Siófok  27.2  •  4.7 kn       

Keszthely  25.9  •  7 kn       

Balatonfüred  26.9  •  4 kn       

Balatonboglár  27.3  •  5.3 kn       

Orfű  27  •  0 kn       

Velencei-tó  27.5  •  2.9 kn       

Tiszafüred  23.6  •  5.7 kn       

Mályi-tó  22.4  •  1.7 kn       

2024. június 21., péntek

WASZP Games, Malcesine: Repültek a Magyarok

WASZP Games, Malcesine: Repültek a Magyarok

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

2016-ban mutatkozott be ez a repülő, azaz foiling egy személyes dingi, és mára csaknem ezer az eladott hajók száma a világon.

Szamódy Tamás kategóriájában negyedik, abszolútban 14., Demjén Olivér 15., abszolútban 44. lett a 148 hajós mezőnyben.

2016-ban mutatkozott be ez a repülő, azaz foiling egy személyes dingi, és mára csaknem ezer az eladott hajók száma a világon. Mindezek mellé profi marketing, versenyszervezés is társult, így idén július 11-16 között a hajóosztály eddigi legnagyobb világeseményét, az International WASZP Games-t rendezték meg a Garda-tavon.

A hajóosztály receptje egyszerű: legyen nagyon szigorúan one design, gyakorlatilag nulla az utólagos modifikációk lehetősége, ezzel minden WASZP vásárló azonnal tökéletesen versenyképes hajót kap, plusz munkára, tuningolásra se szükség, se lehetőség. Edzésre annál inkább: ügyesség kell a hajócska folyamatos repülő üzemmódban tartásához.

A népszerűségnek vannak technikai és szervezési kulcsai is. Az elsőhöz tartozik, hogy háromféle riggel kapható a WASZP, így nagyon széles testsúly kategóriákban nyújt élvezetes száguldást. A 6.9 45-65 kg testsúly között, a 8.2 65-100 kg között, a vadonatúj WASZP_X 30-45 kg testsúly között nyújt maximális repülési élményt. A WASZP_X bevallottan az Optimistből egyenesen átülők számára lehet jó megoldás. A szervezési ötlet pedig az átlagosnál jóval több korcsoport, így mindenki megtalálhatja a maga ellenfeleit, biztosabb, igazságosabb a sikerélmény. A WASZP junior (U20) kategória a 20 év alattiaké, a youth 20-25, az apprentice (újonc) 26-39, a master 40-49, a super master pedig az 50 év felettiek csoportja.

A gardai verseny óriási siker volt, 8 kvalifikációs és 8 döntő futam alapján hirdettek végeredményt. Egy ilyen új hajóosztályba, a nemzetközi vérkeringésbe mindig jó ötlet korán bekapcsolódni, hiszen az egész világon tanulják a vele való vitorlázást (no nem a versenyzést általában - a legjobbak mind sikeresek voltak más hajóosztályokban, pl. Laserben, Optimistben korábban.)

A balatonfüredi vitorlázók kiválóan szerepeltek: Szamódy Tamás kategóriájában (apprentice) negyedik, abszolútban 14. lett, úgy hogy öt tízen belüli helye is volt a futamok során. Demjén Olivér kategóriájában (junior) 15., abszolútban 44. lett a 148 hajós mezőnyben, úgy, hogy az egyik futamban másodikként ért célba, megvillantva oroszlánkörmeit.

Már nyolc csomós széltől szépen repül a WASZP, a Balaton ideális hely a vele való vitorlázáshoz. Füred mellett Tihanyból, Földvárról is kirepül néha egy-egy "első fecske". Minden bizonnyal egyre több ilyen hajó jelenik meg majd a Balatonon a színvonalas hazai versenyek és az egyre jobb nemzetközi eredmények zálogaként.

2022 International WASZP Games végeredmény

visyla

ILCA 6 Junior EB: Bravó Magyarok! Előző

ILCA 6 Junior EB: Bravó Magyarok!

World Sailing Ifjúsági Világbajnokság Hága: Sigmond Soma sikere Következő

World Sailing Ifjúsági Világbajnokság Hága: Sigmond Soma sikere