Siófok  17.2  •  9.1 kn       

Keszthely  14.9  •  12 kn       

Balatonfüred  16.8  •  9.1 kn       

Balatonboglár  17.2  •  10.1 kn       

Orfű  15  •  4 kn       

Velencei-tó  15.5  •  10.2 kn       

Tiszafüred  16.1  •  10.3 kn       

Mályi-tó  14.5  •  7.9 kn       

2024. február 26., hétfő

A Vendée Globe legfiatalabb indulója érte el elsőként a Horn-fokot

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

A Vendée Globe földkerülő vitorlásverseny élmezőnyében Francois Gabart francia versenyző haladt át elsőként a legendásan veszélyes Horn-fokon kedden közép-európai idő szerint 19 óra 20 perckor.

A Vendée Globe legfiatalabb indulója érte el elsőként a Horn-fokot

Gabart, aki 29 évével a verseny legfiatalabb versenyzője és először indult a Vendée Globe-on, 52 nap hat óra és 18 perc hajózás után érte el nyugat felől Chile és egyben Dél-Amerika legdélebbi pontjának hosszúsági fokát, ahol a hajózást most is jéghegyek és erős áramlások teszik veszélyessé.

Részideje ezzel 4 nap 8 óra és 50 perccel jobb honfitársának, Michel Desjoyeaux-nak, a legutóbbi 2008-2009-es Vendée Globe győztesének akkori idejénél.

A Föld-kerülés közel kétharmadát jelentő Horn-foknál Gabart után kevesebb mint két óra különbséggel haladt el a francia Armel Le Cléac'h, míg a harmadikként haladó, ugyancsak francia Jean-Pierre Dick 1 nap és hét óra lemaradásban van Gabart mögött.

A világ legnehezebbnek tartott vitorlásversenyén az indulóknak egyedül, külső segítség és kikötés nélkül kell körbehajózniuk a bolygót. A Vendée Globe útvonala több mint 24 ezer tengeri mérföld (43 ezer kilométer), megkerüli délről Afrikát és Ausztráliát, majd Dél-Amerikát is elhagyva vezet vissza Európába. A mostani mezőny november 10-én indult a franciaországi Les Sables d'Olonne kikötőjéből, a leggyorsabb hajót február elejére várják az ugyanott kijelölt célba.

A 2000-2001-ben is győztes Desjoyeaux négy éve 83 nap 3 óra 9 perc és 8 másodperc alatt tette meg a Föld körüli vitorlásverseny teljes távját.

Ócskavas lehet a Queen Elizabeth 2-ből Előző

Ócskavas lehet a Queen Elizabeth 2-ből

Londonba megy Knut hajószörnyetege Következő

Londonba megy Knut hajószörnyetege