Siófok  10.5  •  9.5 kn       

Keszthely  10.9  •  5 kn       

Balatonfüred  10.2  •  7 kn       

Balatonboglár  10.5  •  11 kn       

Orfű  10  •  9 kn       

Velencei-tó  7.9  •  8.1 kn       

Tiszafüred  •  5.9 kn       

Mályi-tó  2.7  •  3.6 kn       

2024. október 18., péntek

Finnben szűk, az ILCA osztályokban kevésbé szoros győzelmek az Építők Kupán

Finnben szűk, az ILCA osztályokban kevésbé szoros győzelmek az Építők Kupán

Négy hajóosztály számára írta ki az Alba Regia SC az idei utolsó hazai ranglistaversenyt, az Építők Kupát, a négyből aztán az első futam rajtjánál három osztály képviselői jelentek meg, így az ILCA 7 osztály versenye érdeklődés hiányában elmaradt

A szezon utolsó hazai ranglistaversenye, az Alba Regia SC által rendhagyó módon Balatonfüredre, a Kékszalag Portba szervezett Építők Kupa három napja alatt 0 és 23 csomó közötti szélben összesen öt futamot sikerült megrendezni a Finn és két ILCA osztálynak. Amikor volt szél, afüredi pályákhoz képest nagyon stabil irányból fújt.

Négy hajóosztály számára írta ki az Alba Regia SC az idei utolsó hazai ranglistaversenyt, az Építők Kupát, a négyből aztán az első futam rajtjánál három osztály képviselői jelentek meg, így az ILCA 7 osztály versenye érdeklődés hiányában elmaradt. A többi osztályban viszont összesen 73 egység nevezett és legalább egy futamot mindegyikük teljesített is.

A versenyen rajthoz álló 19 finnes számára talán némiképp újdonságot jelentett, hogy a futamokat trapéz pályán rendezték – ők jellemzően up & down pályát teljesítenek -, ám zökkenőmentesen alkalmazkodtak a ritkábban tapasztalt feltételekhez. Persze, a finnek és az ILCA osztályok csak elvétve versenyeznek azonos pályán.

Az első napon – bár a pályára menet még könnyebbnek mutatkoztak a körülmények – az előrejelzéseknek megfelelően kemény időjárásban ment le három futam. A finnek számára már az első futamban be lehetett mutatni az Oscar lobogót, és eltekintve a második futam rajtjától végig szabad pumpálás lehetőségével teljesítették a napot. Sőt, a második futam közepétől az irányát Füreden meglepően stabilan tartó észak-északnyugatias irányból fújó – a 305 fokra tett pályatengelyeken alig-alig kellett változtatni - szél átlagos erőssége tartósan 19-20 csomó körül mozgott.

A verseny folytatása az első napinak szöges ellentéte volt, amennyiben a második napon csak a szelet mérő pályatűző motorosok hagyták el a kikötőt, ők is jobbára inkább a közelben, Alsőörsön rajtolt Szüreti Regatta állásáról tudtak beszámolni, semmint pályaversenyzésre alkalmas szélről. Hol innen, hol onnan lengedezett az átlagban legfeljebb 4 csomó körül értéket elérő erősségű szél, így ez a nap futam nélkül maradt.

Hasonlóan kezdődött a verseny harmadik napja is, masszív, 2 órás parti halasztással töltötték a nap első felét a mezőnyök. Az előrejelzések azonban nem sokkal dél utánra már használhatónak tűnő áramlásról számoltak be, ami a Tihanyi-félsziget nyugati oldaláról származó információk szerint nem sokkal 12 óra előtt meg is érkezett. Délben elindult a rendezőhajó nyomában a mezőnyökkel, majd a 230-237 fokról fújó 7,5-8,2 csomó erejű szélben nem sokat teketóriázva el is indította a verseny negyedik futamát.

Szorította a rendezőséget a lehetséges figyelmeztető jelzés utolsó napi 14:30 órás limitje is, így az addigi rajtsorrendet megváltoztatva az addig másodikként rajtoló, de rendre elsőként befutó ILCA 6 osztályt rajtoltatta elsőként az ötödik futamban. A pályához nem kellett nyúlni, így az ILCA 6 után időben nekivágtak a finnesek is, majd a limitidő lejárta előtt 5 perccel az ILCA 4 mezőny is el tudott rajtolni. Mindehhez persze az is kellett, hogy – nem csak ezen a napon – minden osztály rendkívül fegyelmezetten rajtolt, UFD egy sem volt, a fekete zászló elő sem került és összesen egyetlen általános visszahívást kellett bemutatni, ám akkor a szél fordult el a rajt előtt nem sokkal és a rajtvonalon is igazítani kellett.

Az idei szezon így minden résztvevő osztály számára érvényes ranglistaversennyel zárult.

A részletes eredményeket itt lehet nézni.

Jön a CarNet Pénteki Liga sorozat döntője! Előző

Jön a CarNet Pénteki Liga sorozat döntője!