Siófok  9.4  •  2.2 kn       

Keszthely  7.9  •  6 kn       

Balatonfüred  •  1.6 kn       

Balatonboglár  9.4  •  4.1 kn       

Orfű  •  6 kn       

Velencei-tó  7.2  •  8.2 kn       

Tiszafüred  8.1  •  19.7 kn       

Mályi-tó  7.8  •  19.7 kn       

2024. március 29., péntek

Jövő héten rajtol a 47. Kékszalag

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Több tízezer látogatót vonz Balatonfüredre a 47. Kékszalag ÁRKÁD Nagydíj és eseményei. Idén először kerül megrendezésre az Ultra Cup gyorsasági verseny.

Jövő héten rajtol a 47. Kékszalag

Idén július 2-án, csütörtökön 9 órakor rajtol Balatonfüredről a 47. Kékszalag ÁRKÁD Nagydíj mintegy hatszáz hajósra becsült mezőnye, ám a város számára a regattához kapcsolódó események már előző hétvégén elkezdődnek – mondták el a szervezők a hétfői, balatonfüredi sajtótájékoztatón.

„Városunk adottságainak és vendégszerető polgárainak köszönhetően egyre több látványos országos és nemzetközi rangú sport- és kulturális eseménynek ad otthont, s külön öröm számunkra, hogy ezek sorában tudhatjuk Európa legnépesebb és leg­hosszabb távú tókerülő vitorlás versenyét is” – emelte ki köszöntőjében dr. Bóka István polgármester. A Balaton északi partja legnagyobb városának története össze­fonódott a vitorlázással, hiszen itt alakult meg közel 150 évvel ezelőtt a tó leg­első vitorlás klubja is.

A Kékszalag nemcsak vitorlásverseny, hiszen miközben a hajósok a vízen teszik próbára képességeiket, Balatonfüred városa és Magyar Vitorlás Szövetség további programokkal csábítják a látogatókat a tópartra. Ezek sorából kiemelkedik az Audi Ultra Cup sebességi verseny, amelyet első ízben rendeznek meg július 3-án pénteken. A rövid pályán rendezett, látványos regattán a Kékszalag leggyorsabb hajói versenyeznek közvetlenül a balatonfüredi Tagore sétány előtt: így mindenki megcsodálhatja majd őket.

A nézők számára látványos bemutatónak ígérkezik az éjszakai vitorlásverseny, amelyen a magyar vitorlás sport kiválóságai mérik össze tudásukat néhány méterre a nézőktől, egy reflektorokkal megvilágított pályán. Napközben a vitorlás iskolák is be­mutatkoznak a part közelében a nézőknek, s a sétány mentén vitorlás hajómodellek versenyét is meg lehet majd csodálni.

A vitorlázás mellett számos kiegészítő parti program is várja a Balatonfüredre látogatókat a Kékszalag időszakában. A Kékszalag éjszakáján este tíz óráig nyitva lesznek a múzeumok, s aki kék ruhában megy, az még ajándékokra is számíthat. A verseny ideje alatt a városban nemzetközi gitárfesztivált tartanak, s a szomjazókat a VinCe Balaton borfesztiválra is várják, amelyhez ingyenes koncertek is csatlakoznak. Az események sorát a szombat esti díjkiosztó és egy utcabál zárja majd. Keresik a Kékszalag éttermét is: a látogatók maguk szavazhatnak rá, hogy melyik vendéglátó­hely kapja meg egy évre ezt a büszke címet.

A 47. Kékszalag ÁRKÁD Nagydíj mezőnye légvonalban mintegy 155 kilométert telje­sít majd. A szervezők mintegy hatszáz hajót várnak, ami azt jelenti, hogy nagyjából háromezer vitorlázó teszi majd meg ezt a távot, köztük amatőr és profi csapatok egyaránt. A kiegészítő versenyekkel, vízi és parti eseményekkel együtt több mint egy hétig számtalan program várja a látogatókat Balatonfüreden.

„A Kékszalag a magyar vitorlázás legnagyobb ünnepe, amelyen a hagyományok és a legmodernebb technológia harmóniában élnek együtt” – mondta köszöntőjében dr. Kollár Lajos, a rendező Magyar Vitorlás Szövetség elnöke. Miközben tradíció, hogy a versenyt 1934-es első kiírása óta mindig a holdtöltéhez legközelebb eső júliusi héten tartják, addig a legmodernebb technológiát a karbonszálas erősítésű anyagból készült, helyenként akár harminc csomós (közel hatvan kilométer óránként) sebes­ségre is képes vitorlások képviselik.

