Siófok  16.6  •  5.1 kn       

Keszthely  14.9  •  3 kn       

Balatonfüred  16.3  •  9.6 kn       

Balatonboglár  16.6  •  2.8 kn       

Orfű  15  •  8 kn       

Velencei-tó  14.5  •  4.6 kn       

Tiszafüred  12.2  •  3.4 kn       

Mályi-tó  15.7  •  2.7 kn       

2024. május 23., csütörtök

Héder Benedek Barna megnyerte az ILCA 4 Európa Kupa sorozat első versenyét!

Héder Benedek Barna megnyerte az ILCA 4 Európa Kupa sorozat első versenyét!

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

143 vitorlázó állt rajthoz, és a nagyon változékony, forgolódó szél ellenére szinte a teljes programot sikerült teljesíteni

Március 24-26. között rendezték meg a szlovéniai Koperben az ILCA 7, az ILCA 6 és a 18 év alatti utánpótlás versenyzők ILCA 4 hajóosztályában az Európa-kupa-sorozat első versenyét.

143 vitorlázó állt rajthoz, és a nagyon változékony, forgolódó szél ellenére szinte a teljes programot sikerült teljesíteni: a 26 hajóból álló ILCA 7 mezőny mind a nyolc kiírt futamot végig tudta vitorlázni, a 60 fős ILCA 6 és a 57 fős ILCA 4 csapatnak hét futam alapján hirdettek végeredményt.

Az első nap délnyugati szélben került sor a futamokra, másnap, szombaton egy futamot délnyugatiban, kettőt északkeletiben tartottak meg, a zárónapon pedig 14 óráig kellett várni a megfelelő szélre, ami aztán lehetővé tette az Európa-kupa forduló eredményes befejezését.

Héder Benedek Barna az ILCA 4 versenyt remek, különösen a sorozat elején egyenletes teljesítményével nyerte meg, a hét futamból ötben is haton belüli helyekkel, melyek közül egy futamgyőzelem volt. Rajta kívül még négyen fértek be az első tízbe: Pintér Kristóf 4. lett, ő is tudott futamot nyerni, Rácz Mihály a 7., Lackó Sára a 9., Koch Péter a 10. helyen végzett. A többi magyar induló eredménye a mellékelt eredménylistán olvasható.

Telefonon értük el az ILCA 4 hajóosztály győztesét, a 15 esztendős Héder Bendzsit:

„Most Koperben csak két futamban fújt 12-13 csomós szél, alapvetően gyengébb, forgolódó szelekben versenyeztünk, nagyon oda kellett figyelni. Tavaly még Optimisteztem, sokat gondolkodtunk a továbblépés irányán. Szóba jött a 29er, elsősorban a súlyom miatt, ami Laserben tavaly még kevés volt. Voltunk még 2022-ben egy edzőtáborban is Valenciában, de ott ismét rá kellett jönnöm, én alapvetően egyszemélyes hajóban érzem magam otthon igazán. Szerencsére télen a kemény edzések sokat segítettek, hogy erősödjek és a súlyom is nőtt. Idén már két edzőtáborunk volt Splitben és egy Valenciában, és úgy érzem, hogy jó döntés volt a Laserben maradni. Jövőre még ILCA 4-ben, aztán ILCA 6-ban… A mostani koperi győzelem jelezte, hogy jó úton haladunk az edzőmmel, Arató Ricsivel. Az az érdekes helyzet, hogy a Spartacus színeiben versenyzem, de a felkészülésem a Procelero SE keretei közt folyik. A következő nagy erőpróba májusban lesz a Gardán, az Európa-kupa második fordulója, addig pedig keményen edzünk! ..”

ILCA 6 fiú kategóriában Sigmond Soma a kitűnő abszolút 5. helyen végzett - U19-ben harmadik lett -, úgy, hogy futamot is tudott nyerni. Rajta kívül a magyarok közül még Cserveni Dániel került a legjobb 10 közé, 9. lett. A többiek eredménye a mellékelt listán olvasható.

ILCA 7 hajóosztályban nem volt magyar induló.

Visy László Oszi 

Eredmények:

ILCA 4

ILCA 6

Víz Világnapja 2023 Előző

Víz Világnapja 2023

Véget ért a Trofeo Princesa Sofia Mallorca - n Következő

Véget ért a Trofeo Princesa Sofia Mallorca - n