Siófok  12.7  •  21.9 kn       

Keszthely  12.9  •  4 kn       

Balatonfüred  12.4  •  20.2 kn       

Balatonboglár  12.7  •  20.1 kn       

Orfű  17  •  13 kn       

Velencei-tó  13.9  •  17.1 kn       

Tiszafüred  11.7  •  14.7 kn       

Mályi-tó  13.8  •  14.2 kn       

2024. március 28., csütörtök

Hajrá 420 - asok!

Hajrá 420 - asok!

Első idei megmérettetésük a 34. Spring Cup Izola verseny volt, erről kaptunk beszámolót.

Gyapjas Zsombor edző irányításával új párosokkal bővült a hazai 420-as mezőny. Első idei megmérettetésük a 34. Spring Cup Izola verseny volt, erről kaptunk beszámolót.

A 420-as osztály életében a 2023-as év egy különleges év lesz, hiszen nem úgy indult, mint az eddigiek. Ebben az évben egy kis csoport nagyot mert álmodni, magasra rakták maguk számára a lécet. Úgy érezték, ahhoz, hogy ezt elérhessék új utakat kell járniuk. Ez a program a gyerekekből és az ő egyéni céljaikból indult el. A tél folyamán keresett Érdi Ferkó azzal, hogy van hat fiatal, akik nagyon szeretnek vitorlázni, hasonlóan gondolkoznak a sportról a családjukban, azonban egyikük sem talál igazi társra a klubos programjukban. Mind a hatan közös célt tűztek ki, hogy szeretnének az idei világbajnokságon jól szerepelni 420-as hajóosztályban, azonban szükségük van valakire, aki szakmailag is tud segíteni ebben. Amellett, hogy nem csak céljaikban, de életkorukban sem mindenki fért bele a klubos programba. A 420-as hajóosztály nemzetközi szinten open hajóosztálynak számít, ami azt jelenti, hogy 18 éves kor felett is versenyezhetnek a benne vitorlázók. A magyar utánpótlásban évek óta probléma, hogy ebben a korban a legtöbben befejezik a vitorlázást. Ez a program jó példa lehet arra, és remélem a szövetség is támogatni fogja a jövőben az ilyen ambícióval rendelkező versenyzőket, akik huszonévesen is aktívan szeretnének eredményeket hozni a magyar vitorlázás számára hisz így később a nemzetközi szinten gyűjtött tapasztalataikat haza tudják hozni.
Ebben a programban nem számít, hogy ki honnan jött, csak az, hogy mit szeretne és ezért hajlandó mindent megtenni érte vagy sem. Úgy gondolom nagyon hasonlít ez egy jól működő válogatott keretre. Azt gondolom a klubok is látják, hogy milyen jó, ha tagjaik között tudhatnak ilyen lelkes fiatalokat, hiszen támogatják őket a klubos eszközök használatával. Ezúton is köszönjük ezt a támogatást BYC 1912-nek, hogy a gyerekek el tudtak utazni az izolai versenyre.   

Az Izola Spring Cup évek óta válogató versenyként szerepel a magyar 420-as versenynaptárban, így jó felkészülési versenynek tartottuk. Mivel a hétvégéken már itthon is lehet edzeni, így két nap edzésre és három nap versenyre utaztunk le a tavaszi szünetben. Nagy örömünkre szolgált, hogy összesen hét magyar 420as egység, rajtunk kívül a THE három és a BYC 1912 még egy 420asa is részt vett a versenyen. Az időjárás kedves volt hozzánk, így minden nap tudtunk vitorlázni, változatos körülmények között. A versenyen a kiírt 9 futamból nyolcat rendeztek meg sikeresen. Volt erős szeles és kis szeles napunk is, látszott, hogy a téli vitorlázásnak hála, az egységeink fel tudták venni a lépést a mezőny elejével. Ez egy nemzetközi rangos verseny, így pontosan fel tudtuk mérni, hol állunk most a környező országokhoz képest. Bár voltak hibáink, azonban az első két nap után, amik a magyaroknak kedvező kisebb szeles napok voltak, mind a három egység az első 10-ben volt. A harmadik napon élénkebb, átlagosan 15 csomós szél fújt. Ekkora szélben már előjöttek a tengeri körülmények, amiben látszott még a rutintalanság a mezőny elejével szemben, azonban így is erejükhöz mérten, kitartóan küzdöttek és oda tudtak érni a versenyzőink. 
A versenyt sok tapasztalattal és szép eredményekkel zártuk, az Érdi tesók az 52 hajóból álló mezőnyben az összetett ötödik helyen végeztek. Litkey Janka és Érdi Hanna pedig a 4. helyet szerezték meg a lányok között. A Csőregh testvérek az összetett 9. helyen fejezték be a versenyt. A többi magyar 420-as teljesítményére és helytállására is büszkék lehetünk!  

Egy-egy ilyen megmérettetés kiválóan alkalmas, hogy lássuk hol tartunk, és miben kell még fejlődni, így a következő időszakban ezeket fogjuk javítani. Következő megmérettetésünk a Gardán lesz, ahonnan szintén jelentkezünk majd!  

Eredmények: https://dgmtw3im3szoe.cloudfront.net/articles/content/CDLJ7fmjocuQO2Gq/hajra-420-asok-RKBZq8.pdf

Gyapjas Zsombor edző 

Véget ért a Trofeo Princesa Sofia Mallorca - n Előző

Véget ért a Trofeo Princesa Sofia Mallorca - n

Sigmond Soma nagy éve lehet 2023 Következő

Sigmond Soma nagy éve lehet 2023