Siófok  12.2  •  10.4 kn       

Keszthely  11.9  •  6 kn       

Balatonfüred  11.9  •  5.2 kn       

Balatonboglár  11.5  •  6.8 kn       

Orfű  11  •  5 kn       

Velencei-tó  10.8  •  9.1 kn       

Tiszafüred  11.6  •  6.4 kn       

Mályi-tó  11.8  •  6.9 kn       

2024. április 20., szombat

Most gyenge szélben

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Nem is olyan régen, az International Kupán 6-os, 7-es szélben vitorlázott a YST mezőnye. Két hete a cms-Schuller Kupa eleinte stabil szélviszonyok között, de már rövidítve került megrendezésre. A Termoplus Kupán esély sem volt, hogy a tervezett pályát végigfussák a hajók.

Most gyenge szélben

Eredetileg a Fonyód-Ábrahám-Bélatelep-Szigliget-Fonyód pályát tervezték a Port Lacaj rendezői, de sajnos már Ábrahámhegyen jelezni kellett a pályarövidítést, a bélatelepi befutót.

Reggel 8 óra körül még kifújt, 2-es délnyugati szélben kezdtek vitorlázni a Fonyódra távolabbról érkező csapatok. A rajtterületen fél tíz körül teljesen magállt a szél és a rajtra sem javult sokat a helyzet. Nyugatról jött valami nagyon gyenge fuvallat és így éppen elrajtolhatott mind az 55 egység. A legnépesebb osztály a 25-ös jollékkal kiegészült yardstick II volt. Természetesen a 25-öst külön is értékelték, mivel ez a regatta a Port Lacaj egyik kiemelt versenye, amely szinte mindenkit megmozgat a kikötőlakók közül. A versenyen 13 25-ös jolle állt rajthoz, ami majdnem a teljes balatoni flottát jelenti.
A mezőny többsége a rajthajónál startolt, de néhányan a rajtvonal keleti oldalát választották. Közülük csak a gyorsabb hajók profitáltak abból, hogy onnan közelebb van az ábrahámi pályajel, mivel a nyugati oldalon rajtolók alá kerültek a lassabbak. A Sleepwalker, az Irókéz, az Anna és a Kacor lépett el kissé a mezőnytől és a Sir Titu is az élboly mögött vitorlázott. A késve rajtoló Gardazzurra loholni kezdett a mezőny után, már amennyire erre ebben a szélben lehetősége volt. Ábrahámnál utolérte a mezőny elejét. A gyenge szélben jól szerepelt a 25-ös flotta, többségük a ys II elején vitorlázott. Ebben az osztályban a Black Jack és a Vivace harcolt a dobogó legfelső fokáért, amit végül a fekete Solingnak sikerült megszereznie. A 25-ös mezőnyben a klasszikusok vívtak nagyot, Mackó, Hobo és a Tatus küzdelmébe csupán a Szélkiáltó tudott beleszólni. A ys III-ban a Patlence, Seahorse, Birdie küzdelem alakult ki. A vezető hármashoz közel vitorlázott a Soczi is melynek legénységét ezen a versenyen Nagy Viktória a Balatoni Hajózási Zrt. kikötői ágazatvezetője erősítette. Jó volt látni a Balaton Regatta egyik szervezőjét a YST mezőnyében vitorlázni. Bélatelep felé haladva frissült a nyugati szél, megszűnt a jollék előnye. Többen a szél felé tartva, Fenyves felé kezdtek vitorlázni, azzal a céllal, hogy a befutó előtt böszeles vitorlákkal meglepik a versenytársakat. Ez, az egyébként ígéretes terv a szélerősödés hiányán bukott el.

A versenyt követő eredményhirdetésre és vacsorára a Port Lacajba voltak hivatalosak a résztvevő csapatok. A Lacaj, a vitorlázás ősi fészke, így mindenki szívesen és nosztalgikus hangulatban látogat el ide. A szervezők kitettek magukért, eredményhirdetés a belső kikötőmedence előtt, háttérben az impozáns 25-ös flotta. Parádés grillvacsora és élőzene a rendezvénysátorban, szóval a retro hangulat mellé sikerült némi plusz szolgáltatást varázsolni amitől még értékesebb lett a tradicionális fonyódi verseny parti rendezvénye.

A YST sorozat következő fordulója szintén Fonyódon lesz a Fonyódi Kormoránok rendezésében, szeptember 18-án.
 
Eredmények
 
YST pontverseny

Berecz  Zsombi az arany csoportban Előző

Berecz Zsombi az arany csoportban

Weymouth végeredmény Következő

Weymouth végeredmény