Siófok  16.6  •  5.8 kn       

Keszthely  15.9  •  4 kn       

Balatonfüred  16.3  •  7 kn       

Balatonboglár  16.6  •  4 kn       

Orfű  15  •  8 kn       

Velencei-tó  15  •  5 kn       

Tiszafüred  14  •  2.1 kn       

Mályi-tó  15.7  •  3.1 kn       

2024. május 23., csütörtök

Zamárdi vitorlásversenye a Svert Kupa!

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Ékes bizonyítékul szolgál a Svert Kupa, hogy nem csak nagy és komoly vitorláskikötővel rendelkező Balaton-parti településeken lehet sikeres és népszerű regattát szervezni.

Zamárdi vitorlásversenye a Svert Kupa!

A Svert Kupa nem csupán ebben számít úttörőnek, a verseny kommunikációja is kitűnik a regatták sorából. Elkezdődött az idei Svert Kupa szervezése és ennek kapcsán kerestük meg Mátay H. Évát, aki készségesen válaszolt kérdéseinkre.

Kinek az ötlete volt Zamárdiban vitorlásversenyt rendezni?

A Svert Kupa Zamárdi, Mátay László ötlete volt, ő a férjem. Szeretünk volna egy jó versenyt Zamárdiban. A tavalyi verseny előtt harmincvalahány nappal megkerestük az önkormányzatot, szerencsénkre Csákovics Gyula polgármester hamar az ötlet mellé ált. Régi barátság okán a férjem Ruják Istvánnal ült le a verseny szakmai részét kidolgozni, majd István lett a versenyrendezés szakmai felelőse. Ekkoriban született meg a verseny neve is, Svert Kupa. Adta magát, hiszen déli parti kikötő, alacsony merülési hajók és amúgy is ezt a célcsoportot szerettük volna aktivizálni. Kevés az őket megszólító és igazán mozgósító verseny, holott a mai napig a Balatonon található vitorlás hajók többségét teszik ki az uszonyos hajók. Később derült ki, hogy Svert Kupa pont Zamárdiban 1929-ben volt és pont augusztusban, de ez még lelkesebbé tett minket. Sok energiát fordítottunk, hogy a verseny eredetét, történetét és dokumentumait megtaláljuk. Végül sikerült képeket, sőt magát az 1929-es Svert Kupát is megtalálni. Egyébként így már elmondhatjuk a Svert Kupáról, hogy nem csak újjáélesztettünk egy hagyományt, hanem tudtunkkal a Balaton legrégebbi ma is aktív versenyét szervezzük.

Az első 1929-es verseny győztes kormányosának fia is jelentkezett nálunk. Idén vele közösen indítunk el az édesapja után elnevezett dr. Margó György díjat a verseny keretei között. Számunkra fontos a hagyomány, a vitorlázás és a Balaton tisztelete. Kezdeményezésünk mellé állt a  DELL aki idén is a névszponzorunk. Neki köszönhetően a verseny díjai  többszázezer forintos DELL gépek lesznek idén is. A DELL mellett több szponzorunk van, akik jelentősen segítik a verseny megrendezését és közreműködnek a díjazásban. A verseny fődíja egy DELL xps13 utrabookot lesz, de DELL gépet kapnak a kéttestű futam nyertesei és más különdíjasok is. A Wellensteyn prémium ruházati  márka forgalmazója már másodszor dönt mellettünk. Így általuk idén is értékes vásárlási utalványokat kapnak például a különböző hajóosztályok nyertesei. Lokálpatriótaként  - illetve a hajós társadalom férfi tagjainak vigyázó szemei okán -  sem hagynám ki a Zimek manufaktúrát az ismertetésből. Zamárdi országos és a legújabb Destillata győzelemnek köszönhetően Európa hírű pálinkaháza idén is együttműködő partnerünk lesz.  A legjobb női kormányos idei különdíját a Mömax bútoráruház lánc  biztosítja. Tavaly a csopaki Söptei Étterem és Pincészet adta a versenyzők számára a vacsorát és mellé a bort is, várhatóan ez idén is így lesz.  Meg kell még említenem Zamárdi önkormányzatát itt is. Nem csak a legjobb Zamárdi versenyző díjazása, vagy a helyszín díjmentes biztosítása okán, hanem mert ritka rugalmas és együttműködő partnerként állnak mellénk.

