Siófok  12.2  •  13.6 kn       

Keszthely  12.9  •  16 kn       

Balatonfüred  11.9  •  10.4 kn       

Balatonboglár  12  •  13.4 kn       

Orfű  11  •  11 kn       

Velencei-tó  13.6  •  13.6 kn       

Tiszafüred  12.9  •  8.2 kn       

Mályi-tó  13.1  •  9.9 kn       

2024. április 18., csütörtök

Fűzfői forgolódó foltos fuvallatok

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Az idei évben az Optimist és a Cadet hajóosztályok bajnokságát - a többi hajóosztálytól elkülönülve - Balatonfűzfőn, a Lagúna Yacht Klubban rendezték meg.

Fűzfői forgolódó foltos fuvallatok

Az első nap a szokásokhoz híven a nevezéssel és felméréssel telt. A versenyre összesen 95 Optimist és 7 Cadet-egység  nevezett. (A többi utánpótlás hajóosztály versenyzői ugyanebben az időben Balatonfüreden mérték össze tudásukat.)

Augusztus 26-án reggel a megnyitón Marton Béla, Balatonfűzfő város polgármestere köszöntötte a versenyzőket, az edzőket és a nagy számban megjelent szülőket. Az Országos Bajnokságot Snieder József, a BS-Fűzfő Vitorlás Klub elnöke nyitotta meg. A Himnusz elhangzása illetve a zászlófelvonás után edzői és versenyzői értekezlet következett, amelyen Sipos Péter versenyvezető és Böröcz Bence, a versenybíróság elnöke tartott tájékoztatót.

Az első versenynapon megrendezett három futam után (amelyek közül a másodikban szinte teljesen leállt a szél)  este spagetti-party várta a résztvevőket, mármint azokat, akik nem voltak érintettek a két elhúzódó óvástárgyalásban.

A második versenynapon esőben ment vízre a mezőny, mert az előrejelzés szerint jó kis szél volt kilátásban. Ehelyett az elindított futam csak pályarövidítéssel tudott érvényessé lenni, majd cudar zuhét kaptak a nyakukba a versenyzők, némi jéggel megfűszerezve.

A harmadik versenynapon a reggel megint coach meeting-el indult, ahol a két nappal korábbi második és az előző napi negyedik futam megbeszélése volt a fő csapásirány. A rendezőség és az edzők végül építő jellegű megbeszélés végén  konszenzusra jutottak, abban a tekintetben, hogy bár a futam kell, de persze elsősorban reális futamokra van szükség. Nem mintha ez a nagy gyakorlattal rendelkező Sipos Péternek új információ lenne, csupán az időjárás szeszélye meg a közelgő vihar együttes eredője keresztülhúzta a rendezőség számításait. A negyedik futamban egyébként a fejünk felett olyan gyönyörű gerenda keletkezett, hogy érdemes a képeket megnézni a lentebb található linkre kattintva megnyíló albumban.

Parti halasztás után végül sikerült három futamot megrendezni a kellemes déli, délnyugati szélben.
A parton tűzoltó-bemutató majd vacsora várta a megfáradt versenyzőket. A tombolasorsolás ez esetben azt jelentette, hogy minden résztvevő ajándékkal térhetett haza, ugyanis előbb-utóbb minden nevet kihúztak a szervezők.

A negyedik és ötödik versenynap azután a társasági életet kedvelőknek, valamint a Bárka Büfének okozott örömet, mert egész nap parton volt a mezőny.  Pénteken délután öt órától Litkey Farkas volt a versenyzők vendége (vagy a klub vendége, netán a gyerekek voltak Litkey Farkas vendégei?), és válaszolt a gyerekek kérdéseire.

Cadet hajóosztályban a 2014-es Országos Bajnokság flottabajnoksággá "szerényült", mert a résztvevő hét hajó pont egyel kevesebb, mint az OB-hoz szükséges nyolc. Mind a hét hajó a Tihanyi Hajós Egylet - Yacht Klub Agárd színeiben indult.

