Siófok  11.1  •  6.5 kn       

Keszthely  10.9  •  2 kn       

Balatonfüred  10.8  •  1.7 kn       

Balatonboglár  11.1  •  9.6 kn       

Orfű  •  4 kn       

Velencei-tó  12.8  •  3 kn       

Tiszafüred  4.4  •  6 kn       

Mályi-tó  7.1  •  6.7 kn       

2024. október 16., szerda

És, hogy mitől is igazán izgalmas az America’s Cup?

És, hogy mitől is igazán izgalmas az America’s Cup?

Igenis meg kell nézni a kísérőeseményeket az ifjúsági vagy a női versenyeket is, mert akármi is legyen, az eredmény a mostani Kupán a következőn ezek a fiatalok már biztos ott lesznek, a nagyobb hajókon, ahogy Peter Burling - ék is ott voltak.

Egyrészt talán attól, ha az ember nem a tv vagy az internet előtt nézi meg a versenyt, hanem esetlegesN ellátogat az esemény helyszínére. Az hogy egy verseny mennyire lesz, izgalmas az elsősorban a vízen dől el, de nyilván aki meglátogat egy ilyen eseményt az a parton is szeretné jól érezni magát. A parti programokat tekintve a spanyolok (vagy Új - Zélandiak) kitettek magukért. Az eseményeket, nem csak a Kupa faluban, hanem Barcelona különböző strandjain kialakított szurkolói zónákban is lehetett kivetítőkön követni, illetve, ha a FanZone - okat választottuk akkor nem csak a kivetítőn, de a vízen is nézhettük párhuzamosan a versenyt.

A Kupafalu is tartogatott lehetőségeket, mert nem csak shoppingolásra volt opció, hanem ki lehetett próbálni az AC40 - es szimulátort, amivel a csapatok is felkészültek, vagy tekerhettünk mi is AC75 szimulátorban. Nyilván az esemény szponzoraival is játszhattunk különböző ajándékokért, valamint megtekinthettük az Alinghi kiállított AC 75 - ösét, vagy ha versenynapokon épp a Kiwi Corner - ben követtük az eseményeket, akkor is hasonló élményben lehetett részünk.

Emellett egyéb kultúr programokból sem volt hiány. Láthattunk Maori harcosokat Haka - zni a szinpadon, vagy a tradicionális kenujukat a Te Kawau - t a vízen. Csütörtök este a Bogatell Beach - en nyílt meg az esemény egy látványos tánc és fényjátékkal a Barcelona Far el Món - al.

A másik és talán ez a lényegesebb, az az, hogy az eseményt érdemes egészében nézni és nem csak kiragadni mondjuk egy Louis Vuitton vagy egy America’s Cup döntő futamot. Igenis meg kell nézni a kísérőeseményeket az ifjúsági vagy a női versenyeket is, mert akármi is legyen, az eredmény a mostani Kupán a következőn ezek a fiatalok már biztos ott lesznek, a nagyobb hajókon, ahogy Peter Burling - ék is ott voltak. Az igazi kérdés, ami talán izgalmassá teszi a Kupát, hogy az „öreg” match race specialisták tudása, mennyire értékálló még a fiatal Foiling Generation - el szemben. Nyilván maradt match race elem a futamokban, de a mostani Kupákon, már szinte csak a repülési idő, a sebesség, és a hibátlan hajóvezetés a döntő. A kérdésre egy válasz már született: Jimmy Spithill  negyvenöt évesen már úgy látta, hogy a fiataloknak kell átadni a stafétát!!!  

Talán az is izgalmassá teszi az eseményt, hogy a tradícióira és a verseny történelmére is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek. A 2017 - es Bermuda - i verseny óta folyamatos (COVID kivételével) a J - Class jachtok versenye a Kupa ideje alatt. Mondjuk pont Barcelonában a 12mR yachtoknak is rendeztek versenyt, illetve a helyi kis tradícionális vitorlás közösségeket is reflektorfénybe helyezték az America’s Cup of Patí versennyel…

Két nap után 3 - 0 a Kiwik - nek Előző

Két nap után 3 - 0 a Kiwik - nek