Siófok  5.5  •  14.9 kn       

Keszthely  14.9  •  11 kn       

Balatonfüred  5.2  •  15.6 kn       

Balatonboglár  5.5  •  16.1 kn       

Orfű  14  •  9 kn       

Velencei-tó  9.3  •  19.9 kn       

Tiszafüred  11.1  •  17.3 kn       

Mályi-tó  10.2  •  12.2 kn       

2024. március 28., csütörtök

Berecz Zsombor útja az Olimpiai ezüstéremig

Berecz Zsombor útja az Olimpiai ezüstéremig

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Kezdhetnénk a száraz adatokkal. Született 1986. április 26-án, a Fejér megyei Válon. 35 éves. Sorra vehetnénk legcsillogóbb eredményeit, melyek közül kiemelkedik az olimpiai Finn dingiben elért világbajnoki és két Európa-bajnoki elsősége.

Rendhagyó életrajz

Kezdhetnénk a száraz adatokkal. Született 1986. április 26-án, a Fejér megyei Válon. 35 éves. Sorra vehetnénk legcsillogóbb eredményeit, melyek közül kiemelkedik az olimpiai Finn dingiben elért világbajnoki és két Európa-bajnoki elsősége. Sor kerül majd erre is, de talán a legfontosabb azt számba venni, milyen hatások alakították ezt a fantasztikus, egészen az olimpiai ezüstéremig ívelő sportkarriert.

Hatgyermekes családba született, ötödik gyerekként. A „majdnem legkisebb” gyerek minden bizonnyal ki kellett, hogy vívja magának a helyet egy akármennyire is szerető családban. Édesapja, bátyja, később húga is vitorlázott – a 12 éves Zsombort is elküldték a közeli Velencei tóhoz, Agárdra, egy kezdő táborba. Ez a sportág, ahogy többször nyilatkozta, első pillanatban megbabonázta. A nyúlánk, atlétikus, szívós, erős akaratú srác 2005-ben, 19 évesen első felnőtt bajnokságát nyerte Laser hajóosztályban. (Érdekesség, hogy már ebben az évben kipróbálta magát Finn dingiben is - és ebben a hajóosztályban is bajnok lett. Egy szerelem kezdete?) A Laser maradt persze még a fő versenyszáma, míg ki nem nőtte, ebben a hajóban két olimpián is részt vett, Pekingben huszonkilencedik, Londonban huszonegyedik. Egyre nehezebb volt tartania a Laserhez szükséges viszonylag könnyű testsúlyt, kézenfekvő volt a váltás a Finn dingire. Túlzás nélkül: ezt a legendás, 1952 óta az ötkarikás játékokon résztvevő hajóosztályt neki találták ki. Fizikai adottságain túl talán ez az a hajó, amiben az akaraterő szerepe a legnagyobb: a finnes egyedül van a hajóban, egy fárasztó cirkálószakaszban, amikor már izzanak a combizmok, vagy egy erős szeles, pumpálós hátszél után, légszomjjal birkózva csak azzal tarthatja magában a lelket: az ellenfeleknek ugyanilyen küzdős ez az egész, és talán ők éppen most engednek ki egy kicsit…

A finnes karrier, a fényes eredmények ellenére, nem volt zökkenőmentes. Elképesztő, és az igazi nagy bajnokokra jellemző azonban az, hogy Zsombor a balszerencséken, a kudarcokon hogyan tudott nem egyszerűen túllépni, hanem továbblépni belőlük egy újabb siker felé.

Rio, az első olimpia finnben, 2016-ban. Tizenkettedik lett, de végezhetett volna sokkal jobb helyen is. A második futamban elsőként futott be, de kiderült: korai rajtos volt, kizárták. Ez az eset – saját bevallása szerint – akkor lelkileg összetörte, annak ellenére, hogy később az ötödik futamot páratlan bravúrral megnyerte. Az eset feldolgozásából sokat tanult. Ugyancsak itt derült ki: a versenyek alatt egyfajta magányra van szüksége, amelyet megzavar az internet, a közösségi médiumok figyelése, a nyilatkozatok, újságírói érdeklődések sora. Ma már nagyon nehéz interjút kérni tőle, egy sorozatverseny közben pedig szinte lehetetlen.

