Siófok  17.7  •  10.2 kn       

Keszthely  17.5  •  13 kn       

Balatonfüred  17.3  •  3.5 kn       

Balatonboglár  17  •  11.4 kn       

Orfű  17  •  4 kn       

Velencei-tó  18.2  •  8.6 kn       

Tiszafüred  18  •  6.5 kn       

Mályi-tó  17.9  •  7.2 kn       

2024. április 27., szombat

A Klasszikus Kupa 2023 – as éve

A Klasszikus Kupa 2023 – as éve

A Kereked Vitorlás Klub fő pillére, támogatója volt az indulásnak, majd meghívást kaptunk a Spartacus Vitorlás Egylettől is

Herkó Dezső összefoglalója a Klasszikus Kupa 2023 – as évéről

A Klasszikus Vándordíjat az MVSZ korábbi klasszikus flottájának osztályai, osztálykapitányai – karöltve az MVSZ-szel - hozták létre. Magunk alkottuk az alapító okiratot és kiviteleztettük a díjakat. Utólag visszagondolva egy fantasztikus kis közösség formálódott, telve ötletekkel, tenni akarással. Alapcélkitűzés volt – ami az alapítóokiratban is kitűnik – a balatoni klasszikus vitorlás versenyzéshez kapcsolható értékek megőrzése, továbbvitele. Értékként tekintünk nem csak a csodálatos hajókra, hanem mindazokra, akik kapcsolódnak a természethez, a Balatonhoz, a klasszikus hajókhoz, versenyzéshez.

A Kereked Vitorlás Klub fő pillére, támogatója volt az indulásnak, majd meghívást kaptunk a Spartacus Vitorlás Egylettől is. Ez két pályaversenyt jelent, amihez kapcsolódnak az MVSZ rendezésű túrák, úgy is, mint a Fehér és Kékszalag, valamint a Félszigetkerülő. Ebből az évenkénti öt versenyből hirdetünk osztályonként nyerteseket.  Az eredményhirdetés a tárgyi évet követően Kerekeden zajlik. Ugyanekkor a program része, hogy pódium beszélgetés keretében egy-egy meghívott az életútjáról, tevékenységéről, klasszikus hajózáshoz kapcsolódó élményeiről beszél.

Tehát van tíz hajóosztályunk, van egy versenysorozatunk, kedves és profi rendezőink és egy nagyon helyes vitorlázó közösségünk. Kicsit pátoszosan van egy hozott múltunk is, amit a korábbi klasszikusok hagytak örökül. És van egy jelen, ami nagyon sok szempontból… hát, minimum elég furi. Ennek taglalása nem jelen írás célja, de valamit kiemelnék, ha már értékekről beszéltünk. Az ember és az emberi kapcsolatok. A vitorlás társadalom valamelyest a teljes társadalom leképzése. Vonatkoztatva: sok féle ember, sok féle hajóval. A hajók – és mindegy, hogy egy 15-ös, vagy egy katamarán - önmagukban értékek, ezt általában senki sem vitatja. Egyszerűen jó, hogy vannak. Az viszont időnként kérdés, hogy egymással mit kezdjünk. És itt talán jó lenne visszanyúlni, előszedni azokat az értékeket, amiket kaptunk és - mivel kissé kezdenek feledésbe merülni – ápolgatni, továbbadni ezeket. A „Klasszikusság”-ot szokás korhoz kötni – ami a hajókat illetően rendben is van - de talán nem vagyok egyedül azzal a véleménnyel, hogy ha emberekről beszélünk, az nem feltétlen életkor, hanem valami más, valami több kérdése. Életkortól függetlenül van bőven minta előttünk a Balatonon fiatalon, idősen. És ez nagyon jó! Respect!

Hajóinkkal együtt a csapatok is korosodnak. Meg ott a millió egyéb helytállás a családban, a munkában, az élet egyéb területein. Ráadásul nem is egy olcsó misszió a mienk. A hajó, a csapatfenntartás, szervezés = idő és pénz a sokadik hatványon. Sokszor erőn felül. És persze ebbe a „sztoriba” csak betenni lehet, kivenni nem igazán.

Az idei év nehézsége kicsit meg is látszott a részvételben.

De összességében: jó ide tartozni. És talán az idén elmaradóknak is lesz kedvük / lehetőségük visszatérni.

Végül: én azt hiszem, hogy az egyes hajók, csapatok részéről nagyon megtisztelő a közösségnek, ha el tudnak jönni. Ha tudunk egy jót játszani a vízen és egyáltalán együtt lenni. Hajót megmutatni, élményeket megosztani, szőni-fonni terveket…

Mi -70-esek – kiemelten kezeljük a Klasszikus Vándordíjat, ennek mentén szervezzük a szezont, tehát mi jövőre is szeretnénk csatlakozni.

GYERTEK Ti is!

HD

70es cirkáló OK

Megjelentek a 2023 - as év ranglistái Előző

Megjelentek a 2023 - as év ranglistái

A Nacra 15 osztály 2023 - as éve Következő

A Nacra 15 osztály 2023 - as éve