Siófok  •  9.9 kn       

Keszthely  2.9  •  3 kn       

Balatonfüred  4.6  •  9.6 kn       

Balatonboglár  4.5  •  10.1 kn       

Orfű  •  8 kn       

Velencei-tó  2.7  •  10.4 kn       

Tiszafüred  4.4  •  3.9 kn       

Mályi-tó  5.1  •  0.4 kn       

2024. április 19., péntek

Magyar sikerek a Tihanyi VB - n

Magyar sikerek a Tihanyi VB - n

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

A Tihanyban zajló 470 junior világbajnokság első két napján a keleti medence adott helyet a futamoknak, csütörtökön pedig a félsziget nyugati oldalán kezdte meg a mezőny a harmadik napot

Vida Péter - Batiz Ábel kettős nyerte a csütörtöki versenynap egyetlen futamát, ráadásul a második francia Matisse Pacaud - Lucie De Gennes egység után harmadikként a Benyó Máté - Horváth Ákos duó futott be.

A Tihanyban zajló 470 junior világbajnokság első két napján a keleti medence adott helyet a futamoknak, csütörtökön pedig a félsziget nyugati oldalán kezdte meg a mezőny a harmadik napot. A 6-8 csomós szél a zamárdi vízterületen a csőből fújt, azaz észak-északkeleti irányból. Farkas Péter főrendező 1200 méteres pályát tűzött a 35-40 fokról fújó szélben, s a hatodik futam második próbálkozásra, fekete zászló alatt rajtolt - derült ki a Tihanyi Hajós Egylet beszámolójából. 

A belső körös trapézpálya első cirkáló szakaszának végén a Vida Péter - Batiz Ábel duó érkezett elsőként a pályajelhez, közvetlen mögöttük az Efe Tulcali - Defne Danismend páros, majd a Martin Fras - Mija Skerlavaj egység fordult. Vida Péter és Batiz Ábel ezt követően fokozatosan, szakaszról szakaszra növelték előnyüket és a 4-4,8 csomósra gyengült szélben komoly előnnyel nyerték a futamot a Matisse Pacaud - Lucie De Gennes páros és a Benyó Máté - Horváth Ákos egység előtt. 

A futamgyőzelmet elérő kettős, Vida Péter és Batiz Ábel elmondta, hogy nem riadtak meg a korábbi korai rajt miatt, sőt, inkább erőt adott nekik. A csütörtöki futamon tartani tudták az első helyet, még free pumpingra (pumpálásra) is volt lehetősèg a szél ereje miatt. A csütörtöki siker szerintük annak köszönhető, hogy gyakran készülnek kis szelekben és nem mellesleg két hete a Master's Cupon is ez a keleti szél fújt, így a taktika is kiszámítható volt. A vitorlázók ugyanakkor hozzátettèk, a hínárra azonban nagyon kellett figyelni, mert Földvárnál tele volt vele a víz.

Némi pályarendezést követően (a főrendező a gyengülő szélben a déli part felé mozgatta a tengelyt) rajtolt a világbajnokság hetedik futama. A rendező ezúttal up&down pályát tűzött. A mezőny eleje a nyitó szakasz végén még az eredeti körülmények között – bár folyamatosan gyengülő szélben - ért fel a majd markánsan jobbra fordulás után a hátszélben elállt a maradék szél is, így Farkas Péter félbeszakította a menetet és a kikötőbe távozott a mezőny. A körülmények hosszú időn keresztül változatlanok maradtak, így a rendező a másnapra halasztás mellett döntött.

Összetettben első pozícióban a Matisse Pacaud - Lucie De Gennes páros áll, második helyen Efe Tulcali - Defne Danismend egység, harmadik helyen pedig Rosa Donner - Sebastian Slivon duó várja a pénteki folytatást. A legjobb magyar páros Benyó Máté - Horváth Ákos kettős tizenharmadik helyen áll. 

Fotók: Szűcs Ábel / THE

A verseny hivatalos (angol nyelvű) oldala ide kattintva érhető el. 

A részletes eredmények ide kattintva érhetők el. 

Az első versenynap beszámolója ide kattintva érhető el. 

A második versenynap beszámolója ide kattintva érhető el.

ILCA 4 ifjúsági VB: Molnár Lilla az aranycsoportban! Előző

ILCA 4 ifjúsági VB: Molnár Lilla az aranycsoportban!

470-es Junior VB: Fej fej mellett a legjobbak Következő

470-es Junior VB: Fej fej mellett a legjobbak