A flottabajnokságot a Kálóczy Szebasztián - Mohácsi Marcell egység nyerte, megelőzve a Molnár Zsófia Helka - Barts Valér kettőst. A bronzérmet a Horváth Balázs - Bánszky Botond duó vihette haza.  
Az Optimist hajóosztály népes mezőnye - kilencvenöt ópés indult a bajnokságon - reményt adó és előremutató; különösen annak a körülménynek a figyelembevételével, hogy jelentős számú "friss" ópés indult a bajnokságon. Ez volt hazánkban a negyvenedik (!) Optimist Országos Bajnokság. Az 1947-ben Clark Mills által tervezett és 1960-tól one design hajóosztályként szereplő Optimistből közel 160000 hajó szeli a hullámokat világszerte. A londoni olimpia résztvevőinek körülbelül nyolcvan százaléka (!) Optimistesként kezdte pályafutását.

2014 Optimist bajnoka ifjúsági korosztályban a BS-Fűzfő Vitorlás Klub versenyzője, Veenstra Csenge lett. Csenge a "hazai pálya" előnyét élvezve magabiztosan vitorlázott fel a dobogó legmagasabb fokára. Csengének ez a verseny volt Optimistes pályafutása utolsó versenye. Ezért is érthető aztán, hogy a megható pillanatok mind a bajnok, mind a résztvevők szemébe könnyet csaltak. Csenge jól bírta a díjkiosztó "lelki megpróbáltatásait", de amikor Mohos Gábor egy olyan fotót nyújtott át neki, amelyet az összes Optimistes részvevő aláírt, eleredtek a könnyei...

Második helyen a Spartacus Vitorlás Egylet színeiben De Jonghe Arthur végzett. A harmadik a szintén Szparis Pavlik András lett. Negyedik helyen Héjja Marcell (Spartacus Vitorlás Egylet), ötödiken Vida Péter (THE-YKA), hatodikon Almási Zsombor (BYC) fejezte be az idei Országos Bajnokságot.

Serdülő korosztályban újrázott a tavalyi serdülő - bajnok: Jeney Máté ismét felállhatott a dobogó legmagasabb fokára. A szokásos kupákon és díjakon kívül még az a szerencse is érte, hogy a klubból a megnyert Caprine márkájú kerékpáron kerekezhetett el (persze Kereked felé...).

Serdülőknél az ezüstérmes Lászlófy Levente (Spartacus Vitorlás Egylet); a bronzérmes Szalai Súta (Keszthelyi Yacht Club) lett. Negyedik a Soproni Építők színeiben Papp Péter; ötödik a Kereked Vitorlás Egyletből Nagy Botond; hatodik a Csopaki Vitorlás Iskola növendéke, Obiekwe Mike.

Az első hazai Optimist Országos Bajnokságot 1974-ben rendezték Agárdon. A negyven éves évforduló emlékére az akkori bajnok, a vitorlázók között jól ismert Dániel Gábor (alias Dani) díjat alapított, amely a díjkiosztón került átadásra az ifi bajnok Veenstra Csenge valamint a serdülő bajnok Jeney Máté részére. Annyi szubjektív megjegyzés engedtessék meg a szerzőnek, hogy az ilyen gesztusok igencsak fontosak és példamutatóak; én magam másokat is hasonló cselekedetre sarkallnék.

A Balatonfűzfőn megrendezett Optimist és Cadet Országos bajnokság jól szervezett, jó hangulatú regatta volt. Ékes példája annak, hogy egy kis közösség tagjai erejüket és akaratukat egyesítve nagy dolgokat tudnak megvalósítani.

Az OB saját Facebook-oldalán számos fotó és film érhető el:
https://www.facebook.com/optimistandcadetOB2014

A BS-Fűzfő Vitorlás Klubot és az Optimist és Cadet Utánpótlás Országos Bajnokság megrendezését támogatták:
Magyar Vitorlás Szövetség, Laguna Yacht Club, Festina, Caprine, Alufe, Alupro, Alukönigstahl, Laczi Károly, Nordica Síaréna, Bringaréna, Sportokboltja.hu webáruház, Kócoska webáruház, Szkaliczki és Társai Kft, Nike Trans Agro+Bau, Celsius Therm, Füke Yacht, SanoralFogászati és Szájsebészeti Klinika, Ullman Sails, Balatonfűzfő Város, Pmax, Balatoni Bob, Böröczky család





 

Vitorlásverseny a javából – némi viharral Előző

Vitorlásverseny a javából – némi viharral

THE Olympic Regatta: négy futam kucorgás, négy futam rock ’n’roll Következő

THE Olympic Regatta: négy futam kucorgás, négy futam rock ’n’roll