Siófok  6.6  •  2.2 kn       

Keszthely  5.9  •  2 kn       

Balatonfüred  6.3  •  3.5 kn       

Balatonboglár  6.4  •  0.8 kn       

Orfű  •  4 kn       

Velencei-tó  •  3.4 kn       

Tiszafüred  7.2  •  13 kn       

Mályi-tó  7.3  •  10.2 kn       

2024. április 16., kedd

200-220 nevezőt várnak az Alsőörsi 420 - as Világbajnokságra

200-220 nevezőt várnak az Alsőörsi 420 - as Világbajnokságra

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Az esemény sajtótájékoztatóját csütörtökön tartották meg az Ensana Thermal Hotelben a Margitszigeten, ahol további részletek is kiderültek az eseményről.

A 420-as osztály legjobb vitorlázói Alsóörsön adnak egymásnak randevút augusztus 5. és 13. között – itt tartják ugyanis a hajóosztály világ vezető ifjúsági hajóosztályának világbajnokságát, amelyre az előzetes visszajelzések alapján 200-220 indulópárost vár a szervező Balatoni Yacht Club.

Az esemény sajtótájékoztatóját csütörtökön tartották meg az Ensana Thermal Hotelben a  Margitszigeten, ahol további részletek is kiderültek az eseményről.

„A 420-as osztály a világ vezető ifjúsági hajóosztálya, az egyik legsikeresebb utánpótlás-nevelő osztály, s az utóbbi időben még nagyobb jelentősége van, hiszen a trendek azt mutatják, az olimpián  a kétszemélyes osztályok felé mozdultak el. Ezért is hatalmas sportdiplomáciai siker, hogy megszereztük a rendezési jogot – mondta Ugron Gáspár, a Balatoni Yacht Club elnöke. 

A portugáliai Európa-bajnokság után a világbajnokságot is az öreg kontinensen rendezik, így népes mezőnnyel, körülbelül kétszáz párossal – vagyis négyszáz versenyzővel – kalkulálhatunk öt földrész több mint harminc országából.”

A Balatoni Yacht Club hazánk egyik legaktívabb és legeredményesebb utánpótlás-nevelő bázisa, amely három osztályban (Optimist, Laser, 420) készíti fel magas színvonalon az ifjú vitorlázókat a gyermektáboroktól a haladóképzéseken át az ifjúsági versenysportig. Emellett évente 5-6 jelentős vitorlásversenyt rendez.

„A Balatoni Yacht Club ideális helyszín a világbajnokság megrendezésére: másfél hektáron mindenki kényelmesen elfér majd – folytatta Ugron Gáspár. A mellettünk lévő kikötőkkel is sikerült megegyezni, így bár lesz egy kis gyerekzsivaj, próbáljuk a lehető legkevésbé zavarni a nagyhajós bérlőket. Nagy kihívást jelent a nagy számú edzőmotoros kiszolgálása a verseny alatt, de a partnereinkkel együttműködve ezt is meg tudjuk oldani, és biztosított a szükséges infrastruktúra is. A legnagyobb kihívás az lesz, hogy a strandszezon kellős közepén szervezzük meg az eseményt, de készen állunk, az alapításának 750. évfordulóját idén ünneplő Alsóörs önkormányzata pedig maximálisan elkötelezett.”

Ezt Hebling Zsolt, Alsóörs polgármestere is megerősítette, aki a sportbarát község nevében üdvözölte a világbajnoki rendezést, az év legkiemelkedőbb sporteseményét a településen, amelyre méltán lehetnek büszkék.

„Alsóörsön nagy hagyományai vannak a vitorlázásnak: 1928-ban, az amszterdami olimpián dr. Mihálkovics János és vitéz Sebők Sándor képviselte a települést és az országot. Ennek már majdnem száz éve, de a vitorlázás azóta is meghatározó sportágunk, hiszen a község ideális helyszín erre a sportra – nyilatkozta Hebling Zsolt. A Balatoni Yacht Clubbal évek óta remek partnerségben építjük a közösséget, így a világbajnokság szervezéséhez is minden segítséget megad az önkormányzat – a képviselőtestület egyhangúlag támogatta a rendezvényt, amely öregbíti Alsóörs hírnevét. A helyiek nevében is mondhatom, hogy nagyon készülünk a világbajnokságra, amely szervesen illeszkedik településünk alapításának 750. évfordulójára rendezett jubileumi rendezvénysorozatba.”

A Magyar Vitorlás Szövetség elnöke, Gerendy Zoltán hozzátette, nagyon fontos, hogy egyre több nemzetközi eseményt szervezzünk, hiszen ez jó lehetőség a fiataljaink számára, hogy hazai környezetben tapasztalják meg, milyen egy népes, világbajnoki szintű mezőnyben küzdeni.

„A Magyar Vitorlás Szövetség büszke arra, hogy Alsóörsön rendezik meg a 420-as világbajnokságot, hiszen ez az osztály a 470-es olimpiai osztály előszobája – mondta Gerendy Zoltán. – Magyar egységek is rajthoz állnak majd a viadalon, s bár egyelőre ebben az osztályban nem vagyunk ott a világ élmezőnyében, bízunk benne, hogy ez a verseny lendületet ad majd néhány fiatal párosnak. A hazai szövetség amiben tudja, támogatja a rendező Balatoni Yacht Clubot, mert nagyon nagy nemzetközi elismerést jelent, hogy hazánknak ítélték ennek a rangos eseménynek a megrendezését.”

A szervezők körülbelül 15 magyar páros nevezésére számítanak, közülük az Érdi Félix, Simó András kettős fogadta el a meghívást a sajtótájékoztatóra, ahol a hajójukat is kiállították.

„Egyikünk sem szerepelt még világbajnokságon, nagyon izgalmas érzés, hogy ezt most itthon tehetjük meg, kíváncsi vagyok, hogy milyen lesz – mondta Simó András. Ilyen népes mezőnyben már versenyeztünk, ennyire rangos mezőnyben azonban még nem, úgyhogy nagyon nagy csatákra számítunk. Előny lehet, hogy a mezőny nagy része tengeren tanult meg vitorlázni, a Balaton pedig tó, meg aztán könnyűek is vagyunk mi ketten, ami kis szélben előny.”

„A vitorlázásban az élményt szeretem a legjobban, hogy kint vagyunk a vízen és fúj a szél, és persze azt, amikor jó eredményt érünk el – tette hozzá Érdi Félix. A 420-as osztályban párosok versenyeznek, ezért az a legfontosabb, hogy tudjunk csapatban gondolkodni és csapatban játszani – az már csak egy plusz, ha a parton is barátok vagyunk. Ami az eredményt illeti, a top húszba, de legalább az Arany-csoportba várom magunkat, mindent megteszünk majd, hogy ez össze is jöjjön.”

A nevezés már elkezdődött a világbajnokságra, az igazi jelentkezési dömping június-júliusban várható.

Fotó: Cserta Gábor

Érdi Mári - Nem tettem le az olimpiai éremről Előző

Érdi Mári - Nem tettem le az olimpiai éremről

A Raffica újra nyert a Genfi tavon Következő

A Raffica újra nyert a Genfi tavon