcsot döntenek és rekordot javítanak az eddigi 17 óra 56 perc és 33 másodperc, illetve 17 óra 48 perc és 10 másodperces idővel szemben. A Groupama 3 a Marseille-t Karthágótól elválasztó 458 mérföldet 26,72 csomós átlagsebességgel tette meg az Orange II 25,53-as átlagsebességével szemben.

Franck Cammas néhány perccel a célvonal átlépése után a következőket mondta: „A táv első részén nagyon jól szerepeltünk, helyenként több mint 42 csomós sebességgel haladtunk. Az utolsó szakasz viszont nehezebbnek bizonyult az előre jelzettnél gyengébb és igen változó irányú szél miatt. Az átkelés kemény volt a szabálytalan hullámverés és a nyugtalan tenger miatt, de a Groupama 3 nagyon jól helytállt. Semmi sem tört el, a legénység kiváló volt. Néhány óra múlva Hammamet-be érünk egy ötödik rekorddal győzelmeink között. Ez igazán jó előjel a program folytatása szempontjából, mert a Groupama 3 valóban gyors.”

A Groupama 3 trimaránról:
Egy korábbi sérülést követően 2009. február 11-e óta ismét vízen lévő hatalmas versenyhajó idén már megfordult a Földközi-tengeren Törökország, Görögország, Olaszország partjainál is, mielőtt nekivágott volna a rekordkísérletnek. A tervek szerint a versenyhajó idén 30.000 mérföldet tesz meg, az idei program egyik fő célkitűzése volt, hogy Franck Cammas kapitány irányításával új rekordot érjen el a Marseilles-Karthágó közötti szakaszon. A siker érdekében a Groupama 3 a korábbi 10 fős legénységgel szemben 7 fővel kívánta elérni célját: a tengerek legjobbjának lenni, ami ezúttal sikerült.
 

Két futam a JÓHAJÓ Nagydíj Kővári  Károly emlékversenyen Előző

Két futam a JÓHAJÓ Nagydíj Kővári Károly emlékversenyen

A könnyedség és a komolyság határán Következő

A könnyedség és a komolyság határán