A polgármester és Ruják István meggyőzésével gondolom nem ért véget a szervezés?

Az alaptörténet aztán ott folytatódik, hogy a polgármester és Ruják István után, a verseny szakmai elvi támogatói közé állt Tönkő Gábor is. Nagyon tetszett neki az ötletünk és ő aktivizálta például a T- Jolle hajóosztályt is a részvételre. Sőt a vitorlás szövetség is sok mindenben segített amit Holczhauser Andrásnak (Holczi) kell megköszönjek. A szövetség elnöke dr. Kollár Lajos azzal tisztelt meg minket, hogy a Dáridó fedélzetén versenybe szált a Svert Kupáért.  Idén „sajnos” ő a Riói olimpia okán, amely egy időben lesz a versenyükkel, nem vesz részt. Érdi Mari is ugyanezen okoknál fogva nem tud jelen lenni, igaz Mári édesapja, amikor kiderült, hogy kvótát szerzett és így olimpia (amelyhez ezúton is gratulálunk), nem pedig Svert Kupa, örömében felvetette mi lenne, ha átraknánk a versenyt szeptemberre és akkor lánya az olimpián és a Svert Kupán is részt vehetne. Emberileg nagyon kedves volt tőle, de az augusztusi időpont-tradíciót  nem szeretnénk megszakítani.  Viszont megígértük, hogy a versenyen lélekben Márival leszünk és szurkolunk neki. Igaz ez nem esett nehezünkre. Ő viszont megígérte jövőre jön hozzánk.

Gondolom, nagy meglepetés volt az első verseny óriási népszerűsége. Számítottatok rá?

A 2015. évi  rövid szervezési idő közben hamar kiderült, hogy a Svert Kupa egy jóval nagyobb verseny lesz elsőre, mint azt reméltük. A végére 67 nevezett hajónk lett több mint 230 versenyzővel, amelyet idén várhatóan a második szervezéssel túlszárnyalunk. Természetesen mi sem gondoltuk, hogy ilyen gyorsan népszerűvé válik a felélesztett Svert Kupa. Igyekszünk az igényeknek megfelelni és a célcsoportokat kiszolgálni. Külön értékeljük a kéttestű hajókat és a Flaar megkeresését örömmel teljesítve, teret adunk a Flaar 18-as hajóosztály nemzetközi versenyének is. A Jolle 25 osztály szintén ranglistaversenyt fut nálunk a Svert Kupán. Természetesen idén is minden, a versenykiírásban szereplő minimum létszám felett induló hajóosztály külön értékelésre és díjazásra kerül az összesített eredményeken túl. Lesz legjobb női kormányos, legidősebb, legfiatalabb versenyző, Zamárdi legjobbja, Széplak legjobbja és még sok más egyéb különdíj is. Az idei bővülést, ami a résztvevők számában jelentkezhet, a tavalyi verseny sikerén és rendkívül pozitív visszajelzésein kívül  tehát ezekben látjuk. Szeretnénk bővíteni még az értékelést a kikötők versenyével. Reméljük jóval több önállóan értékelhető hajosztály is lesz.  Na meg persze olyan szép és jó szeles idő, mint tavaly.

Miért pont Zamárdi?

Miért pont Zamárdi? Családunk a férjem által évtizedekre visszamenőleg kötődik Zamárdihoz, a második otthonunk. Így adta magát, hogy itt szervezzük életünk első vitorlásversenyét is. Laci a vitorlázás, Zamárdi, a Balaton szerelmese is, így kvázi mondhatom, miatta van az egész. Kevesen tudják, hogy a Svert Kupa családi kivitelezés, azaz a férjem és én csináltunk fizikálisan is mindent. Persze a családunk, beleértve a 3 éves lányunkat és a 76 éves anyósomat, amiben tudott segített. Sára például emléklapokat próbált rajzolni. Korábban említettem, sok szakmai tanácsban kaptunk segítséget, de kiviteleznünk nekünk kellett mindent. Persze ahogy növekszik a verseny, amint tudunk ezen is szeretnénk változtatni, hogy ne hibázzunk. Vagyis inkább finom hangolni, mert szerettük, szeretjük ezt csinálni. Amikor megszorultunk, sokan segítettek, eszközökben, kísérőhajó stb. A szövetségtől és a széplaki, a balatonföldvári egyesületektől és a Bravo Boatstól is kaptunk segítséget. Biztos kifogok valakiket felejteni, ezért elnézést tőlük. Nem direkt, csak próbálom a cikk kereteit betartani és nem oldalakon keresztül beszélni, pedig tényleg hálásak voltunk, vagyunk mindenkinek. Nélkülük azért elsőre harminc napon belül, nem biztos, hogy sikerült volna minden. Svertes hajókhoz 10 hajónként írtak elő egy kísérő hajót, kevés volt az időnk sokan már elkötelezték magukat versenyekre, vagy számunkra horribilis pénzt akartak kérni érte, hogy jöjjenek. De mint mondtam, sokan voltak jókor, jó helyen mellettünk.

