Siófok  7.7  •  1.7 kn       

Keszthely  5.9  •  2 kn       

Balatonfüred  7.4  •  3.5 kn       

Balatonboglár  7.8  •  2.5 kn       

Orfű  •  3 kn       

Velencei-tó  3.5  •  1.2 kn       

Tiszafüred  4.2  •  2 kn       

Mályi-tó  5.9  •  2.1 kn       

2024. április 26., péntek

Földközi-tengeri rekordkísérlet

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Rekordkísérletre indult péntek reggel a Groupama 3 trimarán: a földközi-tengeri átkelés rekordját próbálja megdönteni Marseille és Karthágó között.

Földközi-tengeri rekordkísérlet

Napok óta a marseilles-i kikötőben várta a megfelelő körülményeket a Groupama 3 trimarán (háromtörzsű hajó), hogy Franck Cammas kapitány vezetésével nekivágjon a rekordkísérletnek: a hajó péntek reggel 9:19-kor hagyta el a kikötőt, hogy megkísérelje megdönteni a földközi-tengeri átkelés rekordját Marseille és Karthágó között. Cammas kapitány már egy hete fürkészte az időjárás-előrejelzést, míg csütörtökön Sylvain Mondon, a csapat meteorológiai tanácsadója megerősítette, hogy kedvező időjárás várható a Bruno Peyron által az Orange II-n öt éve felállított, 17 óra 56 perces földközi-tengeri átkelés rekord megdöntésének megkísérlésére. A marseille-i Estaque-kikötőben horgonyzó Groupama 3 teljes felszerelésével és hét tagú legénységével péntek reggel tudott elstartolni Marseille-ből Karthágó felé, amely 458 tengeri mérföldnyire fekszik.

Gyors hajó és kedvező időjárási viszonyok:
Ahhoz, hogy esélyünk legyen gyorsabban átkelni, mint Bruno Peyron és legénysége tette (25,53 csomó átlagsebesség), az szükséges, hogy az út folyamán végig kedvezőek legyenek az időjárási adottságok, ami úgy tűnik, meglesz, még akkor is, ha a genakerrel kell ügyeskednünk, ami meghosszabbítja az utat. Optimalizáltuk a Groupama 3-at, csak a legszükségesebb felszereléseket tartottuk meg, és a szokásos 10 csapattag helyett csupán héttel indulunk útnak. A rekord időtartama (17 óra 56 perc) ugyanis lehetővé teszi számunkra, hogy az egész utat egyhuzamban megtegyük, anélkül, hogy szükségünk lenne alvásra. Legénységünk kiváló Lionel Lemonchois és Thomas Coville csatlakozásával.” – nyilatkozza Franck Cammas.

Az időjárást illetően, Sylvain Mondon hozzáfűzi: „Péntekre az áramlás változása várható a tramontán kialakulásával. A Groupama 3 ennek az észak-nyugati áramlásnak a kezdetén indul, és kihasználhatja a szél sodrát és a még nyugodt tengert. Az áramlásnak egészen Tunéziáig tartani kell. A rendelkezésre álló idő rövid, de elegendő. A szélirány nem optimális, ami azt jelenti, hogy sokat kell manőverezni. A Groupama 3 cikázva lesz kénytelen előrehaladni, de a szél ereje elegendő kell, hogy legyen a rekord megdöntéséhez. A jelenlegi úttervezők körülbelül 16 órás időt mutatnak.”

A Groupama 3 legénysége:
1) Franck Cammas
2) Frédéric Le Peutrec
3) Stève Ravussin
4) Loïc Le Mignon
5) Ronan Le Goff
6) Lionel Lemonchois
7) Thomas Coville
Szárazföldön : Sylvain Mondon (meteorológiai tanácsadó)

A Groupama 3 trimaránról:
Egy korábbi sérülést követően 2009. február 11-e óta ismét vízen lévő hatalmas versenyhajó idén már megfordult a Földközi-tengeren Törökország, Görögország, Olaszország partjainál is, mielőtt nekivágott volna a rekordkísérletnek. A tervek szerint a versenyhajó idén 30.000 mérföldet tesz meg, melynek legújabb célja, hogy Franck Cammas kapitány irányításával új rekordot érjen el a Marseilles-Karthago közötti szakaszon. A siker érdekében a Groupama 3 a korábbi 10 fős legénységgel szemben 7 fővel kívánja elérni célját: a tengerek legjobbja lenni.

Félsziget-kerülő kalóz túraverseny Előző

Félsziget-kerülő kalóz túraverseny

Változó széllel az Évadnyitón Következő

Változó széllel az Évadnyitón