Siófok  29.4  •  0.9 kn       

Keszthely  28.9  •  3 kn       

Balatonfüred  28.4  •  1.7 kn       

Balatonboglár  29.1  •  12.1 kn       

Orfű  33  •  6 kn       

Velencei-tó  31.8  •  8 kn       

Tiszafüred  30  •  7.2 kn       

Mályi-tó  28.3  •  3 kn       

2024. augusztus 14., szerda

A Litkey-Kovács páros a Nacra 15 magyar bajnok!

A Litkey-Kovács páros a Nacra 15 magyar bajnok!

Színvonalas, izgalmas nemzetközi Nacra 15 versenyt rendezett a Spartacus Vitorlás Egylet Balatonföldváron a Honvédelmi Minisztérium és a Nemzeti Sportügynökség nonprofit Zrt. támogatásával.

Az Európa-kupa versenyen U17 kategóriában másodikok lettek.

Színvonalas, izgalmas nemzetközi Nacra 15 versenyt rendezett a Spartacus Vitorlás Egylet Balatonföldváron a Honvédelmi Minisztérium és a Nemzeti Sportügynökség nonprofit Zrt. támogatásával. A négy napos regatta Európa-kupa verseny – Super Series Hungary - és országos bajnokság is volt egyben, huszonnégy páros nevezett.

A nemzetközi versenyben taroltak az olaszok: az első a Vargiu-Fedeli, a második a Vascellari-Bandel, a harmadik a Usai-Lisci páros lett, mindannyian Cagliariból érkeztek, klubjuk a katamaránozás igazi fellegvára. Ide jár ki rendszeresen edzeni az abszolút versenyben negyedik, U17-ben pedig második Litkey Trisztán – Kovács Áron kettős (Pöff SE) is, akik ezzel a remek eredménnyel címvédőként a 2024-es magyar bajnoki címet is megszerezték. A bajnoki ezüstérmet Boldizsár Balázs és Pónácz Liza (YCTBJ), a bronzérmet Bartos Betti és Lacza Zaránd (BYC) nyerte. A fiatal magyar „kiskatamarános” mezőny erejére jellemző, hogy az összes magyar bajnoki dobogós a nemzetközi U17-es mezőny első öt helyén belül végzett!

A Nacra 15-ből egyenes út vezet az olimpiai Nacra 17 katamaránig, minden bizonnyal a vitorlássport közelmúltbeli olimpiai sikereinek köszönhető, hogy az állami sportvezetés érdemesnek találta az olimpiai hajóosztályok utánpótlásának, a számukra rendezett, színvonalas nemzetközi mezőnyt felvonultató balatoni versenyeknek a támogatását. 2024-ben hét ilyen verseny került, illetve kerül megrendezésre!

Az augusztus 8-án véget ért verseny vezető versenyrendezője, Majthényi Szabolcs így értékelt:

„Kilenc futam alapján hirdethettünk végeredményt, az első nyolcra kifogástalan szélviszonyok között került sor. A vasárnap kicsit megtréfált minket, már az előrejelzésből is látszott, nem lesz túl kedvező az időjárás. Reggel egy futamot tudtunk befejezni a gyengülő szélben, rövidítenünk is kellett a pályát. A versenyutasítás vasárnap 15 óráig tette lehetővé a versenyzést, ki is vittük a mezőnyt, de két korai rajt miatt kicsúsztunk az engedélyezett időből. Nem volt nagy kár, kezdett leállni a délutáni szél is... Egy biztos: a rendezői csapat jól vizsgázott, a parti körülmények, az új, harmadik extra széles sólyával egyetemben úgyszintén. Ez az Európa-kupa verseny jó főpróbája volt a jövő évi Nacra 15 Európa-bajnokságnak, amelyet ugyancsak itt rendezünk majd meg Balatonföldváron.”

Eredmények: https://dgmtw3im3szoe.cloudfront.net/articles/content/1aNwRE0OC2hhDGxV/a-litkey-kovacs-paros-a-nacra-15-magyar-bajnok-mV0CpX.pdf

Kép: Cserta Gábor

Visy László Oszi

Elkezdődött a Nacra 15 Európa kupa Balatonföldváron Előző

Elkezdődött a Nacra 15 Európa kupa Balatonföldváron

A kezdő Optimist-esek közös osztályszövetségi edzőtábora Következő

A kezdő Optimist-esek közös osztályszövetségi edzőtábora