Mi motivál valakit, hogy az átlagosnál nehezebb feltételek között versenyrendezésre adja a fejét?

Egyszerűen szerettünk volna egy jó vitorlásversenyt szervezni és elsőre kimondottan Zamárdiban. Nem a problémákat néztük miért nem lehetne, hanem azok megoldását kerestük. A célig hajtottunk. A jó verseny, a Svert Kupa esetében számunkra azt jeleni, ahol jól érzi magát az idősebb a fiatal, a versenyző és a kedvtelési vitorlázó egyaránt, egyik sem a másik hátrányára. Ez volt a „nagy” ötlet. Ehhez szerveztük a kivitelezéshez szükséges dolgokat. Ezért is lett amatőr vitorlásversenynek meghirdetve. Így jól érezte és érezheti magát mindenki, aki szereti a versenykihívást, a vitorlázást, a vizet és a Balatont. A legnagyobb örömünkre ez így is lett. Mindenki elégedett volt és már tavaly jelezte, hogy idén is jön. Az a vitorlásszakmai körökből jövő elismerés, amit a verseny után kaptunk, már csak grátisz volt. Emlékszem a verseny után a férjemet különböző ismert szaktekintélyek, szakemberek, egyesületi vezetők hívták fel, hogy „mi a fenét csináltatok ti ott Zamárdiban”? Mindenki erről beszél. És nagyon sok versenyző is megköszönte a szervezést, mert mint mondták nagyon jól érezték magukat. Ez nagyon jó érzés volt és hosszú időre motivációt illetve bátorítást adott nekünk. Összességében tehát a Svert Kupa igazán a Balaton kegyeltje lett elsőre, reméljük ez így is marad. Rajtunk nem múlik, az biztos.

A verseny nevéből arra következtetek, hogy a regatta csak az uszonyos hajók versenye. Tőkesúlyos hajók nem is indulhatnak?

Igen, itt csak svertes egytestű, külön értékelésben kéttestű és kielsvertes hajók indulhatnak. Ezeken belül szinte bármilyen. Az egytestűeknél a maximum merülési mélység (50 cm) kikötés fog idén is szerepelni, míg a kéttestűeknél a vitorla alapfelület  (maximum 30 nm) lesz a korlátozás most is. Tudom, hogy ez az elég erős szűrő még pluszként nehezítette a verseny szervezést, vagyis szűkítette a potenciálisan résztvevők számát. De rengeteg verseny van tőkesúlyos nagyhajóknak, amatőr vitorlázókat könnyebb is tőkesúlyos hajóval versenyekre aktivizálni. Viszont  mi azt szerettük volna, hogy legyen egy jó verseny csak sverteseknek. Az utóbbi évtizedekben a svertes egytestű és kétestű hajók olyan szintű fejlesztéseken mentek keresztül, amely abszolút indokolttá tette a döntésünket.  Arról nem is beszélve, hogy ezek a hajók még mindig a legnépszerűbb típusok vitorlások között Balatonszerte.

Mikor lesz az idei verseny?

2016. augusztus 13-án, szombaton 10.00 órai rajttal Zamárdiban a Bácskai utcai kikötőnél. Viharnap augusztus 14, amire reméljük nem lesz szükség.  A pálya vízfelület idén is körülbelül ugyan az lesz, mint tavaly. Ruji azt ígérte, idén is olyan lesz, hogy élvezhető maradjon, de mindenki találjon benne kihívást is.

Hogyan kell elképzeljük a Svert Kupa programját? Mivel készültök az idei versenyen?

