Siófok  18.3  •  7.6 kn       

Keszthely  18.9  •  9 kn       

Balatonfüred  18  •  2.6 kn       

Balatonboglár  18.3  •  8.4 kn       

Orfű  16  •  6 kn       

Velencei-tó  19.9  •  9.2 kn       

Tiszafüred  19  •  6.3 kn       

Mályi-tó  17.3  •  6 kn       

2024. június 13., csütörtök

Hyéres, Olimpiai hét: Most nem igazán jött össze

Hyéres, Olimpiai hét: Most nem igazán jött össze

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

A hat válogató és a négy döntő futam után Érdi Mári a 65 induló közül 25. lett, Vadnai Jonatán a 129 hajóból álló ILCA 7 mezőnyben a 19., bátyja Vadnai Benjamin a 27. helyen végzett.

Három laseresünk közül egy sem került a legjobb tíz közé a szombati éremfutamba.

A hat válogató és a négy döntő futam után Érdi Mári a 65 induló közül 25. lett, Vadnai Jonatán a 129 hajóból álló ILCA 7 mezőnyben a 19., bátyja Vadnai Benjamin a 27. helyen végzett.

Április 28-án, csütörtökön kezdődtek a döntők, délelőtt gyenge, forgolódó szél fújt, ami délutánra felfrissült 12-15 csomósra, hullámos vízen mind a 10 hajóosztálynak sikerült két futamot rendezni ebben a keletiben. Másnap, pénteken csodás napsütés fogadta a versenyzőket, de a 6-8 csomós északkeleti nem fordult be fokozatosan délnyugatira és erősödött meg, ahogyan a meteorológusok ígérték. Voltak akik hittek a prognózisnak - és csalódtak. A lengyel ILCA 6-os Agata Barwinska viszont örülhetett: az éremfutam eredményétől függetlenül már pénteken a nyakában érezhette az aranyérmet. A mezőny kiegyensúlyozottságára jellemző, hogy a tízből mindössze egyetlen futamot tudott nyerni, azt is a válogatók során.
Az ILCA 7 kategóriát a ciprusi Pavlos Kontides nyerte, a tíz futamból csak kettőt nyert, az éremfutamban második lett. Az összetettben csak negyedik lett a versenyben sokáig vezető német Philipp Buhl, ő öt nyert futammal a zsebében állt az éremfutam rajtjához, ahol végül nyolcadik lett. Itt is a tömör élmezőny tette nyitottá a versenyt gyakorlatilag az utolsó pillanatig.
Érdi Márit szombaton értem el telefonon. Adta magát az első kérdés:
Hogyan értékeled a Hyéres-i szereplésedet?
"Röviden: el kell felejteni..."
Azért két DSQ egy versenyen sok. Mi történt?
"A második futamban elég erős szél fújt, rám borult a horvát lány. Nem volt videófelvétel, ami az igazamat bizonyította volna, engem csaptak ki. A kilencedik futamban óriási kavalkád volt a bójavételnél, itt beszorultam egy balcsapásos és egy jobbcsapásos hajó közé. Sikerült addig elemezgetni az esetet, míg végül itt is én húztam a rövidebbet."
Elég meggyőző volt a győztes, a lengyel lány, Agata Barwinska. Mit lehet róla tudni?
"Ketten küzdöttek az olimpiai kiküldetésért, ő maradt otthon. Az olimpia alatt, és utána is, míg az olimpikonok a jól megérdemelt pihenőjüket töltötték, ő zavartalanul tudott készülni, és sokat fejlődött. Ez a lendület viszi még most is."
Neked hogy alakul a további programod?
"Hollandiába utazom edzőtáborba, majd ott lesz egy Világkupa futamunk. Az edzések mellett mindenképpen szeretném ennek a Hyéres-i versenynek a tanulságait is átgondolni."

Végeredmény

Kép: sailing energy

visyla

Solaris Yachts - vitorlázóknak építve 1974 óta Előző

Solaris Yachts - vitorlázóknak építve 1974 óta

Weöres Szabolcs nagy terve: Egyedül, versenyben, a Föld körül Következő

Weöres Szabolcs nagy terve: Egyedül, versenyben, a Föld körül