Siófok  15.5  •  22.5 kn       

Keszthely  14.9  •  18 kn       

Balatonfüred  15.2  •  21.4 kn       

Balatonboglár  15.5  •  22.3 kn       

Orfű  15  •  16 kn       

Velencei-tó  16.1  •  21.3 kn       

Tiszafüred  14.3  •  16.3 kn       

Mályi-tó  15.3  •  15.5 kn       

2024. március 28., csütörtök

Sigmond Soma nagy éve lehet 2023

Sigmond Soma nagy éve lehet 2023

Sigmond Soma, a Balatonfüredi Yacht Club versenyzője, 2022-ben remek évet zárt ILCA 6 osztályban hazai és nemzetközi szinten egyaránt.

Idén két Európa-kupa versenyen egy 5. és egy 7. hely. Mi van a sikerek mögött? Csomai József edző beszámolója.

Sigmond Soma, a Balatonfüredi Yacht Club versenyzője, 2022-ben remek évet zárt ILCA 6 osztályban hazai és nemzetközi szinten egyaránt. (itthon OB. 1. hely, ranglista 1. hely, nemzetközi szinten: EB. 26. hely/284 hajó, Youth Worlds Világbajnokság 54 nemzet/54 induló: 14. hely)

Ezekre az eredményekre alapozva, nagy reményekkel vágtunk neki a 2023-as szezonnak. A téli alapozási időszakban Görögországban, Athénban volt lehetősége Somának a görög csapattal együtt készülni. Ez a profi csapat, - EB/VB helyezett versenyzőkkel, profi szemlélettel, befogadta Somát és nagy hatással volt rá, sok plusz energiát adva a felkészüléséhez. Ezután érkeztünk el az év első komoly megmérettetéséhez a Koperben március végén megrendezésre kerülő ILCA Európa-kupához. Ez volt ebben az évben az első verseny.

Soma az első futamtól kezdve koncentráltan és nagyon összeszedetten vitorlázott. A rendkívül nehéz és változatos körülményeket (szélerő és szélirány is folyamatosan változott a futamok alatt)  jól kezelte. Minimalizálta a kockázatos helyzeteket, és jól használta ki a számára adódó lehetőségeket.  Az első napi 3 futam után összetettben az élen állt. Ezt a helyezését a második napon meg is tudta tartani. Ekkor egy gyengébb futam után, jött egy futam győzelem is! Az utolsó napon a rajtjai, (ami eddig remekül működött)  nem sikerültek. Így nagyon szoros csatában visszacsúszott az 5. helyre. Saját kategóriájában U19-ben pedig a 3. helyezést szerezte meg.

Az eredményt és a teljesítményt is elnézve sokkal előrébb tartunk a mezőnyben, mint tavaly. A görög edzőtáboroknak köszönhetően hajókezelése, és így a sebessége minden széltartományban kiegyenlítettebb lett, ami versenyzését is magabiztossá, kockázat mentesebbé tette. Ez így nagyon bíztató évkezdet volt.

A második versenyünkre, az ILCA Youth Easter Meetingre húsvétkor, a Garda tavon, Malcesinében került sor. Sokkal nagyobb és erősebb mezőnyben kellett helyt állni. 21 nemzet 180 hajója állt rajthoz.

Soma remekül kezdte a versenyt, egy 5. helyen zárt futammal. A második és a harmadik futamban nem igazán érezte, hogy mennyire lehet a bal oldalon a pálya szélére vitorlázni. Ennek ellenére ekkor is 14., és11. helyen fejezte be a futamokat. Az első nap után tisztán látszott, hogy sebessége nagyon rendben van cirkáló és bőszeles szakaszban egyaránt. Ezt bizonyította a verseny második harmadában egy 3,2,3-as futam eredmény sorozat. A verseny befejező napjának az összetett 9. helyén állva vágott  neki. Ekkor már arany és ezüst csoportos bontásban vitorlázott a mezőny. A legjobbak között egyből egy 2. helyezéssel tudatosította a mezőnnyel, hogy számolniuk kell vele. Az utolsó futamban beragadt a rajtnál és a tisztázás is nehezen ment. Ezt a futamát ejtette ki. A 10 futamos verseny alatt nagyon kicsi szórással tudott vitorlázni. Az ejtő futamokat leszámítva  a futamai (5,11,14,3,2,3,11,2). Öt futamban is a top 5-ben ért célba. Ez az egyenletes teljesítmény hozta meg azt a kiemelkedő eredményt, amit Soma ezen a versenyen elért. Összetettben a 7. helyen zárta  versenyt.

A két verseny alapján úgy látjuk, hogy Soma megérkezett az ILCA 6 osztály nemzetközi élmezőnyébe. A két verseny teljesen más körülmények között tette próbára a versenyzőket. Koperben változatos irányú gyenge és közép szél volt a futamok alatt, míg Gardán kifújt erős szél jellemezte a futamokat. Soma mindkét helyzetben remek teljesítménnyel rukkolt elő. Örömteli volt, hogy széltartománytól függetlenül is kiemelkedő sebességgel rendelkezett a különböző szakaszaiban a pályának. Eddig is tudtuk, hogy jó érzéke van a széltaktikához, és ez most párosulni látszik a  kiemelkedő sebességgel, és magabiztossággal. Bízunk benne, hogy a következő nagy megmérettetés után is hasonló sikerekről számolhatunk be.

Ez a verseny a Garda tavon megrendezésre kerülő következő ILCA 6  Európa-kupa verseny lesz május elején. Itt 200 feletti induló létszámmal kell számolni és a nevezési listát elnézve VB erősségű mezőny jön össze. Ez nagyon jó felmérés lesz a fő versenyek előtt, amelyek július elején kerülnek megrendezésre. Világbajnokság Dziwnowba, és az Európa-bajnokság Gdyniában!

Ezek a sikerek nem valósulhatnának meg komoly szakmai és szülői háttér támogatás nélkül. Köszönet a Balatonfürdi Yacht Clubnak, a Magyar Vitorlás Szövetség Talent pályázatának és a szülőknek (Briginek, Gibának -azaz Sigmond András mesteredzőnek), akik maximális támogatást adnak ehhez a nemzetközi szintű felkészüléshez.

Csomai József

Hajrá 420 - asok! Előző

Hajrá 420 - asok!

A Föld Napja 2023 Következő

A Föld Napja 2023