Siófok  8.9  •  6.3 kn       

Keszthely  7.9  •  6 kn       

Balatonfüred  8.5  •  4.4 kn       

Balatonboglár  8.9  •  7.3 kn       

Orfű  •  4 kn       

Velencei-tó  •  4.8 kn       

Tiszafüred  •  5.5 kn       

Mályi-tó  6.9  •  3.9 kn       

2024. április 19., péntek

Extrém időjárásban Magyar fölény a Finn EB - n

Extrém időjárásban Magyar fölény a Finn EB - n

Németh Domonkos mindkettőben az élen végzett.

Zord körülmények között rendezték meg a futamokat a finn dinghysek csopaki Európa-bajnokságán. Németh Domonkos mindkettőben az élen végzett. 

Az előrejelzéseknek megfelelő extrém időjárási körülmények – 12-13 fokos hőmérséklet, végig masszív eső - között szállt vízre a finn dinghy nyílt és junior Európa-bajnokság 70 fős mezőnye. Az előzetesen tervezett időpontban, azaz 10 órakor jelezte Farkas Péter (IRO) vezető rendező a mezőnynek az első figyelmeztető jelzést. 95 fokos centrummal 10-12 fokos lengéssel, stabilan 12-14 csomós átlagos erősséggel fújt a szél az első futam rajtának idején. A mezőny a szélváltozásokat nehezen tolerálta, így a rendezőség belehalasztott a rajtlejárásba.

Az első futam második rajtja hibátlanul sikerült. A mezőny mindkét oldalra nyitva kezdte meg a – magyar finnesek számára szokatlanul hosszú - csaknem másfél tengeri mérföldes cirkáló szakaszt. Az első bójavétel magyar vezetést hozott, az idei világbajnokság második helyezettje Németh Domonkos (THE-YKA) kerülte az élen a bóját és előnyét végig növelve meg is nyerte a futamot. A mezőny már a rajtnál „O” lobogót kapott, azaz a futam egészében szabad pumpálás alatt vitorlázhattak.

A második futamban némiképp módosítani kellet a cirkálóbója helyzetét, a lengésekből ugyanis a baloldal jött ki erősebben. A cirkálóbóját végül 65 fokra tette ki a rendező. Fokozódott a szélerő, már 16 csomó körüli szélben rajtoltak el a finnesek. Az első bójához ezúttal a francia Laurent Hay érkezett, az első futam győztese Németh Domonkos az első tíz között ért fel, ám egy körrel később már nagyon szorosan a második helyen vette a bóját. A futam során továbbra is szabadon lehetett pumpálni, ez a magyar versenyzőnek kedvezett, ilyen körülmények között bő szélben extrém sebességgel tudott haladni és a második futam ot is az első helyen zárta.

Két futam után összetettben szabad szemmel is látható előnnyel vezeti az Európa-bajnokságot.Második helyen van a francia Lauren Hay 5 ponttal, harmadikon pedig a Filipe Silva 8 ponttal.

A teljes eredménylistát és a további információkat a verseny online hirdetőtábláján az alábbi linkeken lehet megnézni:

https://www.manage2sail.com/en-US/event/455ba29a-089e-4f36-9979-7403a5a35fb6#!/results?classId=54968afb-c1de-44d3-add1-45132d82895f

https://mvszhirdetotabla.hu/finn-europa-bajnoksag-2023

Fotók: Szűcs Ábel, Robert Deaves

Elindult a Finnesek Európa - bajnoksága Csopakon Előző

Elindult a Finnesek Európa - bajnoksága Csopakon

Gyökeres fordulat Csopakon: Egy futamra került sor a Finn EB - n Következő

Gyökeres fordulat Csopakon: Egy futamra került sor a Finn EB - n