Siófok  12.2  •  6.1 kn       

Keszthely  7.9  •  8 kn       

Balatonfüred  11.8  •  5.2 kn       

Balatonboglár  12.2  •  9.1 kn       

Orfű  10  •  6 kn       

Velencei-tó  10  •  7.6 kn       

Tiszafüred  10  •  9.3 kn       

Mályi-tó  8.2  •  5.9 kn       

2024. március 29., péntek

A Föld Napja 2023

A Föld Napja 2023

Az első Föld napját, Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére 1970. április 22-én tartották meg, amihez közel 20 millió amerikai ember csatlakozott.

Világszerte április 22-én ünneplik az év egyik legfontosabb témájú napját, a Föld napját, amely évről évre egyre fontosabbá válik.

Az első Föld napját, Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére 1970. április 22-én tartották meg, amihez közel 20 millió amerikai ember csatlakozott. Magyarországon 1990 óta ünnepeljük, ekkor hozták létre magyar környezetvédők a most már 33 éves Föld Napja Alapítványt. A Föld napja történetéről hosszabban ide kattintva lehet olvasni. 

A Föld napja emlékeztet minket arra a felelősségünkre, hogy meg kell védeni bolygónkat a jelen és a jövő nemzedékei számára, ezzel együtt felhívja a figyelmet az emberiséget érintő globális problémákra, mindezt előadások, cikkek, videók, események formájában. Ezen a napon olyan tevékenységek kerülnek előtérbe, mint pl. faültetés, hulladék csökkentés, a beporzók segítése, vizek védelme, melyekkel mindannyian tehetünk valami jót a bolygónkért.

Az idei évi Föld napja fókuszában a biológiai sokféleségek, élővilág változatosságai és ezeknek a megőrzése és fenntartása áll. Hazánkban is számos, úgynevezett zöld eseményt rendeznek április 22-én. A Magyar Földrajzi Múzeum például szombaton 14:00 óra és 17:00 óra között különböző tematikus előadásokkal, kézműves foglalkozásokkal és természetismereti vetélkedővel várja a kilátogatókat az ingyenes eseményére. Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzata és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság a Pál-Völgyi kőfejtőbe Föld Napi elnevezésű rendezvényt szervez.

Gyakran természetesnek gondoljuk Földünk természeti értékeit, azonban ahhoz, hogy fennmaradjanak vigyáznunk kell rájuk. Egy hónappal korábban, március 22-én ünnepeltük a Víz világnapját, ami során felhívtuk a figyelmet többek között azokra a vizekre, amiket hazánk birtokol.

További programajánló ide kattintva olvasható.

Fotók: Szántó Áron

Forrás ide kattintva érhető el. 

Sigmond Soma nagy éve lehet 2023 Előző

Sigmond Soma nagy éve lehet 2023

Rácz Mihály és Lackó Sára is Arany csoportban végzett az ILCA 4 Ifjúsági Európabajnokságon Következő

Rácz Mihály és Lackó Sára is Arany csoportban végzett az ILCA 4 Ifjúsági Európabajnokságon