A 2018-as év próbatétele egy szerencsétlen biciklibaleset volt. Zsombi edzés után kerékpárral indult haza, amikor észrevette, hogy egy induló autó tetején hagyott búvárruha a földre esik. Felkapta, és az autó után eredt, hogy visszaadja. Közben azonban a ruha a küllők közé szorult, óriási esés és egy törött ujj lett a végeredmény. Fél év kiesett a felkészülésből. Volt idő viszont átgondolni a dolgokat, és többek közt felesége, Loidl Nóra, egykori vitorlás versenyző tanácsára pszichológussal kezdett el együtt dolgozni – volt idő a lélek edzésére is ezekben a hónapokban. És nem utolsósorban jutott idő a családra is: a két gyerek, Botond és Anna, a közös pecázások lelki feltöltődést adtak, éppen jókor.

A továbblépés legfényesebb bizonyítéka a 2018-as aarhus-i Finn Gold Cup, azaz a hajóosztály világbajnokságának megnyerése volt. Először lett magyar vitorlázó aktív olimpiai hajóosztályban világelső. Jótett helyébe jót várj? Segíteni akarsz – és eltörik az ujjad? Jön az a jutalom, csak nem azonnal.

A 2019-es Melbourne-i VB egy bronzéremmel, a 2020-as és 2021-es Európa-bajnokság pedig egy-egy aranyéremmel zárult. 

A 2021-es világbajnokságon a portugáliai Portóban negyedik lett. Extrém körülmények, óriási hullámok, viharos szél: amikor egyáltalán volt futam, az óceán partjáról érkezettek sebességi előnyben voltak. Zsombor a verseny után hetekre visszament Portóba edzeni. Hogy ezek között az extrém körülmények között is a legjobb legyen.

És aztán a tokiói olimpia. Kevesen tudták, hogy sérült. A térde, hiába foglalkoztak vele az orvosok, nem volt százszázalékos. A hiányzó százalékokat pótolta a lélek, az akarat.

Lehet-e versenyben egy Velencei tavon felnőtt balatoni fiatalember az óceáni nemzetek fiaival? Ahol a korlátlan edzéslehetőségen túl a tengeri hatalmak büszkesége is óriási pénzt és erőforrásokat pumpál a vitorlázásba? Giles Scott mögött (négy finnes világbajnoki címén túl) képletesen és valóságosan ott áll a Brit Királyi Haditengerészet, Joan Cardona mögött a Spanyol Armada hagyománya, a nagy tengeri csaták vetélkedése ma áttevődött a vitorlásversenyzés területére.

Berecz érezte, látta ezt a hátteret, ezért fantasztikus saját csapatot rakott össze. Tevékenységük mindeddig műhelytitok volt, de lelki, fizikai és tudományos segítséget nyújtottak neki.

De a legnagyobb támogatást önmagától kapta: a minden sikerből és balszerencséből egyaránt tanulni tudó, céltudatos, vasakaratú lélek adottságát. „A Jóisten eddig is fogta a kezemet, ezután sem fogja elengedni” - nyilatkozta.

A Finn dingi történetének utolsó olimpiája, utolsó olimpiai éremfutama, utolsó olimpiai díjkiosztója ért véget 2021. augusztus harmadikán. Ez a sportos, taktikus hajóosztály Párizsban már nem szerepel az ötkarikás programban. Mindannyiunk szerencséje, hogy Berecz Zsombor, a magyar vitorlássport már eddig is fényes csillaga eddigi karrierje csúcsára érhetett a tokiói dobogón állva, ezüstéremmel a nyakában az utolsó finnes olimpián.

Ha valaminek vége van, mindig kezdődik valami új. Zsombor esetében sem lesz ez másképp. Sikeres magyar vitorlázó – és az is marad. Ahogy hallani, új kihívások is várnak rá.

Visy László Oszi

Berecz Zsombor Olimpiai ezüstérmes! Előző

Berecz Zsombor Olimpiai ezüstérmes!

Érdi Már már nem csalódott és Párizsra gondol Következő

Érdi Már már nem csalódott és Párizsra gondol