Siófok  20.5  •  11.2 kn       

Keszthely  18.9  •  2 kn       

Balatonfüred  19.3  •  7.5 kn       

Balatonboglár  19.1  •  11.5 kn       

Orfű  19  •  9 kn       

Velencei-tó  20.1  •  5.9 kn       

Tiszafüred  19.8  •  6.5 kn       

Mályi-tó  18.4  •  3.6 kn       

2023. szeptember 23., szombat

Berecz Zsombor megvédte Európa-bajnoki címét

Berecz Zsombor megvédte Európa-bajnoki címét

Kép: Joao Costa Ferreira

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

A kilencedik, utolsó előtti futamban Berecz az ötödik helyen végzett, ezzel az eredményével a tizedik futamban elért helyezésétől függetlenül megvédte Európa-bajnoki címét.

A portugáliai Vilamourában, az olimpiai Finn dingi osztály Európa-bajnokságának zárónapján már az utolsó előtti, kilencedik futamban elért ötödik hely elég volt Berecz Zsombornak, hogy a tizedik futam eredményétől függetlenül zsebében érezhesse az aranyat (nem is indult el a tizedik futamban). Győzelme a végleges eredménylista publikálásával hivatalossá vált.

Világbajnok, és most már kétszeres Európa-bajnok vitorlázónk a hétfőtől péntekig tartó versenyen elképesztő formában vitorlázott: a 29 nemzet 49 finnesét számláló mezőnyben nem volt tizediknél rosszabb futameredménye, és csütörtökön a nap mindkét futamát megnyerte. Nem volt ehhez fogható egyenletes, kiegyensúlyozott teljesítménye senkinek, pedig olimpiai-, és világbajnokok és helyezettek voltak az indulók között, gyakorlatilag világbajnoki mezőny jött össze az olimpia előtt. A vilamourai nem túl erős, néha el-elforgó termikus szélben még a legjobbak is hibáztak. Zsombor legnagyobb ellenfele, a brit olimpiai bajnok, négyszeres Finn Gold Cup győztes Giles Scott a végelszámolásnál, tíz futam után 23 (!) ponttal szorult a második helyre. Scott ma a 14. és a 13. helyen futott be. Az Európa-bajnoki bronzot a mai zárófutam megnyerésével a svájci Nils Theuninck biztosította be magának.

A finnes élmezőny következő nagy versenyét, a Finn Gold Cup-ot, azaz a hajóosztály világbajnokságát május 5-12-ig rendezik ugyancsak Portugáliában, Portoban. Itt is lehet majd szurkolni Berecz Zsombornak, a futamokról rendre beszámolunk.

Az ebben a hajóosztályban versenyzők, különösen a fiatalok nagy szomorúsága, hogy a tervek szerint 2024-ben, Párizsban már nem lesz olimpiai szám a Finn dingi. Ez az 1952 óta folyamatosan olimpiai státuszt élvező osztály pillanatnyilag az egyetlen olyan olimpiai hajó, amely megfelel egy 90-100 kg közötti testsúlyú, 180-200 cm körüli testmagasságú sportos fiatal férfi fizikai adottságainak – melyeket, különösen sportolók esetében, extrémnek, vagy túlzásnak semmiképpen nem lehet nevezni. Számukra – legalábbis a Nemzetközi Vitorlás Szövetség tervei szerint – gyakorlatilag ellehetetlenülne a tokiói olimpia után az ötkarikás karrier. A napokban azonban felcsillant a remény, hogy talán mégsem kell búcsút mondani az olimpiai finnezésnek. A Finn dingi helyett javasolt olimpiai szám, a kétszemélyes, vegyes legénységű offshore tőkesúlyos hajó programra kerüléséről még nem döntött ugyanis a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöksége, különféle biztonsági, anyagi, esélyegyenlőségi aggályokat fogalmaztak meg, részben joggal. A közelmúltban – nagyon diplomatikus, de a sorok közt olvasva meglehetősen világos – levélben fordultak a Nemzetközi Vitorlás Szövetséghez, hogy tegyenek javaslatot egy olyan olimpiai számra, amely tizedik vitorlás olimpiai számként adott esetben az offshore verseny helyett a programba kerülhetne. Ez akár lehetne a Finn dingi is, vagy akár egy még kreatívabb megoldással egy Finn dingi – Európa jolle (női olimpiai szám volt korábban) férfi-női vegyes csapatverseny! Ez megfelelne a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak a nemek kiegyensúlyozott szerepeltetésével kapcsolatos elveinek is. A két hajóosztály nemzetközi szövetsége egyébként már hivatalosan jelezte ezt a közös szándékot, vázolta ezt a megoldást a Nemzetközi Vitorlás Szövetségnek. A sportpolitikai és az üzleti megfontolások mellé remélhetőleg felzárkóznak a sportolók és a sport szempontjai is, május 31-ig kell majd döntenie a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökségének ebben az ügyben.

Maradva a víznél, a versenypályánál, de átugorva egy másik hajóosztályra: jövő hétfőn, április 19-én kezdődik ugyancsak a portugáliai  Vilamourában a Laser Standard férfi és a Laser Radial női osztály nemzetközi versenye. Az esemény magyar vonatkozása, hogy itt dől el, a két Vadnai fivér, Benjamin és Jonatán közül ki utazik a tokiói olimpiára. A „testvérválogató” állásáról naponta beszámolunk itt, a hunsail.hu oldalon.

Visy László Oszi 

Végeredmény 

Napi videók

Kép: Joao Costa Ferreira

Berecz Zsombor két győzelmével már 11 pontos előnnyel vezet Előző

Berecz Zsombor két győzelmével már 11 pontos előnnyel vezet

Jól kezdtek a magyarok Vilamourában Következő

Jól kezdtek a magyarok Vilamourában