Siófok  16.1  •  4.6 kn       

Keszthely  14.9  •  3 kn       

Balatonfüred  15.8  •  3.5 kn       

Balatonboglár  16.1  •  3.5 kn       

Orfű  14  •  6 kn       

Velencei-tó  14.1  •  4.8 kn       

Tiszafüred  13.2  •  2.5 kn       

Mályi-tó  15.7  •  2.4 kn       

2024. május 23., csütörtök

A Capella 70 - es cirkáló (Dávid Péter, Vöneky Ákos) nyerte a XIX. Rudi Trans 4 kezest

A Capella 70 - es cirkáló (Dávid Péter, Vöneky Ákos) nyerte a XIX. Rudi Trans 4 kezest

Az indulók a YS-I.-II.-III. hajóosztályokon kívül még YS Open, 8M Open és BAV32 osztályokba tudtak nevezni.

A beígért 30+ csomós szél ellenére 52 hajó nevezett az idei XIX. Rudi Trans 4kezes EAST versenyre. Az indulók a YS-I.-II.-III. hajóosztályokon kívül még YS Open, 8M Open és BAV32 osztályokba tudtak nevezni. Ebből, utóbbi kettőnek ranglista versenye is volt a 4kezes.

A hét eleji szélelőrejelzés nem volt túl biztató, de pénteken már sokkal gyengébb szelet ígért a meteorológia előrejelzése. A rajtra – illetve az egész versenye - ígért 10-12 csomós dél-délnyugati szél várta a rajtvonalon felsorakozó hajókat.  A rajtot követően a mezőny a déli oldalt választotta, hiszen itt a szél állandó volt, sőt nemritkán 18-20 csomós ráfújások is előfordultak. Míg a félvíztől az északi partig már nem terjedt le a szél teljesen. A címvédő Trentasette a rajt utáni másodpercekben egy apró összeütközés része lett, ahol az orrsudarát mozgató kötélrendszer sérülést szenvedett, így ők a verseny ideje alatt semmilyen bőszeles vitorlát nem tudtak felhúzni. A rajtot követően a Nelson Flottalízing állt az élre, szorosan a nyomában a Capellával, a Fazékkal és két 11mOD-val. A Sajkodi-öböl lévő bója felé közelítve folyamatosan gyengülő szél várta a mezőnyt. De annyira, hogy a bóját kerülő hajók szinte állóra helyzetre fékeztek le. A mezőny első fele még szenvedett egy picit a 3 csomó körüli széllel, de a többieknek már több szerencséjük volt. A szél lassan leterjedt és mindenki elindulhatott Zánka irányába. Az öbölben lévő bóját elsőnek a Nelson Flottalízing (Varga Lajos, Lukáts Csaba), másodiknak a Capella (Dávid Péter, Vőneky Ákos) míg harmadiknak a Trentasette (Soponyai Géza, Lacsny Gergely) vette.

Bójavétel után mindenki igyekezett a vízközép felé, mert az északi parttól 1500-1800 m távolságban egy sokkal markánsabb szél fújt, mint a part mellett. Itt 18-20 csomós délnyugati szél fújt, amiben egy igazítással mindenki a zánkai bóját vehette célba. Az északi oldalon történő rohanásban felcserélődött a vezető hajók sorrendje. A Capella az élre állt és magabiztosan őrizte vezető helyét. Mögötte a Trentasette vitorlázott a második helyen, míg a Nelson Flottalízing visszaesett a harmadik helyre. Jöhetett a befutóig tartó erős szeles cirkálás, ami óriási csatákat és felzárkózásokat tartogatott a mezőnynek. A cél felé vitorlázva a szakasz bal oldala bizonyult jobbnak, frissebb és élesebb is volt a szél. A Bavaria 32 osztály harcaiban ez meg is mutatkozott, hiszen az addig vezető egység (Viapan) a befutónál csak a bronzérmet szerezhette meg. Első helyet a Jacky szerezte meg, a második a Skywalker lett.

A versenyt végül a Capella nyerte Dávid Péter és Vőneky Ákos párossal a fedélzetén, második helyen a Trentasette futott be Soponyai Gézával és Lacsny Gergővel, míg harmadik helyen Varga Lajos kormányozta és Lukáts Csaba áltál manschaftolt Nelson Flottalízing ért a célba.

A kiváló szélnek és időjárásnak köszönhetően minden csapat limitidőn belül, még a nagy eső előtt befutott a balatonlellei célba. Az eredményhirdetést követően a csapatok egy kellemes svédasztalos vacsorán vehettek részt a BL YachtClub kikötőjének éttermében.

Végül szeretnénk megköszönni a Rudi Trans Kft-nek, hogy idén már 19. alkalommal támogatta 4kezes vitorlás rendezvényünket. Örülünk, hogy ilyen, a vitorlázásért elkötelezett támogató áll mögöttünk hosszú évek óta.

Köszönjük!

Szöveg: Karsailing VSE / visyla

Fotó: Török Brigi

Közép-Európa legnagyobb Helly Hansen márkaboltja nyílt a Fashion Streeten Előző

Közép-Európa legnagyobb Helly Hansen márkaboltja nyílt a Fashion Streeten

Edzőtábor kezdődött a szövetségi kapitányok vezetésével Következő

Edzőtábor kezdődött a szövetségi kapitányok vezetésével