Siófok  11.1  •  6.4 kn       

Keszthely  10.9  •  4 kn       

Balatonfüred  10.8  •  1.7 kn       

Balatonboglár  11.1  •  6 kn       

Orfű  11  •  8 kn       

Velencei-tó  12.3  •  8 kn       

Tiszafüred  7.3  •  3.8 kn       

Mályi-tó  10.7  •  6.4 kn       

2024. április 19., péntek

Tradíció, kupasorozat és jótékonyság!

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Az elmúlt hétvégén Balaton-szerte vitorlásversenyeket rendeztek, de csupán Balatonbogláron volt tetten érhető a tradicionalitás, a sorozatversenyzés és a mindezeket magában hordozó jótékonysági regatta életérzése.

Tradíció, kupasorozat és jótékonyság!

Idén huszadik alkalommal került megrendezésre az International Kupa – Karsai Lajos Emlékverseny, a klasszikus boglári vitorlás ünnep, amely 2014 óta a Bahart Regatta fordulója is egyben.

A versenyek sora ezzel még nem ért véget Bogláron, hiszen a programban helyet kapott az immár hagyománynak számító, a daganatos betegségekből gyógyult gyerekek számára rendezett élményterápiás, jótékonysági vitorlásverseny, az Eurakvilo Regatta is.

A boglári regatta kétnapos versenyhétvégéje remek vitorlázást tett lehetővé, a megrendezett négy futamon több mint 400 vitorlázó és 125 gyermek vett részt.

Szombaton 8-10 csomós északnyugati szélben rajtolt a 74 hajó, a vitorlázóknak a Balatonboglár-Balatonlelle-Révfülöp-Balatonboglár távot kellett teljesíteniük. A mezőny félszélben, remek sebességgel tudott nekivágni az első szakasznak, a bátrabbak genakkert is húztak, így hamar elérték az első pályajelet. Révfülöp felé éles negyedszél következett, majd az utolsó szakasz egy látványos technikás hátszeles etap volt.

Az első futam után nem sok pihenőre volt lehetőség, 13 óra 45 perckor elrajtolt a III. Eurakvilo Jótékonysági Regatta. Az alapítvány meghívása révén 125 gyermek és családtagjaik 30 hajón kóstolhattak bele a sportág szépségeibe a Balatonboglár-Balatonlelle-Balatonboglár között kijelölt pályán. Ahogy az a korábbi években is megszokott volt, sok kapitány hosszabb-rövidebb időre a kormányt is átengedte a gyerekek számára, de a legnagyobb teljesítmény kétség kívül a 12 éves Jenny nevéhez kötődik, aki a rajttól egészen a befutóig maga kormányozta a hajójukat. Az Eurakvilo Regatták állandó vendége a Balaton egyik legendás hajója a Stefánia is, tíz kis mancsaft Stefi néni és Árpi bácsi révén szerezhetett életre szóló élményt ezen a délutánon.

A Bahart Regattákon megszokhattuk, hogy a parton is akad bőven látnivaló, ezúttal a gyerekeknek szóló egész napos kísérő programok mellett a felnőttek kipróbálhatták az új Suzuki Vitarát, vagy megtekinthették a Peugeot, Ford és a Citroen legújabb modelljeit is az Autó Máté jóvoltából.

A vitorlások mellett egy igazi kuriózum, a Magyar Honvédség Tűzszerész századának Baja nevű hadihajója is kikötött erre a hétvégére, ami a gyerekek mellett sok felnőttnek is felkeltette érdeklődését.

Vasárnap már ismét a versenyé volt a főszerep, erős szél várta a pályafutamra érkezőket. Másodfokú viharjelzés mellett 20-25 csomós szélben a verseny felelős rendezője előbb egyórás halasztást rendelt el bízva abban, hogy kicsit gyengül a szél, és vízre szállhat a mezőny. Folyamatos egyeztetések után Dániel Gábor végül 11 órakor elrajtoltatta a mezőnyt.

A megadott limitidőn belül sikerült még egy futamot elindítani, ami a siófoki elmaradt pályaverseny pótlásaként került megrendezésre, erre már a szél is veszített az erejéből és 10-15 csomósra mérséklődött. Az idei gyenge szeles futamok után a boglári verseny igazi megmérettetést és kihívást jelentett  Bahart  Regatta résztvevőinek.

Eredmények

Képek

Jövő héten rajtol a 47. Kékszalag Előző

Jövő héten rajtol a 47. Kékszalag

Szombaton rajtol a Fehér Szalag GeneralCom Nagydíj Következő

Szombaton rajtol a Fehér Szalag GeneralCom Nagydíj