Siófok  19.1  •  4.5 kn       

Keszthely  14.9  •  0 kn       

Balatonfüred  19.1  •  4.2 kn       

Balatonboglár  15.1  •  5.1 kn       

Orfű  17  •  4 kn       

Velencei-tó  18.1  •  6.6 kn       

Tiszafüred  21.8  •  6.8 kn       

Mályi-tó  21  •  4.9 kn       

2023. szeptember 28., csütörtök

FINNesek kaladjai Görögországban

FINNesek kaladjai Görögországban

És rögtön az első edzésre tervezett héten - ha már ott voltak - elindultak a november 13-án véget ért 31. Athéni Nemzetközi Vitorláshéten. Pallay Tibor "Pallus" nyert, a fiatal MVM-es Sebestyén Bonifác harmadik lett, Mónus Gyula pedig negyedik.

Pallay Tibor és csapata megkezdte a felkészülést a jövő májusi csopaki Finn-dingi Európa-bajnokságra.

És rögtön az első edzésre tervezett héten - ha már ott voltak - elindultak a november 13-án véget ért 31. Athéni Nemzetközi Vitorláshéten. Pallay Tibor "Pallus" nyert, a fiatal MVM-es Sebestyén Bonifác harmadik lett, Mónus Gyula pedig negyedik. Őszintén szólva nem volt nagy mezőny, Görögországban a Finn haldoklik - nem úgy mint idehaza, ahol az olimpiáról való kizárást követően nyolc új hajó érkezett az országba, népszerűek a versenyek, például az idei országos bajnokságon hatvanhárman indultak, és körülbelül tízen igazoltan voltak távol... A remek eredmények mellett, izgalmas volt erről a korán indított külföldi felkészülésről szóló hír, ezért hívtam fel Pallust telefonon.

"Edzek egy lelkes finnes csapatot, ez a Finn&More közösség, elhatároztuk, hogy most novembertől jövő márciusig kinn tartjuk a hajóinkat Athénban, és minden hónapban egy hétre kirepülünk egy hátizsákkal, edzeni a májusi Finn-dingi Európa-bajnokságra, amit a Procelero, Berecz Zsombiék rendeznek Csopakon. Késő lenne áprilisban itthon elkezdeni formába lendülni.."

Miért éppen Görögország?

"Annak idején én is készültem az athéni olimpiára. Rengeteget edzettem kinn, és azok a kapcsolataim mai napig megmaradtak. Sikerült a segítségükkel helyet találnunk, sőt, most egy hajót is kellett kinn vennem az egyik társunknak. Ezúttal hatan voltunk kinn, tavasszal nyolcan-tízen jönnek majd ezekre az egyhetes edzőtáborokra."

Magyarországon tehát új aranykorát éli a Finn - de hogy látod általában a hajóosztály jövőjét, az olimpia nélkül ?

"A fiatalok, az olimpiai reményeket dédelgetők kiszálltak, az idősebb versenyzők maradtak. Ők azok, akik már nem tudnak, vagy nem akarnak egy évben háromszáz napot vitorlázni. A tavalyi világbajnokság a Gardán gyakorlatilag egy Masters VB volt. Az érem másik oldala viszont az, hogy ez az idősebb mezőny hihetetlenül lelkes. Sikereket tudnak elérni úgy is a kedvenc hajóosztályukban, hogy nem kell, hogy ehhez vállalják azt az embertelen munkát, amit egy olimpiai felkészülés jelent. Pozitív fejlemény az is, hogy a felszerelések ára valamelyest csökkent. Ami változatlan, az maga a hajó, a finnezés élménye - és ez, úgy látom, életkortól függetlenül egyre több vitorlázót ragad magával, különösen idehaza."

Athéni eredménylista

Visy László Oszi

Kezdődik az ILCA Európa-bajnokság Hyeres - ben Előző

Kezdődik az ILCA Európa-bajnokság Hyeres - ben

Szabi Ocean Racing - Frontról frontra Délnyugat felé Következő

Szabi Ocean Racing - Frontról frontra Délnyugat felé