Siófok  18.8  •  19 kn       

Keszthely  20.1  •  15 kn       

Balatonfüred  18.5  •  19.2 kn       

Balatonboglár  18.8  •  19.5 kn       

Orfű  20  •  15 kn       

Velencei-tó  19.1  •  17.7 kn       

Tiszafüred  17.2  •  9.1 kn       

Mályi-tó  15.2  •  10.9 kn       

2024. március 29., péntek

THE Olympic Regatta: négy futam kucorgás, négy futam rock ’n’roll

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

A kilenc futamra kiírt verseny három napja alatt az időjárás minden arcát bemutatta, a kucorgós, alig több mint öt csomós széltől kezdve 29 csomós rock ’n’ rollig.

THE Olympic Regatta: négy futam kucorgás, négy futam rock ’n’roll

Felemás, de kiegyensúlyozott versenyt futottak 470-es és a finnes mezőny rajthoz álló egységei a Tihanyi Hajós Egylet második Olympic Regattáján augusztus utolsó előtti hétvégéjén. A versenyt az előzetes érdeklődés alapján ezúttal a Flaar 18 osztály számára is kiírta a rendező THE, végül két egység állt rajthoz. Az előzetes jelentkezések alapján 5-6 Laserre is számított a rendezőség, ám ebben az osztályban végül nem állt rajthoz egyetlen egység sem. A kilenc futamra kiírt verseny három napja alatt az időjárás minden arcát bemutatta, a kucorgós, alig több mint öt csomós széltől kezdve 29 csomós rock ’n’ rollig.

A tavaly debütáló verseny első napján gyenge délkeleti szélben futott ki a mezőny. Az 5,5 és 9 csomó közötti szél a nap folyamán enyhe visszalengésekkel ugyan, de stabilan fordult északkelet felé, így pályatengelyt minden futam előtt irányban és a szélerőhöz igazítva hosszban is enyhén módosítva sikerült négy futamot rendezni.

A második nap a depresszióé lett: az egész nap október eleji hangulatban telt – a parton. Reggel a borult, szél nélküli, vitorlázásra teljességgel alkalmatlan körülmények miatt a kikötőben halasztott a rendezőség. Időközben ez eső is elindult, sőt meg is erősödött, így nap nyertese a The Bar volt. Az előrejelzés erre a napra egyébként tökéletesen bejött, így a délután közepén a rendezőség fel is adta a várakozást és másnapra halasztott a verseny folytatását.

Vasárnapra ugyancsak telibe talált a meteorológia, már reggel friss északnyugati szél fújt, s mire a mezőnyök a pályára vitorláztak, már javában folyt a rock ’n’ roll, az első futamhoz a narancs lobogót 19,8 csomós szélben húzták fel. A combos szél a nap folyamán több mint kitartó volt – a rendezőség legerősebbként 29 csomós nyomást mért –, így az állandósult 18 csomó körüli alapszélben – 22-26 csomós pöffök közepette  – nagyon simán sikerült négy újabb futamot tartani az egyre fogyatkozó mezőnyöknek. Az utolsó futamban a benevezett hét 470-es egység közül ketten, a 12 finn dinghy közül pedig öten futottak be, a Flaarok pedig eddigre elfogytak. A mezőnyök kiegyensúlyozottságát jelzi, hogy a gyenge szeles nap után elől lévő egységek a jóval keményebb körülmények között is megtartották vezető pozícióikat. Finnben Huszár Géza és Lukáts Ákos között dőlt el a verseny az előbbi javára, 470-esben a két szparis egység közül a Gyapjas-Péch kettős megelőzte a Bihary-ikreket.

Fűzfői forgolódó foltos fuvallatok Előző

Fűzfői forgolódó foltos fuvallatok

Kis tó, nagy lelkesedés! Következő

Kis tó, nagy lelkesedés!