Siófok  8.3  •  6.8 kn       

Keszthely  4.9  •  4 kn       

Balatonfüred  •  4.4 kn       

Balatonboglár  8.1  •  7.1 kn       

Orfű  •  2 kn       

Velencei-tó  6.3  •  5.6 kn       

Tiszafüred  3.4  •  5.4 kn       

Mályi-tó  6.4  •  3.5 kn       

2024. április 20., szombat

Elindult a Finnesek Európa - bajnoksága Csopakon

Elindult a Finnesek Európa - bajnoksága Csopakon

A nevezettek száma meghaladja a hetvenet, ők huszonegy országot képviselnek. Ezen belül összesen több mint harminc vitorlázó képviseli a magyar színeket.

A szombati próbafutam után vasárnap délelőtt élesben is elrajtolt a finn dinghysek Európa-Bajnoksága Csopakon. A nevezettek száma meghaladja a hetvenet, ők huszonegy országot képviselnek. Ezen belül összesen több mint harminc vitorlázó képviseli a magyar színeket.  

Az Európa-bajnokság első, vasárnap 10 órára kiírt futamában 14 csomós 80 fokról érkező átlagszél várta a finneseket - közölték a versenyrendezők. 

A verseny házigazdája a csopaki az a Procelero SE, amelynek színeiben versenyzett az Európa- és világbajnok Berecz Zsombor a tokiói olimpián és az összetettben elért második helyével a magyar vitorlázás legjobb eredményét érte el.

A legnagyobb flottát a magyar finnesek alkotják 33 indulóval, köztük van a kétszeres junior világbajnok, felnőtt világbajnoki ezüst- és bronzérmes Németh Domonkos, valamint az 1988-as olimpián szereplő Székely Antal, 1992-es barcelonai olimpikon Szilvássy Attila vagy a 2021-es masters Európa-bajnok Lukáts Ákos is. Mivel nyílt versenyről van szó, ezért Európán kívülről is jöttek sportolók, argentin, ausztrál, dél-afrikai és amerikai finnesek is rajthoz állnak.

Összesen tíz futam szerepet a tervekben, ezen belül vasárnap kettőt rendeznek meg. A hozzávetőleg 30 fős rendezői stábot Farkas Péter nemzetközi versenyrendező (IRO) irányítja. Rajtuk kívül csaknem két tucat önkéntes is dolgozik a sikeres versenyért. A futamokon a szabályok betartását, illetve az esetleges óvásokat 6 tagú nemzetközi zsűri felügyeli. Ha az időjárási viszonyok kedvezőek lesznek, csütörtök délután tíz futam alapján lehet Európa-bajnokot hirdetni. A kontinensbajnokság utolsó napján este ünnepli a 2000-es Sydney-i olimpián finn dinghy osztályban ezüstérmes olasz Luca Devoti az általa létrehozott hajógyártó brand harmincadik évfordulóját.

További információk a verseny online hirdetőtávláján, az alábbi linken olvashatók:

https://mvszhirdetotabla.hu/finn-europa-bajnoksag-2023

Fotók: Szűcs Ábel, Robert Daves

Több mint 70 induló a Csopaki Finn Dinghy Európabajnokságon Előző

Több mint 70 induló a Csopaki Finn Dinghy Európabajnokságon

Extrém időjárásban Magyar fölény a Finn EB - n Következő

Extrém időjárásban Magyar fölény a Finn EB - n