Siófok  17.4  •  5.1 kn       

Keszthely  16.9  •  8 kn       

Balatonfüred  16.3  •  7.2 kn       

Balatonboglár  16.1  •  9.2 kn       

Orfű  18  •  7 kn       

Velencei-tó  19.3  •  5.9 kn       

Tiszafüred  22.8  •  5.6 kn       

Mályi-tó  22.5  •  3.4 kn       

2023. szeptember 23., szombat

Gyökeres fordulat Csopakon: Egy futamra került sor a Finn EB - n

Gyökeres fordulat Csopakon: Egy futamra került sor a Finn EB - n

A vasárnapi extrém körülményekhez képest melegebb időben és könnyű délnyugati szélben került sor a csopaki finn Eb második versenynapján az első futamra

A vasárnapi extrém körülményekhez képest melegebb időben és könnyű délnyugati szélben került sor a csopaki finn Eb második versenynapján az első futamra, a másodikat azonban a labilis és gyengülő szél miatt félbe kellett szakítani. Az egyetlen hétfői futamot a Matouš Červenka nyerte a magyar Svastits Attila és a francia Laurent Hay előtt. Összetettben utóbbi vezet, második helyen a portugál Filipe Silva áll, Németh Domonkos pedig a harmadik helyről várja a folytatást. 

Az első naphoz képest gyökeres fordulat állt be a csopaki finnes Európa-bajnokság második versenynapján, a vasárnapi extrém körülmények után hétfőn ugyanis napsütésben 5,5-7,5 csomós délnyugati irányból fújó könnyű szélben rajtolt a bajnokság harmadik futama.

Már a rajteljárás sem volt egyszerű, sőt előtte is hosszasan kellett igazitania Farkas Péter (IRO) versenyvezetőnek a pályát, mert bár látszólag stabil volt a szélirány valójában 30-35 fokot lengett. Így a többször is véglegesnek tűnő pályatengelyt újra és újra korrigálni kellett. A versenyzők is érezhették a feszültséget hiszen három U lobogós rajt után csak a második fekete lobogó alatt tudtak hiba nélkül nekivágni a távnak. A pályatengely stabilnak bizonyult, a mezőny mindkét irányba szélesen nyitott, az első cirkáló szakasz végére inkább azok értek fel hamarabb, akik a jobb oldalt választották. Az egész futam során 1-1,5 csomót változott a szél ereje, így tartósnak nevezhető szélviszonyok mellett teljesítette a mezőny a futamot, amelyet a cseh Matouš Červenka nyert, kellemes meglepetésre második helyen érkezett a magyar junior Svastits Attila, őt a francia Laurent Hay követte.

Farkas Péter tervezett egy további futamot is, a balra elforduló szélhez igazította a pályát az így elindult negyedik futamban elsőre sikerült elrajtolni. Az amúgyis labilis erejű szél az első cirkálószakasz közepére 1,4-2,7 csomó környékére gyengült, így versenyvezető a negyedik futam félbeszakításáról döntött.

Az Európa-bajnokságon három futam után a nyitó napot követően még második helyen álló francia Laurent Hay vezet összetettben, őt a portugál Filipe Silva követi, a két futam után éllovas Németh Domonkos a harmadik helyen várja a folytatást.

A teljes eredménylistát és versenyről szóló további információkat az Eb online hirdetőtábláján az alábbi linkeken lehet megnézni:

Finn dinghy Európa-bajnokság eredményei

Finn dinghy Európa-bajnokság online hirdetőtáblája 

Fotók: Szűcs Ábel, Robert Deaves

Extrém időjárásban Magyar fölény a Finn EB - n Előző

Extrém időjárásban Magyar fölény a Finn EB - n

Újabb kemény versenynap a Finn EB - n, Németh Domonkos újra az élen Következő

Újabb kemény versenynap a Finn EB - n, Németh Domonkos újra az élen