Siófok  9.4  •  4.2 kn       

Keszthely  6.9  •  4 kn       

Balatonfüred  9.1  •  1.7 kn       

Balatonboglár  9.5  •  5.3 kn       

Orfű  •  6 kn       

Velencei-tó  9.5  •  3 kn       

Tiszafüred  8.3  •  3.7 kn       

Mályi-tó  10.7  •  1.8 kn       

2024. április 27., szombat

Két futam a JÓHAJÓ Nagydíj Kővári Károly emlékversenyen

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

A Balatonfüredi Yacht Club 2009. május 15-e és 17-e között rendezte meg Balatonfüreden a JÓHAJÓ Nagydíj Kővári Károly emlékversenyt.

Két futam a JÓHAJÓ Nagydíj Kővári  Károly emlékversenyen

A gyenge szél miatt  végül, a három napos verseny első napján rendezett, két futam alapján hirdettek végeredményt a szervezők, a Finn, a 470,  a Laser, a Katamarán és a Csillaghajó osztályok versenyzőinek.
Az 1912-ben alapított, és tavaly megszűnt BKV Előre SC Vitorlás Szakosztály hagyományait őrizve, a BYC immáron második alkalommal adott otthont az olimpiai hajóosztályoknak szóló viadalnak. Sajnos az időjárás nem volt túl kegyes a mezőnyhöz. Pénteken 2-3 m/s-os ÉK-K szélben két futamot tudtak levitorlázni a csapatok. Szombaton még a péntekinél is gyengébb szélben vágtak neki az aznapi első futamnak az egységek, de az első két hajóosztály, a Katamarán és 49-es után annyira leállt a gyengén fújdogáló nyugati szél, hogy le kellett fújni a futamot.  Vasárnap még nagyobb szélcsend fogadta a várakozó mezőnyt, így hiába reménykedtek a vízen a csapatok, a harmadik napra végleg elfogyott a szél, így két futammal zárult a verseny.

A legnépesebb osztály a 470-es volt, ahol 16 csapat állt rajthoz, a Sallai Gábor (YCB) - Perjés Bálint (SVE) kettős két megnyert futammal állhatott a dobogó legfelső fokára,  a legjobb junior páros Szigethi Botond (YCB) és Joó Kristóf (SVE) lett. A Finn Osztályban 15 egység indult, a győzelmet Beliczay Márton (ARV) szerezte meg, a grand master kategóriában az összetettben harmadik helyen végző Sipos Péter (ARV) diadalmaskodott, míg a junioroknál az összetett 5. helyezett Pajor Szabolcs (YKB) szerepelt a legjobban. A Laser osztályban 12-en álltak rajthoz, az esélyesek mind a felnőtt, mind pedig a junior kategóriában hozták a várt eredményt, így Berecz Zsombor (YCB) végzett az élen, Kasier Kristóf (BYC), pedig az összetett 4. helyével a legjobb junior lett. A Csillaghajó osztályban 10 egység indult a győzelmet a Bánkuty Gábor - Galántha György (SVE) kettős szerezte meg, a Katamaránok versenyében Róka Sándor és Korompai Zsolt hét hajót utasítottak maguk mögé.

Örvendetes, hogy a JÓHAJÓ Vitorlásbolt, amely a minőségi versenyvitorlázás kiszolgálására szakosodott, ebben a  nehéz időszakban továbbra is támogatja ezt a rangos versenyt. Nagy R. Attila, a BYC elnöke hozzátette: „ Jövőre szeretnék a Jóhajó Nagydíj – Kővári Károly emlékversenyt a régi, megszokott időpontban június közepén megrendezni, bízunk abban, hogy akkor nagyobb szerencsék lesz a széllel. Úgy gondolom, hogy jobban kell alkalmazkodunk az időjárási körülményekhez, ezért a jövőben - a szélviszonyokhoz rugalmasan igazodva - reggel vagy akár késő délután is rendezünk futamot.”
A versenyzők lelelkesedését nem törte meg a szélcsend és az eredményhirdetésre szép számban gyűltek össze. A BYC saját tervezésű érmeit Kőváry Károlyné adta át a győzteseknek.
 

Változó széllel az Évadnyitón Előző

Változó széllel az Évadnyitón

Sikerült a rekordkísérlet! Következő

Sikerült a rekordkísérlet!