Siófok  9.4  •  3.8 kn       

Keszthely  7.9  •  2 kn       

Balatonfüred  9.1  •  3.3 kn       

Balatonboglár  9.6  •  5.1 kn       

Orfű  •  4 kn       

Velencei-tó  9.8  •  3.7 kn       

Tiszafüred  8.3  •  2.9 kn       

Mályi-tó  10.1  •  1.5 kn       

2024. április 27., szombat

Érdi Mári - Nem tettem le az olimpiai éremről

Érdi Mári - Nem tettem le az olimpiai éremről

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

A vitorlás szezon beindulásával újra a figyelem középpontjába kerülhet a többszörös ifjúsági és U21-es világbajnok

„Csalódott voltam a tokiói olimpia után, de nem tettem le róla, hogy Párizsban akár érmes legyek” – mondja a magyar vitorlássport jelenlegi legeredményesebb női alakja, Érdi Mária. A vitorlás szezon beindulásával újra a figyelem középpontjába kerülhet a többszörös ifjúsági és U21-es világbajnok Érdi, aki Berecz Zsombor olimpiai ezüstérmesünk visszavonulását követően a sportág elsőszámú magyar favoritja jelenleg.  

A tokiói érem csak vágy maradt Érdi Máriának

„Úgy éreztem, képes lehettem volna arra, hogy a tokiói olimpián érmet nyerhessek, ehhez persze minden tényezőnek együtt kellett volna állnia a versenyeim során, de a top hat helyezés valamelyikéhez még villantanom sem kellett volna, hiszen ez abszolút reális cél volt” – meséli a Tokióban a laser radial, (ILCA) hajóosztályban végül 13. helyen záró olimpikon.

„Sokat gondolkodtam utólag azon, hogy nem éreztem igazán jól magamat a hajóban, nem volt meg a kellő sebességem, ez az önbizalmamnak sem tett jót és arra jutottam, hogy nem volt meg a megfelelő, mindenre kiterjedő hátterem, ami egy ilyen eredményhez kell” – értékel kritikusan a versenyző.

Érdi Mária újult erővel kezdte meg az idei szezont, amelyben a legjelentősebb változást az hozta, hogy az őt segítő csapatot újraszervezte maga körül. „Az újzélandi edzőm amúgy sem tervezett tovább erre a szezonra, tehát mindenképpen új szakmai irányító után kellett néznem.

Most egy olasz edzővel, Enrico Strazzerával dolgozom és sokkal jobban megtaláljuk a hangot.

Régóta bajlódok a derekammal és ez is lelkileg sokat kivett belőlem, hiszen már három évvel ezelőtt történt ez a sérülés, és azóta cipeltem ezt magammal, de ez az edzésmunkámat is nagyon visszafogta – meséli a lelki nehézségek hátterét Mári, ahogy sportberkekben nevezik őt. „Én az a típusú versenyző vagyok, aki imád edzeni és szereti nagyon oda tenni magát az edzéseken, de a tartós sérülés ettől az örömforrástól is megfosztott és persze rontott a versenyteljesítményemen is. Ennek a végére akartam járni és most úgy választottam meg a csapatom tagjait, hogy együtt dolgozhassunk Párizsig"– mutat a terveiben előre a vitorlázó.

Hozzállásban is máshonnan szeretné folytatni:

az erőnléti munkát a korábban Berecz Zsombor felkészítéséért felelős csapattal folytatja és nagyon sokat remél ettől az együttműködéstől.

„Úgy érzem, hogy azok a szakemberek, akik ma körülvesznek, hosszútávú közös munkával terveznek”. Az idén már bíztató elmozdulásnak tűnik, hogy a kétszeres olimpikon bronzérmet szerzett az idei Európa Kupa versenysorozat első állomásán, Mallorcán.  A 80 fős mezőnyben megrendezett versenyen az MVM SE versenyzőjének a második versenynap sikerült a legjobban. Ekkor két futamgyőzelmet és egy második helyet is begyűjtött.

Az idei esztendő legnagyobb versenye körül ugyanakkor még sok a bizonytalanság, hiszen a világbajnokság helyszíne egyelőre még nem eldöntött. Eredetileg Kínában rendezték volna az eseményt, de a távol-keleti ország jelenlegi szigorú Covid-szabályozása miatt ott nem tartható meg az év csúcsversenye, új helyszín az őszi viadalhoz egyelőre még nincs, most Texas tűnik a legvalószínűbb verziónak.

Női vitorlás workshop és verseny - lehetőségek a női versenyzőknek

Érdi Mária a legkiemelkedőbb női versenyzőnk, és személye igen sokaknak adhat inspirációt, hogy közelebb kerülhessenek ehhez a nagyszerű sportághoz. A vitorlázás nemzetközi döntéshozói már régóta törekszenek arra, hogy minél több nő számára tegyék elérhetővé a műfajt.

A World Sailing Steering the Course címmel tematikus, nőknek szóló „vitorláshetet” szervez, a tavalyi nagy siker után immár második alkalommal, amelyhez csatlakozik a Magyar Vitorlás Szövetség is.  A vitorláshét célja kettős: bemutatni a női vitorlázókat, edzőket, versenyrendezőket, valamint a sportággal kapcsolatos tevékenységet végzőket, például a kikötővezetőket, továbbá bemutatni és népszerűsíteni a sportágat a nők körében.  A Magyar Vitorlás Akadémia a Vitorlázz Itthon turisztikai programján keresztül éppen ma tartja Alsóörsön különleges workshopját, amelynek célja megszólítani a sportág iránt érdeklődő hölgyeket, míg a Magyar Vitorlás Szövetség május 28-án női csapatoknak szervez ugyanott egy versenynapot.

„A vitorlázásban olyan emberek vannak, akik szeretik a kihívásokat és akik hisznek abban, hogy a teljesítménynek nincs köze ahhoz, hogy férfi vagy nő ül-e az adott hajóban. Maximumot kell nyújtani, ha a legjobbak közé akar jutni valaki, itt mindössze a fizikai paraméterekben lehet különbség, de a vitorlázás egy olyan sokszínű sport, hogy abban mindenkinek és így a nőknek is tökéletes helye lehet. Aki egyedül akar vitorlázni, az is talál magának hajóosztályt, aki a nagyhajós versenyekben látja jobban önmagát, annak egy csapaton belül is lehetséges az alkatára, az egyéniségére szabni a feladatokat.  Arról nem is beszélve, hogy akit ez az életforma egyszer beszippantott, valószínűleg nem csak a gyerekeinek adja tovább a műfaj szeretetét, de a vízen és vízközelben fog megöregedni, aminél szebbet el sem tudnék képzelni”– fedi fel szakmai credoját Érdi Mária, aki az őszi franciaországi edzőtáborra is nagy elánnal készül, hiszen Marseilles-ben, a 2024-es olimpia helyszínén gyakorolhat majd.

A cél mindig a győzelem, azért edzünk keményen, hogy minél több versenyről jöhessek haza győztesként idén, csak ezzel a mentalitással érdemes nekiállnunk"

- foglalja össze végül a szezonra edzőjével közösen kiszabott terveit Érdi Mária.

Írta: Csisztu Zsuzsa

Forrás: Mandiner.hu

Vadnai Jonatán 9. lett az Olimpiai ILCA7 Világbajnokságon Előző

Vadnai Jonatán 9. lett az Olimpiai ILCA7 Világbajnokságon

200-220 nevezőt várnak az Alsőörsi 420 - as Világbajnokságra Következő

200-220 nevezőt várnak az Alsőörsi 420 - as Világbajnokságra