Siófok  13.9  •  8.7 kn       

Keszthely  14.9  •  11 kn       

Balatonfüred  13.5  •  6.1 kn       

Balatonboglár  14.2  •  10.6 kn       

Orfű  14  •  8 kn       

Velencei-tó  14.7  •  6.5 kn       

Tiszafüred  15  •  4.1 kn       

Mályi-tó  16.2  •  4.9 kn       

2024. április 27., szombat

A Nacra 15 osztály 2023 - as éve

A Nacra 15 osztály 2023 - as éve

2023 jelentős fordulópont volt a Nacra 15 osztály életében, hiszen első ízben vitorláztunk aktív hajóosztályként a Magyar Vitorlás Szövetség égiszén.

Sorozatban mutatjuk be az egyes hajóosztályok 2023-as teljesítményét.

2023 jelentős fordulópont volt a Nacra 15 osztály életében, hiszen első ízben vitorláztunk aktív hajóosztályként a Magyar Vitorlás Szövetség égiszén. Ennek köszönhetően, idén már voltak ranglista versenyeink és Országos Bajnokságunk is.

Ebben az évben is tovább bővült a magyar flotta, így már 15-16 egység versenyzett folyamatosan. A mezőny összetétele két pólusú: a Katamarán Suli (+ BYC)  és a PÖFF SE vitorlázói versengtek egész évben egymással. Terveink szerint 2024-ben már keszthelyi egységek is megkezdik pályafutásukat Nacra 15 osztályban, és reméljük a jövőben még többen, több egyesületből választják a többtestű száguldást.

Hazai versenyek tekintetében is előrelépés történt, hiszen az eddig leginkább a saját, úgymond „katamarános berkeken belül” megrendezett versenyeken kívül, részt vehettünk a Balatonfüredi Yacht Club és a Spartacus rendezésében lebonyolított High Performance Grand Prix-n és a Spari Kupán.

A versenyrendezésben rutinos Katamarán Sport Egyesület gondoskodott egyéb versenyeinkről, köszönjük nekik!

A legnagyobb esemény a hazai szezonban kétségkívül a Balatonalmádiban rendezett Magyar Bajnokság -egyben a nemzetközi Nacra 15 Super Series versenysorozat egyik állomása is -volt. A komoly előkészületeknek hála a versenyzők nagyon színvonalas szervezésben részesültek, amelynek hírét vitte 2 lengyel egység is, akik részt vettek a versenyen.  A Super Series sorozat állomásai közé így felkerült Magyarország is, amely fontos mérföldkő a 2025-ös EB rendezésében, amelyért a PÖFF SE dolgozott meg keményen nemzetközi vonalon. A két Nacra15-ös egyesület közösen dolgozik az osztály fejlődéséért!

A magyar bajnokság végül a Spari Kupán zárult – más hajóosztályokhoz hasonlóan két fordulóval sikerült elég futamot biztosítani.

Az első magyar bajnoki címet a 10 éves Litkey Trisztán és 13 éves mannschaftja, Gazdag-Hornok Janka (PÖFF SE) hódították el, akik a két forduló ellenére, kiegyensúlyozottan hiba nélkül vitorláztak. Második helyen végzett Dávoti Gréta-Puskás Léna (BYC-Katamarán Suli), a bronzérmet pedig Bartos Betti és Egervári Marcell (BYC-Katamarán Suli) nyerték el.

A hazai szezon összesítéseként az éves ranglistát Litkey Sámson - Balogh Levente (PÖFF SE) nyerte kimagasló fölénnyel. Második lett Dardenne Naia-Moore Liam (PÖFF SE), harmadik pedig Dávoti Gréta-Puskás Léna (BYC-Katamarán Suli).

A nemzetközi mezőnyben a hazai versenyszezon előtt már megkezdte a munkát a PÖFF SE. Téli bázisuk általában az olaszországi Anzio, ahol az év első versenyén, az Astura Winter Cup-on is részt vettek. Ezután már az EB-re koncentrálva kemény edzőpartnereket és az EB helyszínhez hasonló körülményeket kerestek. A La Rochelle-i vitorlás héten több, mint 40 Nacra15 állt rajthoz, kiváló előverseny volt.

A júliusi Európa Bajnokságon 5 magyar egység indult, mind a PÖFF SE-ből.

Tizenöt ország 74 egysége között a legjobb eredményt a Litkey Sámson-Balogh Levente kettős érte el: 12.helyen végeztek.

U16-ban 5.lett Litkey Trisztán és Gazdag-Hornok Janka

A hazai szezon végeztével nemzetközi kalandoknak vágtak neki Virág Flóra és Nagy R.Attila szervezésében a Katamarán Suli és BYC versenyzők, és vettek részt a Svájci bajnokságon 4 egységgel.

A legeredményesebb magyar egység: Puskás Léna és Dávoti Gréta (Katamarán Suli/BYC) lettek, 21 induló közül a 8.helyen végeztek.

Az első nemzetközi verseny, ahol mindkét egyesület rajthoz állt, a Super Series sorozat utolsó állomása volt Barcelonaban.

Itt a legeredményesebb a frissen összeült Litkey Sámson és Dardenne Naia (PÖFF SE) volt, akik a 40 fős nemzetközi mezőnyben 12.helyen végeztek, őket a lány duó Puskás Léna és Dávoti Gréta (Katamarán Suli/BYC) követte, 20.hellyel.
U16-os kategóriában a svájci és a barcelonai versenyen is dobogóra állhatott fel a az  Bartos Betti-Egervári Marcell duo.

Az év lezárásaként decemberben még a Braziliában megrendezendő Ifjúsági Világbajnokságon vesz részt Litkey Sámson -Dardenne Naia duó, Litkey Árpád edző vezetésével.

A verseny első napja után szenzációs eredmény született, hiszen futamot nyert a magyar páros, és az előkelő 3.helyen folytatják a versenyt.

Az hiszem kijelenthetjük, hogy az osztály sikeres és nagyon hasznos “első” évén van túl, annak ellenére, hogy ezek a fiatalok már évek óta tanulják a katamaránozás fortélyait. Tisztességel állnak helyt a nemzetközi mezőnyökben is.

A következő generációt is próbáljuk útjára indítani, ennek egyik fontos állomása volt idén, hogy az egyik “válogatott” Optimist edzőtábort  vendégül látta a Katamarán suli. Itt a fiataloknak lehetősége volt egyik nap kipróbálni a kéttestű vitorlázást. Azt hiszem nem árulok el nagy titkot, hogy mindenkinek fülig ért a szája. Ezt a hagyományt jövőre sem szakítanánk meg, és mindemellett természetesen várunk mindenkit szeretettel, akit érdekel a hajóosztály.

Bizakodva és nagy reményekkel tekintünk a következő évre is, még komolyabb tervekkel, amikben szerepel a Cagliari-ban megrendezendő Európa-bajnokság, a Garda-i Youth Worlds, és októberben az Amerika Kupával egy időben Barcelonában megrendezendő Világbajnokság is.

Jó szelet kívánunk mindenkinek 2024-re!

Lovas Zsolt

osztálykapitány

A Klasszikus Kupa 2023 – as éve Előző

A Klasszikus Kupa 2023 – as éve

Szövetségi kapitányi tervek Következő

Szövetségi kapitányi tervek