Siófok  11.6  •  7.2 kn       

Keszthely  11.9  •  7 kn       

Balatonfüred  11.3  •  4.4 kn       

Balatonboglár  11.6  •  7.7 kn       

Orfű  11  •  5 kn       

Velencei-tó  12  •  6.9 kn       

Tiszafüred  14.2  •  4.3 kn       

Mályi-tó  14.1  •  0.5 kn       

2024. október 06., vasárnap

Olasz vezetés a PUIG Women’s America’s Cup első napján

Olasz vezetés a PUIG Women’s America’s Cup első napján

Az első nap az A csoport, vagyis a Kupa csapatok női egységei kezdték meg a küzdelmeket. Az időjárás kegyes volt a mezőnyhöz, mert 11 - 13 kts – es szél fújt a rajtnál.

Ma elkezdődtek az ELSŐ Női America’s Cup küzdelmei, legalább is a selejtezők. Az első nap az A csoport, vagyis a Kupa csapatok női egységei kezdték meg a küzdelmeket. Az időjárás kegyes volt a mezőnyhöz, mert 11 - 13 kts – es szél fújt a rajtnál.

A rajtnál a svájciak leestek a foil - ról emiatt kicsit lemaradtak, de nem ők voltak az egyetlenek, mert időben csak az angolok és a kiwik tudtak elrajtolni a pinend - N. A kiwik és az angolok balra nyitottak, az olaszok jobbra. A kiwik kimentek a pálya széléig az angolok viszont igazítottak és elindultak balra. A kiwik fordulója után fej - fej mellett haladtak az angolokkal, ahol csak egy - egy méter különbség volt. A pálya felső részén a kapu előtt az olaszok is beszálltak a játékba, és a kaput az angolok után másodiknak vették. Ezzel a manőverrel sikerült is leesniük a foil - ról, így a kiwik meg tudtak lógni, sőt a svájciak és az amerikaiak is rájöttek az olaszokra. Az első hátszél végén már 500 méter és közel egy perc előnyük volt a briteknek. A második kreutzban még növelni is tudták az előnyüket, így már 1 perc 16 mp előnnyel fordultak az utolsó hátszélre. Az üldözők közül a második kreutzban a kiwik tartották a pozíciójukat, az amerikaiak a pálya felső részén leestek a foil - ról, így a svájciak érkeztek harmadiknak. A befutóban az Athena – Pathway (GBR) 1 perc 17 mp well nyerte a futamot, másodiknak érkeztek a kiwik, harmadiknak a svájciak (GBR, NZL, SUI, ITA, USA, FRA).   

A második futamban kicsit gyengült a szél 9 - 11 kts - re. Ennek okán a rajt előtt több hajó is leesett a foil - ról, köztük a briet, a kiwik és a franciák is. A franciák a rajt előtt 30 mp - vel még a vonal közepén álltak. A rajtra a britek összerakták magukat és ismét szépet rajtoltak és élre is álltack. A rajtnál két korai rajtos volt, a franciák és a svájciak, de mind a ketten rendbe rakták magukat és az első kaput már másodi és harmadik helyen vették. Hátszélben a britek vezettek de a kapu előtt leestek a foil - ról, így a svájciak megelőzték őket, akik a kapuban estek le a foilról. Eközben a franciák érkeztek előzni, de a kapuvétel után ők is leestek a foil - ról, hasonlóan, mint az utánuk érkező olasz és amerikai csapat iss. A frissüléssel a foil – ra kapott hajók közül az olaszok és a britek balra nyitottak a svájciak és a franciák pedig jobbra. A bal oldal jobbnak tűnt, mert a kreutz végén az olaszok vették elsőnek a kaput, majd 11 mp - vel mögöttük a britek. Az utolsó hátszél vége is hozott meglepetéseket. Az olaszok tudták tartani az előnyüket végig, de a célvonal előtt leestek a foil - ról és átsodródtak rajta, ezzel megszerezve első győzelmüket. A hátszél alsó negyedéig még a britek voltak a második helyen, de ők is újra vízbe csobbantak, ami lehetőség volt a helvétek előtt, amivel éltek is. A befutónál a svájciak sodródtak át a britek előtt, másodiknak a célvonalon. A maradék három nemzet NZL, FRA, USA már nem ért át a célvonalon de értékelve lettek az utolsó pályajel vétele alapján.

A harmadik futamra várakozni kellett egy kicsit, mert a második futam után a pálya felső részén 12 kts az alsó részén 1,5 kts erősségű szél fújt. Kisvártatva megérkezett a szél és el lehetett indítani a harmadik futamot. A rajt előtt az amerikaiak begyűjtöttek egy büntetést közeli forduló miatt a franciák ellen. A legjobban megint a britek rajtoltak, akik koppantottak balra és szépen uralva a mezőnyt vitorláztak fel a kreutzban. A kapuhoz a kiwik érkeztek másodiknak az olaszok harmadiknak. A hátszélben a kiwik begyűjtöttek egy büntetést az olaszok ellen, illetve a briteknek is sikerült egy pályaszéli büntetést gyűjteni, így az olaszok az élre tudtak állni és innen már nem engedték ki a győzelmet a kezükből. A hátszél kapunál az olaszok után francia, kiwi, brit sorrend alakult ki. A második kreutzban a britek fel tudtak jönni a második helyre. A kiwik a kreutz végén még begyűjtöttek egy pályaszéli büntetést, de ezzel együtt is harmadikok voltak mind a kreutz végén mind pedig a befutónál. Végül az olaszok 28 mp előnnyel nyerték a futamot a britek és a kiwik előtt.

A negyedik futam rajtja is szorosra sikerült. A britek a pinenden az olaszok inkább a vonal felső részénél rajtoltak. A kreutz közepén még az olaszok vezette, de a pálya felső részén az angolok a jobb oldalt eröltették ami be is jött és ezzel elsőnek vették a kaput. Az olaszoknak hátszélben iszonyatos sebességük volt, amivel a 150 m - es hátrányukat simán ledolgoztak és a kapunál már 5 mp - vel vezettek. A második kreutzban a britek megint feljöttek és a pálya felső részéig csak méterek voltak a két hajó között, amikor is az olaszok balra a britek jobbra nyitottak. Az olasz választás volt jobb, mert a következő találkozásnál már sikerült az olaszoknak a britek elé befordulni és innen már nem volt esély megfogni az olaszokat. Végül a befutónál 12 mp - t kaptak a britek akiket a franciák követte, szoros küzdelemben a kiwikel.

Az olaszok egy negyedik hellyel és három futam győzelemmel, négy futam után 33 ponttal vezetik a csoportot. Második helyen a britek állnak 1,3,2,2 helyekkel és 29 ponttal. Harmadik helyen a kiwik állnak 2,4,3,4 helyekkel, 18 ponttal.

Folytatás holnap a B csoport küzdelmeivel…

7 - 4. 60 év után újra brit hajó az America’s Cup döntőjében Előző

7 - 4. 60 év után újra brit hajó az America’s Cup döntőjében