Siófok  11.6  •  10 kn       

Keszthely  10.9  •  5 kn       

Balatonfüred  11.9  •  7.8 kn       

Balatonboglár  11.1  •  9.8 kn       

Orfű  10  •  2 kn       

Velencei-tó  9.6  •  9.7 kn       

Tiszafüred  10.6  •  6 kn       

Mályi-tó  10.1  •  7.1 kn       

2024. április 20., szombat

Víz Világnapja 2023

Víz Világnapja 2023

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető, tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére.

A víz világnapja minden év március 22-én megtartott esemény. Célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető, tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére.

A világnapot 1992-ben, a Rio de Janeiróban tartott nemzetközi Környezet és Fejlődés konferenciát követően kezdeményezte az ENSZ közgyűlése, és először egy évvel később, 1993-ban tartották. – írja vizvilagnap.hu

Az ENSZ közgyűlése által 2015-ben elfogadott Fenntartható fejlesztési célok 6. pontja azt a célkitűzést foglalja magában, hogy 2030-ig mindenki számára biztosítani kell a Földön a hozzáférést az egészséges ivóvízhez. Ez a célkitűzés közvetve aláhúzza azt a tényt, hogy a víz témája a nyomor elleni küzdelem egyik kulcsfontosságú kérdése.

Az idei víz világnap arra hívja fel a figyelmet, hogy a vizeinket és környezetünket fenyegető válság megoldása a jó irányba tett lépések felgyorsításában rejlik. Mindannyian függünk a víztől, ezért mindenkinek van tennivalója ebben a kritikus időszakban. A családoknak, az iskolásoknak, óvodásoknak és más, kisebb-nagyobb közösségeknek is felelőssége, hogy a mindennapi vízhasználati szokásaink megváltozzanak és takarékosan bánjunk a vízzel. Magyarországon egy ember átlagosan napi 110 liter vizet használ el, ami akár a felére is csökkenthető egy kis odafigyeléssel!

Az országban számos helyen tartanak nyílt napokat, különböző rendezvényeket, koncerteket a víz világnapja alkalmából. Budapesten például a Magyar Természettudományi Múzeum a víz világnapjához kapcsolódóan március 22. és 24. között rendezni meg a Vizek Hetét! Több éves hagyomány, hogy a Fővárosi vízművek is nyílt napot tart ebből az alkalomból. Megnyitják a gellérthegyi Gruber József víztárolót. Március 21-én és 22-én reggel 9 és délután 2 óra között az iskolásoknak, március 24-én és 25-én 9-től délután 4-ig pedig mindenki előtt, aki előzetesen regisztrál.

A siófoki főtéren március 22-én reggel fél tíztől lesznek programok, egészen késő délutánig. A Fertő-tónál pedig március 25-én lehet megnézni a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság új létesítményét, a Csárda Természetvédelmi Központot.

Az elmúlt tél aszályos időszaka nem kedvezett a Balaton és a Velencei tó vízállásának.

A Balaton átlagos vízállása március 22-e reggelén 102 centiméter volt a siófoki vízmércéhez viszonyítva. A tó szabályozási vízszintmaximuma – ami felett a Sió-zsilip megnyitható a vízügyi szakemberek szerint – márciusban 115, májustól 120 centiméter. Az előrejelzések szerint van arra remény, hogy a Balaton vízállása tavasz végéig eléri a vízszint-maximumot, ami elegendő vizet biztosít a turisztikai főszezonhoz szárazabb nyár esetén is

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője szerint az elmúlt hetek esőzései sokat javítottak a Velencei-tó vízállásán, de még így is messze van az ideális, 130 centiméter körüli magasságtól.

A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság január 23-án megkezdte a Velencei-tó vízpótlását a Pátkai-tározóból való vízeresztéssel, és március 22-én már 101 centiméteres vízállást mértek.

Fotó: MVSZ/Szántó Áron

25 éves az Európai Vitorlás Szövetség, az EUROSAF Előző

25 éves az Európai Vitorlás Szövetség, az EUROSAF

Héder Benedek Barna megnyerte az ILCA 4 Európa Kupa sorozat első versenyét! Következő

Héder Benedek Barna megnyerte az ILCA 4 Európa Kupa sorozat első versenyét!