Siófok  11.6  •  3.3 kn       

Keszthely  9.9  •  4 kn       

Balatonfüred  11.3  •  1.7 kn       

Balatonboglár  11.5  •  4.5 kn       

Orfű  11  •  7 kn       

Velencei-tó  10.6  •  3.2 kn       

Tiszafüred  7.5  •  2.9 kn       

Mályi-tó  10.7  •  1.1 kn       

2024. április 27., szombat

Berecz Zsombor Olimpiai ezüstérmes!

Berecz Zsombor Olimpiai ezüstérmes!

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

A Medal race, avagy éremfutam vagy döntő futam olimpiai találmány.

Ez a magyar vitorlássport legfényesebben csillogó olimpiai érme, amelyet a drámai éremfutamban első helyen végezve nyert meg Berecz Zsombor, úgy, hogy közben többször aranyérmes pozícióban vitorlázott legnagyobb ellenfeleihez képest.

A Medal race, avagy éremfutam vagy döntő futam olimpiai találmány. Nem mindenki szereti, mert felülírja, a dupla helyezési pontokkal alaposan megkeverheti az éppen a változó időjárási körülmények és a szerencse minél jobb kizárására született tíz futamos - egy kiesős vitorlás versenyrendszert. Azért találták ki, hogy az olimpia nézői számára a versenysorozat végére is maradjon valami izgalom. Partközeli, rövid, trükkös pályán rendezik, taktikája gyakran eltér a normál futamokétól, hiszen itt csak a tíz legjobb indul, ráadásul itt az esélyesek már egymásra is figyelnek, van, hogy egy-egy nevető harmadik nyer.

A tokiói olimpián nem ez volt a helyzet, nem lehetett elmenni párosversenyezni, mert három hajó volt esélyes akár az aranyra, és öt versenyzőnek volt esélye a dobogóra a végső küzdelem után.

A Finn dingi hajóosztály éremfutama rögtön az első másodpercben hihetetlen izgalmakat hozott. A rendezőségi hajóról ugyanis korai rajtot, egyéni visszahívást jeleztek, az argentin hajó és a versenyben vezető brit Giles Scott visszatért, hogy újra rajtoljon. Közben a mezőny, Berecz Zsomborral a közvetlen élmezőnyben jobbra indított, Scott jobb híján, a szerencsében bízva balra. A bal oldal az első cirkálószakasz végén picit jobban fizetett, ezzel a brit újra bekerült a buliba. Zsombor közben jól kontrollálta a spanyol Cardonát, aki előtt kellett mindenképpen végeznie az ezüstért. Az első hátszélben valamelyest csökkent a szél, ez jól jöhetett a tavi rutinnal rendelkező Zsombinak, tartotta a roppant tömör mezőny elejében a helyét. Szinte centiméterekkel egymástól haladt az élmezőny, a második cirkálószakaszt remek pozícióban kezdte, hajszállal másodikként vette a kaput, és a felső pályajelnél is ugyanez volt a helyzet. A második hátszél felénél átvette a vezetést, a brit Scott a mezőny közepe táján küzdött, egy-egy pillanatban a számítógép tanúsága szerint Zsombor aranyérmes pozícióban volt. Ám a brit olimpiai bajnokot óriási rutinja, jó sebessége folyamatosan vitte előre. Berecz utolsó bójavétele belső hellyel jól sikerült, első helyen, innen már nem volt kétséges a futamgyőzelem. Néhány másodpercen belül Giles Scott is keresztezte a célvonalat, negyedikként, ezzel megszerezte az olimpia aranyat, Berecz Zsombor pedig az ezüstérmet. A spanyol Joan Cardona az éremfutamban hatodik lett, ő lett a bronzérmes.

A televíziós közvetítésben látszott: mindhárman felhőtlenül örültek. A vízbe ugrottak, és a brit hajóhoz úsztak, amelyben hárman együtt ünnepelték a sikert. Igazi sportemberi pillanatok voltak ezek! Majd ki-ki újra a saját hajójában kibontotta a jóelőre bekészített nemzeti lobogót, és elvitorláztak a mólón lévő szurkolók, csapatvezetők előtt.

Újdonsült olimpiai ezüstérmesünk az m4sport riporterének elmondta, gratulál Giles Scottnak, ezen a héten ő volt a jobb. Hozzátette: szerinte ő jobban örül az ezüstnek, mint a brit versenyző az aranyának. Az biztos, hogy számunkra, magyar vitorlázók számára ez az ezüstérem különleges. Míg a britek számtalan vitorlás olimpiai arannyal büszkélkedhetnek, egyebek közt Finn dingiben 2000 óta nyerik zsinórban az aranyakat, nekünk a Detre testvérek 1980-as bronzérme óta ez a második érmünk. És a legújabb a legcsillogóbb! Egyelőre…

Visy László Oszi

Berecz Zsombor ezüstérmes pozícióban várhatja az éremfutamot! Előző

Berecz Zsombor ezüstérmes pozícióban várhatja az éremfutamot!

Berecz Zsombor útja az Olimpiai ezüstéremig Következő

Berecz Zsombor útja az Olimpiai ezüstéremig