Azt mondják, ami jól bevált ne változtass rajta.  Azért ezt nem teljesen tartjuk be persze. Maximalisták vagyunk mindketten. Láttuk a tavalyi versenyből mit lehet még jobban csinálni, idén ezen vagyunk, de még szervezés közben. Előny a tavalyi tapasztalaton kívül, hogy most nem harminc napunk van mindenre. Az már jól látszik, hogy az alap viszont ugyan az lesz. A távolabbi helyekről érkezőket - előzetes egyeztetés után - már előző este vendéghelyen várjuk. Aki nem vízen érkezik, az a helyszínen a verseny előtt tud hajót sólyázni. Reggeli rajt után, délutánig tartó versennyel készülünk, amelyet gps-en is lehet majd követni, utólag kiértékelni. A verseny után ünnepélyes díjátadó lesz a helyszínen. A díjátadó után idén is minden versenyzőt vendégül látunk egy finom vacsorára. Szponzoraink segítségével a hozzátartozóknak is lesznek napközbeni programok, nem nagy titok a DELL például tavaly is kész vízi-parkot varázsolt a kikötő mellé a Balatonba, ez idén is így lesz.

A nevezési csomagokat is érdemes figyelni. Tavaly nagyon népszerű volt a tartalmuk. Sokan meg is lepődtek, és nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk e tekintetben is. Ezért ezen sem szeretnénk változtatni, így idén is több meglepetéssel készülünk e téren is. Mindazonáltal szeretnénk megtartani a vitorlásversenyekhez képest aránylag alacsony nevezési díjat is.  Fontos még, hogy a  Jolle 25 hajóosztály futamán kívül, a versenyzők számára, a Svert Kupán való részvételhez idén sem kell kékkönyv, azaz hivatalos versenyengedély. 

A verseny iránt érdeklődők, hol tájékozódhatnak?

Egyelőre a verseny Facebook oldalain, amiből a leginformatívabb főoldalunk Svert Kupa Zamárdi – DELL túraverseny néven fut. Tavaly is így csináltuk és bevált. A médiában is hallhatnak rólunk, a versenyről beszámol az írott és online média, a helyi és országos televíziók. Szeretnénk, ha minél több médiapartnerünk lenne, ezért is örültünk a Compass magazin megkeresésének.

Mikortól és hogyan lehet nevezni a versenyre?

Tavaly is volt, idén is lesz előnevezés. Nevezni a helyszínen a verseny előtti napon és a verseny reggelén is lehet. Az előnevezésnél több lehetőség is lesz, mint 2015-ben. Népszerű az e-mailes regisztráció, de idén is kimegyünk azokba a kikötőkbe, ahonnan tíznél több résztvevő várható, hogy a helyszínen vegyük fel a nevezéseket. Tavaly szinte az egész Balaton területéről érkeztek hajók versenyezni, ezt szeretnénk idén is ezzel segíteni. Dolgozunk az online regisztráció megvalósításán is. Mindenkinek azt javasoljuk, aki semmiről nem akar lemaradni, hogy a svertkupa@gmail.com e-mail címünkön jelentkezzen be és így aktívan tarjuk mindenkivel a kapcsolatot, természetesen csak a lényeges információkat közöljük.

Amennyiben röviden kéne összefoglalni, hogyan fogalmaznád meg, miért a Svert Kupát válasszák a vitorlázók?

Nem könnyű kérdés, mit mondjon egy elfogult ember a saját „gyerekének” tekintett versenyéről? Referenciának talán nálam hitelesebbek a tavalyi résztvevők és a tudósítások amelyek a versenyről készültek. Volt, aki azért jött családdal barátokkal, hogy szakmailag összerakott sportszerű versenyben kipróbálja magát volt, akik spotszerűen versenyeznek és nyerni jöttek. Mindenki jól megfért egymás mellett. Amennyiben  mégis mondanom kéne valamit, akkor talán azt mondanám, azért jöjjenek, hogy részt vegyenek egy nagyon jó versenyen, nyerjenek minél több díjat és járjanak úgy, mint a tavalyi résztvevők, legyen számukra minden évben fix program a Svert Kupa.

Kenuval a Sió csatornán Előző

Kenuval a Sió csatornán

Hétvégén Modellvitorlás Évadnyitó! Következő

Hétvégén Modellvitorlás Évadnyitó!