Siófok  21.1  •  3.2 kn       

Keszthely  18.9  •  4 kn       

Balatonfüred  20.8  •  2.9 kn       

Balatonboglár  21.1  •  3.1 kn       

Orfű  20  •  5 kn       

Velencei-tó  21.7  •  3.7 kn       

Tiszafüred  21.7  •  2 kn       

Mályi-tó  24  •  2.7 kn       

2024. július 21., vasárnap

World Sailing Ifjúsági Világbajnokság Hága: Sigmond Soma sikere

World Sailing Ifjúsági Világbajnokság Hága: Sigmond Soma sikere

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

A Kékszalag rajtjának napján ért véget a 19 év alatti vitorlázók legnagyobb versenye.

Sigmond Soma tizennegyedik lett a 61 hajós ILCA 6 "világmezőnyben". A Kékszalag rajtjának napján ért véget a 19 év alatti vitorlázók legnagyobb versenye.

Hollandiában, a Hága melletti Scheveningen tengerpartja előtt rendezték meg az idei ifi világbajnokságot, 67 nemzet (!) 431 sportolója küzdött 11 hajóosztályban öt napon át. A feladat nem volt egyszerű: túlnyomórészt 10 csomó alatti szelek fújtak, a nap szépen sütött, de extrém erős árapállyal és áramlással kellett megbirkóznia a versenyzőknek. Az áramlás volt, hogy a 2 csomós sebességet is elérte, ez bizony már alapvetően befolyásolja a rajtokat és a cirkálótaktikát. 

Hajóosztályonként minden országot csak egy egység képviselhet, idehaza kemény válogatózás ment az indulási lehetőségekért. Fiú szörfben, Youth iQFOiL osztályban Kossovics Máté a 23. helyen végzett, 31 induló közül. A lányok között Árendás Luca 26. lett 29 indulóból. A legjobb magyar eredményt az idén eddig is nagyon jól vitorlázó Sigmond Soma érte el: ILCA 6 hajóosztályban 14. lett a 61 hajós népes és erős mezőnyben. Vida Róza ugyancsak ILCA 6 osztályban 31. lett, 56 indulóból. (Ő a tavaly év végi ománi világbajnokságon kilencedik volt.)

Ezúttal nem kísérte szerencse szkiffeseink versenyzését. Legjobb 29er fiú párosunk, Tóth Attila és Borda Levente végül tizenkettedikek lettek a 24 hajós mezőnyben (tavaly tizenegyedikek voltak a világbajnokságon), sajnos a spi felhúzó csiga törése miatt a harmadik futamot nem tudták befejezni, a nyolcadik futamból pedig egy, a rajtnál elkövetett szabálytalanság miatt zárták ki őket. A lány szkiffesek között Kis-Szölgyémi Luca és Ugron Hanga 23 induló közül 19. lett. (Tavaly Ománban a 15. helyen végeztek.)

A Nacra 15-ös katamaránok vegyes legénységgel indulhattak. Kutas Fülöp és Kolcsár Csenge tizenharmadikak lettek a 14 indulóból.

A Nemzetek Kupájában a tengeri nemzetek végeztek az élen: ezekben az országokban, a kedvező természeti adottságokon túl, valódi presztízskérdés  a vitorlássportban való minél jobb szereplés. Az egykori nagy tengeri ütközetek csatái mára szimbolikusan átkerültek a versenypályákra. Az első helyen a "spanyol Armada" végzett, második Franciaország, harmadik Olaszország, utánuk Nagy-Britannia, Németország, Amerikai Egyesült Államok a sorrend. Szép siker Magyarország 22. helye a 67 induló nemzet között, a tenger nélküli országok közül egyedül Svájc előz meg minket a listán! 

Eredmények

visyla

WASZP Games, Malcesine: Repültek a Magyarok Előző

WASZP Games, Malcesine: Repültek a Magyarok

Augusztus 1 - től Optimist EB, 29er VB: Hajrá Magyarok! Következő

Augusztus 1 - től Optimist EB, 29er VB: Hajrá Magyarok!