Siófok  34.7  •  4.5 kn       

Keszthely  30.9  •  5 kn       

Balatonfüred  34.2  •  2.1 kn       

Balatonboglár  31.1  •  4.6 kn       

Orfű  32  •  6 kn       

Velencei-tó  34.7  •  5.8 kn       

Tiszafüred  32.9  •  10.7 kn       

Mályi-tó  29.4  •  9.7 kn       

2024. július 19., péntek

A Regina osztály 2023 - as beszámolója

A Regina osztály 2023 - as beszámolója

Az idei évben a Regina osztálynak nem kellett különösebb erőfeszítést tennie, hogy a szövetségi aktív osztály státusz szükséges feltételeit teljesítse.

Szélsőséges rekordok éve a Regina osztályban

Az idei évben a Regina osztálynak nem kellett különösebb erőfeszítést tennie, hogy a szövetségi aktív osztály státusz szükséges feltételeit teljesítse.

A szezonkezdet is remekül indult, annak ellenére, hogy az osztály egyik kedvenc összetartó versenye a Pünkösdi Regatta sajnos elmaradt. Az Évadnyitón, a Regina Regattán és a Mihálkovics Kupán is 10-12 egység képviseltette magát.

A versenyeken rendkívül kiélezett meccsek alakult ki, túra és pályaversenyeken egyaránt. Sokszor csak egy-egy másodperc vagy „célfotó”, a versenyvezetők szeme döntött az aranyérem vagy a további helyezettek sorsáról.

Az egész szezonban nagyon együtt volt a mezőny, ritkán alakultak ki nagy különbségek a hajók között. Talán ennek és az osztály technikai fejlődésének és a kitartó csapatmunkának köszönhető az egységek nagy létszáma. Reméljük ez a fejlődés jövőre is töretlenül megmarad!

Sajnos volt olyan hajó, amely parti problémák miatt nem tudott az előzetes terveknek megfelelően egész szezonban versenyezni. De közös összefogással és támogatással a lehető legtöbb problémára idén is találtunk megoldást.

Viszont az országos bajnokságra a nyugati medence egyértelműen összefogott a keleti medence ellen. Összesen egyetlen egy egységet delegáltak. Azt a titkot, hogy a nagymedencében milyen szelekcióval választották ki őket és hogyan készítették fel a versenyre, természetesen nem árulták el. A delegált a Quintett, meg is nyerte a bajnokságot! Gratulálunk, de jövőre a keleti medence visszavág! Legalábbis már többen megígérték. Például a Sunset is, akik idén új csapattal és rendkívüli lelkesedéssel, no meg egy tapasztalt kormányossal biztosították be előkelő helyüket a bajnokságon.

A Szüreti Regattán szintén rekord számú Regina indult. Ha egy kicsit összekapja magát az osztály, jövőre nem tűnik lehetetlennek, hogy a versenyen minden tizedik induló Regina legyen.

A szezont egészen a Dér kupáig húzták a Reginások, ahol az induló dér helyett derűvel és kellemes, gyenge szélben mérték össze magukat a legkitartóbb egységek.

Az osztályban szerencsére egyre több az ifjúsági versenyzőnk. Jó lenne, ha a jövőben nem csak manschaftként, hanem kormányosként is találkozhatnánk velük.

A hölgyek is nagy létszámban képviseltették magukat, egyre nagyobb szerepet vállalva az osztály életében. Hangsúlyos szerepet töltenek be egyes hajók versenyteljesítményében, sokszor a dobogón fogadva a gratulációkat.

Az osztály és a hajók fejlődése nem állt meg, a következő szezonra van, aki már most új vitorlával, mások új árbóccal és sokan új Pauger karbon spibummal készülnek. 

Minden versenyen indult csapatnak külön gratuláció jár, hiszen ők teszik lehetővé, hogy a Reginások egy nagy családot alkotva, mindig meghatározó szereplői maradjanak a magyar nagyhajós versenyeknek.

Szöveg: Hunyadi László, Kola Dániel

94 éves a Magyar Vitorlás Szövetség Előző

94 éves a Magyar Vitorlás Szövetség

Megválasztottuk a 2023 - as Év Vitorlázóit és Ifjúsági Vitorlázóit Következő

Megválasztottuk a 2023 - as Év Vitorlázóit és Ifjúsági Vitorlázóit