Siófok  19.4  •  19.4 kn       

Keszthely  19.3  •  17 kn       

Balatonfüred  19  •  19.4 kn       

Balatonboglár  19.4  •  19.6 kn       

Orfű  19  •  10 kn       

Velencei-tó  18.5  •  16.8 kn       

Tiszafüred  18.2  •  13 kn       

Mályi-tó  13.5  •  13 kn       

2024. március 29., péntek

Egyet előrébb, egyet hátrébb

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

December 19-én beszámoltunk arról, hogy Litkey Farkas egy olasz csapatot irányítva a Földközi-tengeren részt vesz két téli kupaversenyen, amelyet J24-es hajókkal vívnak (Zonale és a Téli bajnokság).

Egyet előrébb, egyet hátrébb

Most az MVSz vitorlás elméleti előadássorozatában január 20-án a Sportok Házában a felkészülésről és a csapatépítésről tartott nagysikerű előadása előtti hétvégén történtekről szóló beszámolóját közöljük. 

"Szombaton, január 17-én újabb forduló volt a Zonale-n. Az 5-6. futamokat vitorláztuk. Kipróbáltuk a srácok saját génuáját. Ez egy kemény anyagból készült horizontális szabású génua. Szépen állt, jól húzott.

Ez első futamban 8 csomós déli fújt, 210 fokra rakták a bóját. A szél folyamatosan forgott kelet felé és nem lengett vissza. Igazából nem hittem el, hogy nem fordul majd visszafelé is, és konzervatív vitorlázással ötödikek lettünk úgy, hogy a befutóban vertük a hatodikat.

A következő futamban 240-en volt a bója, szinte párhuzamosan a parttal. Hűlt is az idő és frissült a szél. Jól rajtoltunk. Forgott a szél is, harmadikok lettünk, a közvetlen ellenfelünk Fabio Delicati a 470-es hajóval nyerte a futamot. 

Összességében elégedett voltam a nappal, bár visszacsúsztunk a harmadik helyre, de jól esett újra vitorlázni. Két emberem a trimmer Alessio és a középső Federico is beteg, a fő verseny pedig másnap lesz.

A téli bajnokság 9-10. futamait vitorláztuk vasárnap. Borult esős időt ígértek, de aztán eső délelőtt nem volt. Északi 4-6 csomós szélben nagyon erős lee rajtot raktak ki. Azonnal kifordulós, ki is fordulunk. Hosszú jobb csapást kell húzni fel-felállva, mert mögötted mindig elemelkednek és több szelük is lesz, amit mire elhiszel, már nem lehet előttük elmenni. A kezdeti 2-3. helyről ötödikre visszaesve vesszük a bóját, de közel van a második is. Hátszélben gyorsak vagyunk, Fabio közvetlen előttünk nagyon ideges. Nem teszek rá nyomást, mégis cikcakkban vezeti a hajóját. Kijön elém, akkor enyhén ejtve becsúszunk alá. Az is zavarja, tehát lejön ő is. Majd nem bírja, és kihalzol balcsapásra. Már csak a második Paulone (487) van előttünk de persze ketten balra vannak, még bejöhetnek belső helyre. Hamar utolérjük Paulonét és szépen mellette tudunk vitorlázni. Ami krajcban dolgozott, most is megteszi a magáét. A pálya jobb oldalán frissebb a szél és élesedik is, szépen nyerjük a teret. Halzolás után szorosan, de elmegyünk a bal oldali két hajó előtt, másodiknak vesszük a bóját, a többi három, pedig akvázva gyilkolja egymást és jól lemarad. Innen már egyszerű a dolog.

A második futam (a bajnokságban 10.) szinte takkra azonos az elsővel. Fabio végig nagyon ideges, mindkétszer még előttünk veszi az első bóját, de 5. és 7 helyen zár, és mi két második hellyel megelőzzük összetettben. Szóval helyet cseréltünk a két sorozatban, Ők a másodikok a Zonale-ban mi pedig a bajnokságban. Ez elégedettséggel tölt el.

Az eredménylistán (lásd a mellékletben) ITA 216 az álnevünk !

 
Húsz év alatt tizenegy arany Előző

Húsz év alatt tizenegy arany

Litkey Farkas a téli olasz bajnokság második helyén Következő

Litkey Farkas a téli olasz bajnokság második helyén