Siófok  11.1  •  6.5 kn       

Keszthely  10.9  •  2 kn       

Balatonfüred  10.8  •  1.7 kn       

Balatonboglár  11.1  •  9.6 kn       

Orfű  •  4 kn       

Velencei-tó  12.8  •  3 kn       

Tiszafüred  4.4  •  6 kn       

Mályi-tó  7.1  •  6.7 kn       

2024. október 16., szerda

Két nap után 3 - 0 a Kiwik - nek

Két nap után 3 - 0 a Kiwik - nek

A döntő első futama 14.15 - re lett kiírva, de a második futam elé 14.58 - ra betették a Puig Women’s America’s Cup döntőjét, így kicsit a hölgyeket is jobban reflektorfénybe helyezve. A második futam tervezett időpontja így 15.47 - re tolódott.

Borús reggelre és nem sok szélre ébredtünk Barcelonában, de Iain Murray versenyigazgató megnyugtatta a sajtó képviselőit, hogy lesz verseny, nem kell aggódni, és minden az előrejelzés és a tervek szerint megy majd.

A döntő első futama 14.15 - re lett kiírva, de a második futam elé 14.58 - ra betették a Puig Women’s America’s Cup döntőjét, így kicsit a hölgyeket is jobban reflektorfénybe helyezve. A második futam tervezett időpontja így 15.47 - re tolódott.

A kikötőből való kihajózás igen látványosra sikerült (főleg a Kiwiké), hiszen őket nem csak az evező Maori harcosok, hanem sokkal több vitorlás és motoros hajó kísérte, mint a briteket, akik ezt kihívó lévén kicsit szerényebben adták elő.

Az ígért 9 - 11 kts - es szélre egy kicsit várni kellett, így az első rajtot végül 14.50 - kor indították. A Kiwik a pinenden míg a britek a vonal felső részén rajtoltak. Az első kreutzban a kiwiknek igen meggyőző volt a sebességük és a kaput 22 mp előnnyel vették. Az eddigi futamok során az INEOS - nak a hátszeles sebessége meggyőző volt, itt most az volt a nagy kérdés, hogy a kiwik ellen ez mire lesz elég. Hátszélben a britek a bal oldalt erőltették és végül hét másodpercet tudtak is faragni a hátrányukon. így a hátszeles kapunál már csak 15 mp hátrányuk volt. A második kreutz nem sikerült túl jól a briteknek, mert a szakasz végén már 36 mp hátrányuk volt a Kiwik - hez képest. A hátszélben sem tudtak újítani és a szakasz végén még kaptak újabb négy másodpercet a Kiwik - től. Az utolsó körben sem gyorsultak a britek, ami a felső kapunál kicsit kevesebb, mint egy percet jelentett. Hátszélben valamit tudtak faragni a britek és végül 41 mp különbség lett a vége.

A második futam előtt még hátra volt a női döntő ahol az olaszok és a britek versenyeztek. A rajt egy nagyon kicsit, de az olaszoknak sikerült jobban, amivel nagyjából egy hajóhossz előnnyel tudtak fordulni a britek előtt a pálya szélénél. A kreutz végi kapunál az olaszok jöttek jobb csapáson, de bőven volt helyük arra, hogy beforduljanak a britek elé és végig tudják őket kontrollálni hátszélben is. A kapunál lent 6 mp volt a két hajó között és mind a ketten a jobb oldali jelet vették. Az angolok gyorsan kifordultak, de az olaszok szépen tartották őket végig kreutz - ban is. A kaput 11 mp különbséggel és a két különböző irányba vették, de a hátszél sem hozott változást. Végül az olaszok húzták be a futamot, 8 mp különbséggel és örülhettek az első Puig Women’s America’s Cup címnek. Az azért figyelemreméltó, hogy ugyan a Louis Vuitton Cup döntőjét bukták a britek ellen de, mind a fiatalok, mind a hölgyek tudtak nyerni az AC40 - es mezőnyökben.

Ezután következett a második futam, ahol kicsit erősebb szélben már négykörös pályát tűztek a rendezők. Mindkét hajó a vonal felső részén rajtolt, ahol a kiwik voltak felül, akik egyből nyitottak is jobbra. Az első körben még teljesen szoros volt a verseny, több helycsere is volt a vezetésben. A második körben a britek még lőtávolban voltak, de a harmadik és a negyedik körben a kiwik folyamatosan növelték előnyüket. A befutónál végül 27 mp volt a különbség a kiwik javára. Két futam után magabiztos 2 - 0 volt a kiwiknek.   

Vasárnapra is két futam lett tervezve, de végül csak egy lett belőle a gyenge szél miatt. A futam gyakorlatilag a rajt előtt másfél perccel eldőlt, amikor is egy útjogos szituációban a britek kicsit közel vitorláztak a kiwikhez és begyüjtöttek egy büntetést. Ezt a futamot is a kiwik nyerték az eddigi legnagyobb 52 mp - s különbséggel.

Folytatás holnap…

Olasz - angol döntő lesz a Puig Women’s America’s Cup – ban is… Előző

Olasz - angol döntő lesz a Puig Women’s America’s Cup – ban is…

És, hogy mitől is igazán izgalmas az America’s Cup? Következő

És, hogy mitől is igazán izgalmas az America’s Cup?