A verseny előtti hétvége szombatján kerül sor a „bemelegítő” regattának is tekinthető GeneralCom Fehér Szalag – Classic Round versenyre, amelyet a legesélyesebb csapatok hajóik beállítására, sebességük felmérésére fognak használni. A kiváló balatoni vitorlázó, Izsák Szabolcs emlékére 18. alkalommal megrendezett regattán külön versenyt futnak a Balaton legpatinásabb, klasszikus vitorlásai: köztük a több mint ötven éven át a tókerülés időrekordját tartó Nemere II., a Balaton legidősebb, több mint száz éves hajója, a Kishamis és a legtöbb Kékszalagot nyert Tramontana.

Június 28-án, vasárnap a Kékszalagot megelőző utolsó felkészülési versenyként kerül megrendezésre a hagyományos Horváth Boldizsár emlékverseny - Groupama-Garancia Nagydíj, amely a Yardstick Trophy kupasorozat ötödik állomása. A verseny a méltán híres ortopéd orvos, Horváth Boldizsár emléke előtt tiszteleg, akinek életében a vitorlázás mellett a hajótervezés, hajóépítés és a vitorlázók térítésmentes gyógyítása is fontos szerepet töltött be. Három fahajó tervezésében vett részt, és építette meg azokat. Leghíresebb hajója az ADDIO 40-es cirkáló, mellyel 1959-ben megnyerte a Kékszalagot.

A verseny útvonala az idei évben is a megszokottak szerint alakul: Balatonfüred - Paloznak - Tihany - Hajógyári-öböl - Balatonfüred.

A Kékszalaghoz kapcsolódó rendezvények sorában a hétvégi versenyeket a Kékpántlika nevű ifjúsági verseny követi majd, amelyet július 1-jén, szerdán tartanak. A Kékpántlikán a magyar vitorlázás jövőjét képviselő serdülő és ifjúsági korú sporto­lók állnak rajthoz egy Balatonfüred és Tihany között rendezett távolsági versenyen. Ezzel egyidőben a keleti medencében rendezik meg a 2szalag nevű versenyt azon kéttestű hajók (katamaránok) számára, amelyek méretük miatt nem indulhatnak a Kékszalagon.

A Kékszalag rajtja csütörtökön 9.00 órakor lesz, amikor a Balatonfüred és Zamárdi közötti mintegy hét kilométeres rajtvonalon sorakoznak majd fel a résztvevők. A távot 48 óra alatt kell teljesíteni. A jelenlegi abszolút időrekordot a Fifty-fifty nevű kétárbo­cos, kéttestű, magyar fejlesztésű hajó tartja, amely 2014-ben hét óra 13 perc 57 másodperc alatt teljesítette a Balatonfüred–Balatonkenese–Keszthely–Balatonfüred távot. Természetesen nemcsak az abszolút versenyben osztanak díjakat, hanem minden hajóosztályban megvívnak a helyezésekért.

A Kékszalag sajátossága, hogy nemcsak a profi, rendszeresen versenyző csapatok és a külön erre a célra kifejlesztett high-tech hajók állnak rajthoz, hanem olyan versenyzők is, akik számára maga a táv megtétele jelenti a próbatételt. Ebben az értelemben szokták a Kékszalagot a New York Maraton futóversenyhez hasonlítani: profik és amatőrök ugyanazon a pályán, együtt versenyeznek, ám a célba érés mindenki számára győzelmet és rendkívüli sportteljesítményt jelent.

A júliusi időjárás sokszor komolyan próbára teszi a versenyzőket, hiszen a nyári forróság és a szélcsend mellett gyakran viharos szelekkel is meg kell birkózniuk. Ezért a szervezők számára a hajózók biztonsága az egyik legfontosabb feladat, amelyben együttműködnek a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatával. A VMSz 2015-ben is teljes készültséggel biztosítja majd a versenyt: hét mentőhajójuk és közel ötven vízimentő 48 órán át ügyel a mezőnyre. A Magyar Vitorlás Szövetség és a VMSz idén közös kampányban hívja fel a figyelmet a vitorlázás biztonságának növelésére. Ebben kiemelt szerepet kap a Balatonhelp okostelefon-alkalmazás, amely pillanatokon belül képes eljuttatni a szükséges GPS-koordinátákat és más információkat a mentésirányítási központba. Egy gombnyomás – és a baj pontos helyét ismerve a mentőhajók jelentős időt megspórolva tudnak a helyszínre érkezni és segítséget nyújtani. Az életmentő segítség díjtalan.

MVM Laser Flottabajnokság - második versenynap Előző

MVM Laser Flottabajnokság - második versenynap

Tradíció, kupasorozat és jótékonyság! Következő

Tradíció, kupasorozat és jótékonyság!